Dostupni linkovi

Halal za BiH


“Halal” tržište u 2015. godini bilo je vrijedno 1 bilion američkih dolara, a godišnje raste za oko 15 posto
“Halal” tržište u 2015. godini bilo je vrijedno 1 bilion američkih dolara, a godišnje raste za oko 15 posto

Reuters, priredila Lidija Pisker

Banke, proizvođači hrane i hotelijeri u Bosni i Hercegovini užurbano usvajaju “halal” standarde kako bi uhvatili korak s tržištem koje se razvija zahvaljujući velikom broju stanovnika islamske vjeroispovijesti, turista sa Bliskog istoka i sve veće trgovine s arapskim svijetom.

U Bosni i Hercegovini živi jedna od najvećih autohtonih muslimanskih zajednica u Evropi, u kojoj je, iako tradicionalno liberalnoj u tumačenju islama, dolazak arapskih boraca tokom rata i priliv novca iz Saudijske Arabije potaknuo tzv. islamski preporod, izvještava Reuters.

Zemlja, čija je polovina stanovništva islamske vjeroispovijesti, postala je regionalno središte za “halal” proizvode kad je 2006. godine osnovala prvu evropsku Agenciju za certificiranje halal kvalitete.

"Tržišni potencijal je visok jer je ovaj fenomen nov, i postoji jaz između ponude i potražnje", rekao je direktor agencije Amir Šakić, dodajući da u posljednjih deset godina “halal” tržište na Balkanu raste za oko 17 posto svake godine.

Agencija je certifikovala na hiljade proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Litvanije te pomogla Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji uspostaviti vlastite institucije za halal kvalitetu.

Prema podacima Deloitte Tohmatsu Consulting, “halal” tržište u 2015. godini bilo je vrijedno 1 bilion američkih dolara, a godišnje raste za oko 15 posto.

Halal certifikat potvrđuje da je proizvod proizveden u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom. Ne smije sadržavati tragove svinjetine, alkohola ili krvi, i mora biti proizveden na tvorničkim linijama zaštićenim od rizika zaraze, kao i čišćenja.

"U Klasu, svi proizvodi su halal", rekla je Vasvija Poljo, menadžerica kvaliteta u sarajevskoj fabrici hrane “Klas”, objašnjavajući da ljudi često miješaju halal proizvode s proizvodima u kojima nema svinjetine:

"To je puno više - to zahtijeva da sve sirovine moraju biti očišćene od pesticida, teških metala, GMO, antibiotika i drugih elemenata koji imaju negativan uticaj na naše zdravlje."

Bosna Bank International (BBI), jedina banka u BiH koja radi u skladu s islamskim principima, pomaže izvoz sa svojim portfolijom “halal” proizvoda vrijednim 300 miliona američkih dolara, izvještava Reuters.

"’Halal’ industrija je koridor prema islamskom svijetu, jer najveće investicije danas dolaze iz tog dijela svijeta", rekao je direktor BBI Amer Bukvić, koji je u oktobru ove godine, zajedno sa Sarajevskom burzom (SASE), pokrenuo prvi islamski indeks dionica navedenih kompanija.

Investitori sa Bliskog istoka kupili su dosta poljoprivrednog zemljišta i firmi za proizvodnju hrane u Srbiji i Bosni i Hercegovini kako bi ojačali lanac distribucije “halal” proizvoda.

"Prva stvar koju posjetioci iz arapskog svijeta pogledaju jeste da li proizvod ima ‘halal’ certifikat", rekao je Saljo Mrkulić, vlasnik dva velika hotela u Sarajevu.

"Imati certifikovanu organsku hranu je skupo. Ali na kraju se isplati jer time dobijete više gostiju”, zaključuje Mrkulić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG