Dostupni linkovi

Hyperloop: Teretna kapsula od Evrope do Kine za samo 24 sata?


Hyperloop
Hyperloop

Hyperloop One, jedna od grupacija koja trenutno gradi sistem za SpaceX-ov projekat Hyperloop, predstavila je novi cilj – konstrukciju linije kroz Rusku Federaciju.

Firma je u srijedu objavila kako je sa ruskim vlastima potpisala ugovor o modernizaciji javnog prevoza u Moskvi. Pored toga, krajnji cilj kompanije Hyperloop One jeste povezivanje Evrope sa Kinom, tj. gradnja moderne verzije Puta svile kroz Rusiju.

"Želimo izgraditi teretni sistem Hyperloopa koji će od Evrope do Kine putovati samo 24 sata", rekao je suosnivač Hyperloop Onea Shervin Pishevar.

Dok taj dan ne dođe, Hyperloop One radi na razvoju zamisli o Hyperloopu koju je originalno predstavio osnivač SpaceX-a i direktor Tesle Elon Musk.

Druge kompanije koje pokušavaju isto zovu se Hyperloop Transportation Technologies i TransPod.

Musk je ideju o brzom vozu predstavio još 2013. godine. Čini je zamisao o kapsuli koja zahvaljujući približnom vakuumu u cijevi kroz koju bi putovala može dostići brzinu i do 1.120 kilometara na sat. Originalna zamisao jeste uspostaviti liniju između San Francisca i Los Angelesa.

Hyperloop One tvrdi da će prvi teretni brzi voz krenuti 2019. godine, dok će putnički Hyperloop početi sa radom 2021. Prvi uspješni testovi sistema izvršeni su ove godine.

XS
SM
MD
LG