Dostupni linkovi

Hodžaj: Turska reakcija preterana, nećemo kazniti novinara


Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova
Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova

Autori: Arber Vllahiu iAmra Zejneli

Kosovsku javnost uznemirilo je saznanje da je Ambasada Turske u Prištini od kosovskih vlasti zatražila da se prištinski novinar kazni zbog satirične objave na Facebooku.

Većina smatra da na Kosovu mora da se poštuje sloboda izražavanja i mišljenja, te ovakav zahtev turske ambasade civilno društvo i novinari smatraju neprihvatljivim i skandaloznim.

Ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, za RSE kaže da se radi o neprihvatljvom i neobičnom zahtevu, dok Asocijacija kosovskih novinara traži povlačenje turske ambasadorice i hitno izvinjenje, a tim povodom pokrenuta je i online peticija.

Naime, kako je Reuters prvobitno preneo, Ambasada Turske u Prištini pozvala je vladu Kosova da preduzme mere protiv kosovskog novinara i urednika portala Express, Berata Bužalje, zbog šaljivih komentara objavljenih na Facebooku, povodom neuspešnog vojnog puča u Turskoj.

Bužalja, inače poznat po satiričnim objavama, na Facebooku je u noći kada se odvijao vojni udar napisao: "Pozivam građane Republike Kosova koji su u Turskoj na odmoru da se pridruže vojsci". Toj rečenici je dodao i emotikon sa isplaženim jezikom.

Ambasada se u pismu upućenom Ministarstvu spoljnih poslova pozvala na Zakon o sprečavanju učešća građana Kosova u stranim ratovima, odnosno na član koji predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora zbog poziva na učešće u stranim sukobima preko socijalnih mreža.

Više sarkazam nego politička poruka

Da je ovakav zahtev neobičan, neprihvatljiv ali i da predstavlja prekomernu reakciju smatra sam ministar spoljnih poslova kojem je upućena verbalna nota, Enver Hodžaj.

On je u intervjuu za RSE kazao da Kosovo poštuje slobodu izražavanja, štampe i mišljenja, te je objavu novinara Berata Bužalje ocenio satiričnom, bez političke poruke.

Hodžaj je dodao da je Kosovo "mala i mlada zemlja koja ima potrebu da očuva svoj prestiž, ponos i međunarodni kredibilitet, da štiti interese svojih građana, ali i da čuva dobre odnose sa prijateljskim zemljama".

"Po mom mišljenju, ovo je bila preterana reakcija Ambasade Turske u Prištini i, sa mog stanovišta, spoljna politika jedne zemlje nije ništa drugo osim produžetak ili proširenje unutrašnje politike. Naš ustavni i politički sistem, naša politička kultura i naši evroatlantski napori govore da mi poštujemo slobodu mišljenja, slobodu izražavanja i slobodu štampe i u tom smislu sam shvatio i reakciju g. Bužalje, koja je sadržala više sarkazam nego neku političku poruku", kazao je Hodžaj.

On podseća da ovo nije prvi put da Turska nastoji da utiče na unutrašnja pitanja Kosova, navodeći kako je 2012. godine bivši ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred medija zatražio izmenu udžbenika iz istorije, na šta je Hodžaj odgovorio da istoriju pišu istoričari a ne političari.

Kako je dodao, Ministarstvo će tokom narednih dana komunicirati sa Ambasadom Turske.

"Ja sam uspeo da razgovaram sa ambasadoricom Kiviliđim Kilić i naš stav je da se ni vlada Republike Kosova niti iko drugo može mešati u posao pravosuđa. Mi smo demokratska zemlja", naveo je Hodžaj.

Ministar spoljnih poslova ističe i da Kosovo ne želi da se uključi u tuđa pitanja koja mogu prouzrokovati emotivne nesporazume, ali istovremeno, očekuje se recipročno poštovanje s prijateljskim zemljama.

"Mi imamo prijateljske odnose sa Turskom. Zahvalni smo Turskoj na velikoj podršci. Ovakva verbalna nota je neprihvatljiva, ali verujem da će se ovaj nesporazum prevazići", rekao je Hodžaj.

Loša navika mešanja u tuđe stvari

Kosovski analitičar, Haljilj Matoši, komentariše da zahtev turske ambasadorice odražava prirodu turske vlasti u Ankari. Druga stvar, dodaje, jeste da se zahtev za hapšenje ne šalje Vladi već drugim odgovornim organima, jer Vlada u demokratskoj državi ne hapsi ljude.

"U ovoj situaciji, Ambasada Turske i ambasadorica sebi su dali previše prava i 'ovlašćenja'", kaže Matoši i dodaje da se, po njegovom mišljenju Turska, izgleda, loše navikla da se meša u unutrašnja pitanja Kosova, jer joj to dopušta kosovska vlast.

S druge strane, Asocijacija novinara na Kosovu očekuje izvinjenje ambasadorice zbog, kako su rekli, skandaloznog delovanja, ali i njeno povlačenje.

"Smatramo da je ovaj zahtjev težak prekršaj ambasade Turske”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija podseća da novinari na Kosovu imaju pravo na slobodu govora koju niko ne sme da dovede u pitanje, jer je to pravo garantovano zakonima i Ustavom.

Sam Berat Bužalja, koji na Facebooku ima preko 43.000 pratilaca i čiji je portal Express jedan od najposećenijih u regiji, kaže da je inače priroda njegovih objava na Facebooku puna sarkazma, ironije i cinizma.

"Nikad nisam verovao da bi se jedna strana vlada putem svoje ambasade upustila u ovakve diplomatske avanture...", napisao je Bužalja između ostalog.

"Razmišljam sada o novinarima u Turskoj", dodao je.

Iz Ambasade Turske nismo uspeli da dobijemo komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG