Dostupni linkovi

Kampanja za zabranu pobačaja – bez Arsenove pjesme


Gabi Novak: Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama
Gabi Novak: Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama

Gabi Novak, poznata pjevačica i udovica Arsena Dedića, kazala je kako se protivi da se Arsenova pjesma "Kad se male ruke slože" koristi u kampanji za zabranu pobačaja. Pjevačice i pjevači s kojima smo razgovarali pridružuju se takvom njenom stavu. Klerikalni aktivisti pjesmu su je željeli koristiti u akciji prikupljanja potpisa protiv nedavne odluke Ustavnog suda Hrvatske koji je presudio da je postojeći liberalni zakon o pobačaju u skladu s Ustavom.

"Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama, a još manje jer nas nitko nije kontaktirao niti javio da želi koristiti 'Kad se male ruke slože'. No, to je običaj u Hrvatskoj da se vlasnike ne traži dozvola", kazala je Gabi Novak povodom želje jednog od najistaknutijih klerikalnih aktivista Vice Johna Batarela da Arsenovu navedenu pjesmu "Kad se male ruke slože" iz filma "Vlak u snijegu" koristi u kampanji prikupljanja potpisa za zabranu pobačaja.

Naime, nakon što je Ustavni sud nedavno kazao kako je aktualno liberalno rješenje u skladu s Ustavom, klerikalci pritiskom na saborske zastupnike da promijene zakon žele postići ono gdje ih je Ustavni sud iznevjerio – da u Hrvatskoj zabrane pobačaj.


Gabi Novak je RSE u telefonskom razgovoru kazala kako nema što dodati izjavi za Jutarnji list u kojoj se izričito izjasnila protiv zabrane pobačaja, a za pravo žene da odlučuje o svom tijelu.

Pjevačica Zdenka Kovačiček podržava stav Gabi Novak, a ne bi dala klerikalcima da koriste neku njenu pjesmu – ni za velike novce.

"Ja bih isto tako reagirala zato što sam civilizirana osoba i zato što ne razumijem to novo razmišljanje da se nešto što je do sada bilo normalno želi ljudima zabraniti – da žena odlučuje o svom tijelu", ističe Kovačiček za RSE, te pojašnjava da neku svoju pjesmu ne bi dala ni za milijun dolara.

Čini se da su pjevačicu grupe Elemental Mirelu Priselac Remi riječi Gabi Novak pogodile baš u živac.

"Ovaj stav Gabi Novak je nešto s čim se mogu poistovjetiti u potpunosti. Prvo i osnovno: bez pismene dozvole autora pjesme nitko ne može koristiti to glazbeno djelo. Štoviše, može se čak dogoditi da taj zločesti autor – kada skuži da mu je netko 'maznuo' pjesmu – i tuži tu osobu, udrugu, pojedinca, kolektiv, što god, koja koristi njegovu pjesmu bez dogovra, privole ili materijalne naknade", riječi su Mirele Priselac Remi.

Vokalistica Elementala za RSE kaže kako se protivi zabrani pobačaja, te da nije sklona da se njene pjesme koristi u bilo kakvim kampanjama.

"Bi li ja darovala ili naplatila bilo koju moju pjesmu za bilo kakav cilj? Apsolutno i rezulutno – ne, zbog toga što smatram da su moje pjesme i moja umjetnost iznad ovih sitnih koprcanja i kljuckanja svakodnevne politike u koje nas uvlače – bilo da je tu pitanje o zakopanim vrećama novca, srušenim predizbornim obećanjima ili nekim puno važnijim pitanjima kao što je pravo žene na njeno vlastito tijelo i da s njime čini ono što ju je volja", stav je Mirele Priselac Remi.

Pjevač i frontmen Haustora Darko Rundek navodi za RSE kako onome kako je Gabi Novak postavila stvar nema što ni dodati ni oduzeti.

"Možete me potpisati pod te njene izjave. Ja ne bih sada izbacivao nikakve nove parole. Mislim da je ona to sve super rekla", naglašava Rundek.

I Edo Maajka je u izjavi za naš program izričit: “Naravno da ne bih neku svoju pjesmu dao na korištenje takvoj grupaciji i kampanji koja unazađuje društvo. Ne bih volio da bilo tko sa nekim političkim konotacijama koristi moje pjesme u svrhu vlastite samopromocije i kampanje.“

Međutim, kada se ne radi o zabranama, Gabi Novak i njezin sin Matija Dedić mnogo su šire ruke oko korištenja Arsenovih pjesama.

Kada su prošlog ljeta građani u desecima tisuća prosvjedovali protiv zaustavljanja obrazovne kurikularne reforme u režiji tadašnje vlade Tomislava Karamarka, oni su kampanji Hrvatska može bolje za nastavak obrazovne reforme započete još u vrijeme vlade lijevog centra dopustili da bez naknade koriste još jedan Arsenov evergrin – "Kad bi svi ljudi na svijetu" iz davne 1967. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG