Dostupni linkovi

Zabrana satire: Povratak jednoumlju


Političko-satirički magazin "Montirani proces"
Političko-satirički magazin "Montirani proces"

Političko-satirički magazin "Montirani proces" najnovija je žrtva napada na medijski prostor i medijske slobode u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade desnog centra.

U petak, 18. veljače, ostavku je podnijela i predsjednica Vijeća i Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, s obrazloženjem da ne može više trpiti politički pritisak koji se na nju vrši.

I dalje nema podrobnijeg objašnjenja za zabranu emitiranja najnovijeg izdanja tjednog političko-satiričkog magazina "Montirani proces" i odluku da se nove epizode neće ni snimati.

"Radi se, jednostavno, o pokušaju micanja iz etera nečega što smeta nekim ljudima koji su trenutačno na vlasti. Radi se, vjerojatno, više o poltronskom mentalitetu nego da se radi o nekom specifičnom razlogu u scenariju emisije čije je emitiranje zabranjeno. Ne postoji 'pravi razlog'. Pravi razlog smo mi kao takvi. Pravi razlog je politička satira koja nije po njihovom ukusu", kaže za RSE Borna Sor, voditelj i scenarist "Moniranog procesa".

Premijer Tihomir Orešković kazao je kako se njegova Vlada ne bavi politikom i programom Javne televizije, te da ona sama o tome odlučuje.

Od oporbenjaka jedino je lijeva Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ustala u zaštitu satiričara, ocjenjujući da je zabrana emisije zorna ilustracija "totalitarnih tendencija vladajuće nomenklature koja ne razumije da u zdravom društvu ne postoje zabranjene teme".

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Po njihovoj ocjeni, takvi "antidomoljubni i prototalitarni stavovi ne mogu doprinijeti razvoju demokratskog duha u našem društvu, a zabrana emisije koja se na humorističan način osvrće i na društvene fenomene koje Tomislav Karamarko smatra nedodirljivima, dokaz je potpunog nerazumijevanja svijeta u kojem živimo i uvod u povratak jednoumlju za koje smo mislili da je iza nas nakon pada komunizma.

Hrvatski umirovljenici su najrevniji platiše RTV pristojbe, te HSU ima obvezu upozoriti da će se, ovakvim postupcima, HRT pretvoriti u "redikula s Prisavlja" zbog programa koji je skrojen po mjeri šefa HDZ-a Karamarka, a ne objektivnog i profesionalnog izvještavanja.

Na istom fonu je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), za čijeg je predsjednika Sašu Lekovića ova zabrana "novi i vrlo očekivani korak u daljem ostvarivanju ideje koju je gospodin Karamarko odavno javno iznio – da će u Hrvatskoj, kada on i njegova stranka dođu na vlast, samo doma moći slobodno misliti i govoriti što hoćeš, te da će novinari morati slijediti takvu politiku. Novinari koji slijede takvu politiku nagrađeni su funkcijama – i sada i dalje obavljaju prljavi posao za vlast".

HND podsjeća kako je "Montirani proces" emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije.

"Ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti, koja očito ne podnosi niti humor na vlastiti račun. A kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja ijednog konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi poznati građanima Hrvatske – farsa je potpuna", poručuju iz Hrvatskog novinarskog društva.

("Montirani proces", Youtube)


Ravnateljica Vijeća i Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela je ostavku. Ovo tijelo kaznilo je trodnevnom zabranom emitiranja jednu zagrebačku lokalnu televiziju zbog govora mržnje, na što je ulica reagirala prosvjedom u kojem je sudjelovalo 7.000 ljudi, a Vlada je – nezadovoljna izvještajem Vijeća za pretprošlu godinu – Saboru predložila da razriješi cijelo Vijeće.

Dugogodišnja izvrsna televizijska novinarka i urednica Mirjana Rakić odlučila je da joj je – dosta.

Mirjana Rakić
Mirjana Rakić

"Kako se u toj cijeloj situaciji od samog početka išlo na mene osobno, ja zahtjevom za svoje razješenje jednostavno ne želim da ostali članovi Vijeća postanu kolateralnom žrtvom. Istovremeno, ljudski, mislim da više nema potrebe i ne mogu podnositi ovaj politički pritisak koji se vrši na nas", navela je Rakić.

Potpredsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i kandidat za predsjednika stranke na nedavnim unutarstranačkim izborima, Zlatko Komadina, kazao je kako je ostavka Mirjane Rakić na dužnost predsjednice Vijeća za elektroničke medije "čin moralne higijene na političku nehigijenu HSP-a AS i HDZ-a".

Po njegovoj ocjeni, njezina je ostavka rezultat "pritiska ksenofobije kojim se zagađuje hrvatsko društvo i dokazuje da, nažalost, normalni i časni u ovakvim okolnostima uzmiču. Očito u HDZ-ovoj Hrvatskoj nema mjesta za moralne i dokazane profesionalce", napisao je Komadina na svom Facebook profilu.

XS
SM
MD
LG