Dostupni linkovi

Grozni u plamenu, u sukobima 16 mrtvih


Vlasti u nemirnoj ruskoj republici Čečeniji saopštile su da je 16 ljudi ubijeno u sukobima između militanata i snaga sigurnosti u glavnom gradu, Groznom.

Čečenski lider Ramzan Kadirov kaže da je nekoliko naoružanih napadača koji su zauzeli izdavačku kuću u centru grada poginulo, a zgrada uništena u požaru. Dodao je, međutim, da se nekoliko njih još uvijek skriva u obližnjoj školi.

Ovo je najveći izliv nasilja u Groznom, kojeg je, uz velike troškove Kremlj obnovio nakon uništavanja u ratovima između ruskih i islamističkih snaga koje još ustrajavaju u Sjevernom Kavkazu.

Razmjena vatre započela je samo nekoliko sati prije nego je ruski predsjednik Vladimir Putin govorio pre Federalnom skupštinom o stanju nacije.

Ruski dužnosnici tvrde da je borba počela u srijedu, 3.decembra, kada su naoružani napadači, vozeći se u nekoliko automobila, počeli pucati, ubivši pri tome najmanje tri saobraćajna policajca.

Kadirov je na svom Instagramu napisao da su ubijena “šestorica terorista”, baš kao i svi militanti unutar razorene Izdavačke kuće. Ostali izvori navode podatak o sedam ubijenih napadača.

Ruska novinska agencija Interfax, koja se poziva na policijske izvore, objavila je da je poginulo 10 policajaca, a ranjeno najmanje 20-ak drugih ljudi.

Nacionalni antiteroristički komitet u Moskvi objavio je da je centar grada Groznog sada pod kontrolom specijalaca. Uvođenje vandrednog stanja dozvoljava jače mjere sigurnosti koje, osim hapšenja, podrazumijevaju i upotrebu težeg oružja.

Kadirov je stanovnike pozvao da se pridržavaju novih pravila, da ne izlaze na ulicu, niti se primiču prozorima.

Internet stranica “Kavkaz Centar”, koju koriste islamske militantne grupe Sjevrenog Kavkaza, objavila je video u kojem jedan čovjek preuzima odgovornost za napad.

On kaže kako je djelovao po naređenjima čečenskog islamističkog lidera Aslana Bajutukajeva, poznatijeg kao Emir Kamzat.

Nasilje nije neuobičajeno u Sjevernom Kavkazu, ali je Grozni nekoliko godina bio pošteđen incidenata, prije svega zbog rigoroznih mjera sigurnosti koje provodi Ramzan Kadirov.

Vrlo skupa obnova Groznog ponos je i predsjednika Putina i njegova čečenskog lidera Kadirova. Ovaj grad je dugo služio pomenutom dvojcu kao potvrda njihove sposobnosti da ne dozvole širenje Islamske države na Sjeverni Kavkaz.

Kritičari Putinove vlasti kažu, međutim, da čvrstorukaška taktika samo dodaje ulje na vatru pobunjenicima u Sjevernom Kavkazu.

XS
SM
MD
LG