Dostupni linkovi

Helikopter za vlast, opozicionari ostali u autu


Crna Gora, nevrijeme
Crna Gora, nevrijeme
Pet poslanika vladajućeg DPS-a iz Berana, Plava i Rožaja u srijedu je na sjednicu Skupštine u glavnom gradu stiglo državnim helikopterom, dok su opozicionari iz istih opština ili ostali kući ili bili blokirani na putu prema Podgorici.

Sve se odigralo na intervenciju gradonačelnika Berana Vuke Golubovića koji je bio u kontaktu sa načelnikom generalštaba Draganom Samardžićem. Sve je, kako tvrdi Golubović, bilo spontano i na brzinu, pošto se letilica vraćala prazna nakon što je dostavila hranu okovanim selima na sjeveru.

"Ja nijesam znao đe su ostali opozicioni poslanici nego su ovi rekli da treba da se prebace do Podgorice i da im treba helikopter. Siguran sam da bi helikopter došao i po njih. Ako je sve ispalo spontano ja ne znam zašto se sada pravi situacija oko toga. To vam je kao kada naiđete autom na putu i stanete nekome da ga pokupite, uzmete u auto i prebacite ga do odredišta. To je po meni čitava priča i filosofija", kaže Golubović.

No za nju nemaju razumijevanja Golubovićevi sugrađani, poslanici opozicionih Nove Radojica Živković i SNP-a Dragoslav Šćekić, koji su prije dva dana kolima krenuli na sjednicu Skupštine. U petak smo ih zatekli u koloni blokiranoj na putu Kolašin- Podgorica.

"Ja mislim da je to sve namjerno učinjeno. Bilo je načina, svi imaju
"Ne može biti slučajno to da je poslanik iz Plava, poslanik iz Rožaja i dva poslanika iz Berana krenu helikopterom i nas ostave", kaže Radojica Živković.
naše telefone makar da nam kažu da nema mjesta za nas i da nam se izvinu. Ne može biti slučajno to da je poslanik iz Plava, poslanik iz Rožaja i dva poslanika iz Berana krenu helikopterom i nas ostave. No sve u svemu, bolje je tako jer bi nam to kasnije stalno nabijali na nos. Neka vidi narod kakav je njihov karakter i kako se odnose prema poslanicima opozicije", kaže Radojica Živković.

To što su njihove kolege iz vladajuće partije helikopterom stigli na parlamentarnu sjednicu dok se oni bili blokirani na putu, ni za Dragoslava Šćekića nije bila slučajnost već:

"Nedostatak kolegijalnosti, solidarnosti. Iako mi ne bi smo prihvatili da budemo u tom helikopteru jer je ta letjelica angažovana da pomaže građanima i trebalo je da koristi svojoj svrsi ali su ipak trebali da nas pitaju, da se sjete da ima poslanika koji bi trebalo da budu u tom helikopteru i da prisustvuju sjednici. Oni imaju naše brojeve telefona pa su i u ovoj situaciji mogli da nas kontaktiraju."

Slučajno upali u helikopter

Među poslanicima DPS-a koji su se našli u helikopteru bio je i Drago Čantrić iz Berana. Pitali smo ga da li se osjetio povlašćenim u vazduhu dok su se njegove kolege iz opozicije probijale kopnom.

Snijeg u Crnoj Gori
Snijeg u Crnoj Gori
"Nemojte tako, zašto, po čemu smo povlašćeni? Nije helikopter organizovan zbog nas nego se slučajno vraćao iz Berana za Podgoricu jer je hranu i pakete za Crveni krst već dopremio u Berane. Mi smo u trenutku kada je kretao za Podgoricu bili tu i upali u helikopter", odgovorio je Čantrić.

Bilo kako bilo, tek pitanje dvostrukih aršina sve češće se poteže u ovim danima. Stav onih koji smatraju da vlast koristi vanredno stanje kako bi politički profitirala forsirajući pomoć opštinama u kojima ima većinu i zapostavljajući one u kojima vlada opozicija za gradonačelnika Berana Vuku Golubovića je neodrživ.

"Govorim kao čovjek a ne kao pripadnik neke politike – u ovom trenutku je sve isključeno sem moralne, ljudske obaveze da se pomogne svakom čovjeku na terenu. Ko koga glasa, ko kome pripada, kakav je odnos između stranaka. Mislim da nema primjedbe u tom pravcu", kaže Golubović.

Očekivano ili ne, sa ovim Golubovićevim mišljenjem uglavnom je saglasan gradonačelnik Pljevalja iz redova opozicije Miloje Pupović.

"Razlika u odnosu državne vlasti na to da li je u nekoj opštini vlast opozicija ili pozicija postoji ali u ovoj situaciji toga nema. Ja nijesam ni u jednom trenutku osjetio dvostruke aršine u odnosu na to da li je neka opština opoziciona ili poziciona", kaže Pupović.
XS
SM
MD
LG