Dostupni linkovi

Političke stranke: HRT-u – nedovoljan, jedan!


Izborno sučeljavanje u Novinarskom domu, Zagreb
Izborno sučeljavanje u Novinarskom domu, Zagreb

Pet dana pred izbore, političke stranke su u zagrebačkom Novinarskom domu rekle što misle o medijima i medijskim slobodama. Većina stranaka su vrlo loše ocijenile rad Hrvatske radio-televizije (HRT). Dok manje stranke tvrde da HRT u kampanji navija za dvije velike stranke, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i stranke Narodne koalicije okupljene oko socijaldemokrata misle da HTV kampanju prati korektno.

Vrući krumpir medija podijelio je političke stranke na predstavljanju njihovih stavova u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Platforme 112 koja okuplja nevladine udruge za ljudska prava.

Ova je Vlada kao jedan od prvih koraka ukinula financiranje neprofitnih medija, a odmah potom uslijedio je – na sreću nedovršeni – obračun sa neovisnim regulatorom Vijećem za elektroničke medije, kada je ono sankcioniralo govor mržnje na jednoj lokalnoj, ali utjecajnoj televiziji. I kao kruna svega, Hrvatska radio-televizija i politički pritisci i kadroviranje na njoj glavni su medijski problem u Hrvatskoj i po nedavnoj ocjeni grupe međunarodnih eksperata za medijske slobode. Većinska je ocjena njenog rada i programa unazad osam mjeseci Vlade HDZ-a i Mosta bila – nedovoljan, jedan.

Saša Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke misli kako niti reforme i restrukturiranja ne mogu spasiti Javni informativni servis.

"Hrvatska televizija je jedan metastazirani organizam koji je neupravljiv i negledljiv. Nisam daleko od toga na nam treba potpuno novi početak – nešto poput onoga što se desilo u Grčkoj", konstatira Milošević.

Logo Hrvatske radio-televizije (HRT)
Logo Hrvatske radio-televizije (HRT)

Jedan od nekadašnjih HDZ-ovih ministara kulture Jasen Mesić upozorio je da je upravo dojučerašnja Vlada Zorana Milanovića izmijenila Zakon o HRT-u koji je u HDZ-ovo vrijeme donesen konsenzusom, a sve da bi mogla politički kadrovirati, a da je ravnatelj HRT-a u vrijeme socijaldemokratske vlasti Goran Radman bio toliko vjerodostojan da je u imovinsku karticu zaboravio upisati da je vlasnik – hotela!

I dok je HDZ na skupu branio represivnu medijsku praksu ove Vlade, njihovi aktualni tehnički partneri iz Mosta čudom su se čudili i pridruživali kritikama.

Radimir Čačić iz male centrističke stranke reformista na to ih je upozorio: "Pa, vi ste bili najglasniji protivnici! Pa vi ste sve to srušili!".

Igor Kolman iz manje stranke Narodne koalicije lijevog centra – Hrvatske narodne stranke – najavio je da će, formiraju li oni vlast nakon izbora u nedjelju, vratiti financiranje neprofitnih medija iz javnih sredstava, i odbio HDZ-ove kritike da su neprofitni mediji bili samo propagandna mašinerija Vlade lijevog centra.

"Moram reći da sam najviše 'problema', dakle, pitanja, kritika i svega onoga s čim se susrećeš kao dužnosnik – dijelom baš iz neprofitnih medija koji nas zaista nisu štedjeli. I ja zaista nikada nisam imao dojam da nas oni u bilo kojem trenutku na bilo koji način štede zato što primaju novac od Ministarstva kulture i 'naše' Vlade", ističe Kolman.

Mesić iz HDZ-a ponovio je da se protivi dosadašnjem načinu financiranja neprofitnih medija. Prema njegovim riječima, uvijek i svugdje na svijetu mediji koji su otvarali prostore sloboda i ljudskih prava bili su profitni, a ne neprofitni, i sugerirao da bi neprofitni mediji koji žele biti financirani iz javnih sredstava trebali sa državom potpisivati ugovor, na isti način kako to čini javna radio-televizija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG