Dostupni linkovi

Krizmanić: Novinari nisu prodane duše


Policija je pokrenula istragu povodom oštećivanja vozila Saše Lekovića
Policija je pokrenula istragu povodom oštećivanja vozila Saše Lekovića

Novinarska struka dobila je sa dviju strana dvije teške kritike. Istraživanje o percepciji korupcije pokazalo je da trećina ispitanika misli da su novinari i aktivisti civilnog društva korumpirani, a šefica klerikalne udruge "U ime obitelji" Željka Markić kazala je da motiv za pokušaj ubojstva predsjednika novinarskog društva Saše Lekovića sigurno nije činjenica da on pošteno i hrabro obavlja svoj posao, jer da to on ne čini. Istražili smo što stoji iza ovih ocjena. Policija je pokrenula istragu povodom oštećivanja Lekovićevog vozila.

Velik dio hrvatske javnosti šokiran je ocjenom šefice prolajferske klerikalne udruge "U ime obitelji" Željke Markić da predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković nije doživio pokušaj ubojstva zbog toga što pošteno i hrabro obavlja svoj posao, jer to – napisala je na Facebooku – Leković po njenom sudu ne čini.

Psihologinja i autorica niza knjiga Mirjana Krizmanić kaže za naš program kako se sa ljudskim životima nije za igrati, a Leković je – da mu je zbog prepiljenih vijaka usred vožnje otpao kotač na autu – mogao izgubiti život.

Mirjana Krizmanić: Izjava za svaku osudu
Mirjana Krizmanić: Izjava za svaku osudu

Nitko tko sebe predstavlja kao izrazito humanu osobu i kao vjernika ne može reći da se radilo o fiktivnoj opasnosti, jer je opasnost bila vrlo stvarna, kaže ona za naš program o skandaloznoj izjavi Željke Markić. I ne samo to.

"Neovisno o tome kako neka osoba dobro obavlja svoj posao, nikoga se ne smije namjerno pokušati ubiti! Tako da je ta izjava potpuno nespojiva sa navodno jako toplim kršćanskim stavovima. Ja zaista čvrsto mislim da je svaki ljudski život jednako vrijedan, da ga treba čuvati i da nitko ne smije biti ugrožen zbog svojih stavova, a pogotovo zbog posla kojeg obavlja. Prema tome, to je za svaku osudu!", komentira Krizmanić.

Dodajmo ovdje da je Željka Markić tu svoju izjavu u Lekoviću garnirala time da ga je prozvala kako je s tom pričom izišao da bi medijski prekrio vijesti o sahrani posmrtnih ostataka 800 ustaša, domobrana, Nijemaca i drugih koje su partizani svibnja 1945. pobacali u jedan rudnik u Sloveniji.

Zloporaba javnog prostora i javne moći

I dok tako Željka Markić sipa drvlje i kamenje našefa novinarske udruge, a time na neki način i na cijelo novinarsko društvo i njegove članove, istraživanje što ga je provelo Partnerstvo za društveni razvoj o percepciji korupcije pokazuje da trećina ispitanika u Hrvatskoj misli da su novinari i aktivisti korumpirani.

Što tu ispitani građani razumiju pod korupcijom, pojašnjava za naš program voditelj Partnerstva Munir Podumljak:

U više navrata su se njene inicijative poklapale sa stavovima HDZ-a, odnosno Katoličke crkve: Željka Markić
U više navrata su se njene inicijative poklapale sa stavovima HDZ-a, odnosno Katoličke crkve: Željka Markić

"Kada vide da određeni mediji neke slučajeve i teme prate, a neke ignoriraju, kada određeni novinari hvale nekoga koji nije baš za hvalu, kada aktivisti sjede s političarima na kavi ili u njihovim kampanjama – sve će to građani na određeni način percipirati kao korupciju."

Profesorica Krizmanić odbija takav pristup, jer o tome što će doći do javnosti, a što neće odlučuju vlasnici i glavni urednici medija, a ne novinari.

"Ja ne vjerujem da su naši novinari, a pogotovo ne veliki postotak- prodane duše. Ja mislim da oni rade jedan težak i odgovoran posao, i rekla bih da ga rade izvrsno, jer sve afere koje su kod nas otkrivene, sve podlosti, sve prodaje otkrili su - novinari! Ništa od toga ne bi izišlo na svjetlo dana bez tih hrabrih novinara, pa mi se čini grozno optuživati ih za nešto takvo", konstatira Krizmanić.

A kako u kontekstu prozivanja za korupciju stoji prva aktivistica udruge "U ime obitelji" Željka Markić? Podumljak podsjeća da su se u više navrata njene inicijative poklapale sa stavovima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), odnosno Katoličke crkve koja je u nekim situacijama isto podržavala HDZ.

"I kada takvi javni nastupi iziđu u javnost, naravno da će građani automatski takvo ponašanje smatrati koruptivnim. Ono u suštini predstavlja korupciju – to je zloporaba javnog prostora i javne moći koju smo mi dali onima koji sudjeluju u javnoj sferi, a za usko političke ili partijske interese", kaže Podumljak.

Podumljak dodaje kako je takvih slučajeva bilo i na lijevoj strani političkog spektra.

Policija je pokrenula istragu o oštećivanju Lekovićevog vozila. On je najavio da će u razgovoru s njima podsjetiti i na desetak ranijih prijetnji, od kojih nije sve prijavio.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da će "policija, u skladu s potrebom, učiniti dodatni napor u zaštiti gospodina Lekovića, ali i svih novinara kojima se prijeti i ugrožava sigurnost."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG