Dostupni linkovi

Severna Mitrovica: Glasalo 22 posto birača, listići se broje u Kosovo Polju


Birači izlaze na ponovljene izbore u Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Birači izlaze na ponovljene izbore u Mitrovici

Ponovljeni lokalni izbori u tri biračka centra u severnoj Mitrovici u nedelju protekli su bez većih problema uz odziv od 22,38 posto birača a rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak, saopštila je Centralna izborna komisije (CIK).

Na izborima je glasao 5.231 građanin u šta je uračunato i 997 uslovnih listića a njihovo prebrojavanje se, na zahtev OEBS-a, vrši u Centru za prebrojavanje u Kosovo Polju, gde je sav izborni materijal prebačen pre ponoći.

Prethodno je bilo objavljeno da će preliminarni rezultati biti poznati između 22 i 23 časa.

"Izborni proces je protekao veoma dobro. Nije bilo naglašenih problema. Veliki broj birača je izašao. Takoreći nije bilo uopšte problema i sve je proteklo u redu", izjavila Predsednica CIK-a Valdete Daka.

Birački centri za ponovljene izbore za gradonačelnika i lokalnu skupštinu koji su protekli uz jake mere bezbednosti zatvoreni su u 19 časova. Izlaznost je znatno viša nego 3. novembra kada je zbog incidenata prekinuto glasanje.

Šef misije OEBS na Kosovu, ambasador Žan-Klod Šlumberger pozdravio je mirno glasanje u tri biračka centra u Severnoj Mitrovici.
„Veoma sam zadovoljan što danas nije bilo incidenata i što je glasanje dobro proteklo. Svi akteri odgovorni za bezbednost, kosovska policija, EULEX i KFOR kao i politički subjekti koji su učestvovali na izborima u Severnoj Mitrovici doprineli su ovom mirnom okruženju“, istakao je on.
U Mitrovici ispred biračkih centara u nedelju su bile neviđene mere obezbeđenja. Pored pripadnika Kosovske policije i EULEX-a, tu su i pripadnici Civilne zaštite i KFOR-a.

Đurđević: Bolje mere bezbedsnosnih službi

Bezbednosne službe su, čini se, na ponovljenom glasanju preduzele bitno bolje mere obezbeđenja nego što je to bio slučaj 3. novembra, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Time objašnjava što se tokom nedeljnog glasanja na severu Mitrovice nisu ponovile slike nasilja.

„Tako da, koliko je poznato iz izveštaja medija, nismo imali dolaske ekstremističkih grupa i dolaska pojedinaca iz Srbije. Čini se da je tu učinjena i najvažnija stvar: da se praktično obezbedi kontrola, da nema dolazaka iz Srbije. Da se nekako tiho obezbedi da nema provokacija. Izgleda da je saradnja bezbednosnih službi koja je zakazala prethodnog puta, sada mnogo bolje funkcionisala. I to je rezultat koji sada imamo“, objašnjava Đurđević.

Ceo razgovor možete pročitati OVDE.

Svi oni su bili raspoređeni na mestima gde su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih u nedelju nije bilo ulicama. Povremeno su se mogli videti i vojnici KFOR-a koji patroliraju u svojim automobilima. OEBS je u biračka mesta stigao sa biračkim materijalom i naveo da su sva mesta otvorena na vreme.

Građani severne Mitrovice mogli su da biraju između pet kandidata, među kojima su bili Krstimir Pantić - Građanska inicijativa "„Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke. Kandidati za gradonačelnika su bili i Agim Deva iz Demokratske partije Kosova, čiji je lider kosovski premijer Hašim Tači kao i Adrijana Hodžić, direktorka kancelarije Vlade Kosova za severnu Mitovicu.

Izbori su se ponavljali nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima. Odluka o ponavljanju izbora dogovorena je na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu održanoj 6. novembra.

Kosovska policija, EULEX i KFOR saopštili su ranije da će u nedelju preduzeti jake bezbednosne mere. Policija je 24 sata pred glasanje obezbedila objekte u kojima građani su građani glasali od 7 do 19 časova. Bilo je povećano i prisustvo Euleks policije i Kfora, a tok glasanja pratila je posmatračka misija EU.


Komandant Kfora Salvatore Farina obišao je u nedelju ujutro vojnike Kfora koji su pratili glasanje.

Farina se u Mitrovici pojavio oko sedam sati ispred Srednje tehničke škole gde se nalazio jedan od biračkih centara. Farina se kratko zadržao u razgovoru sa vojnicima KFOR-a, pripadnicima italijanskih karabinjera koji su angažovani kao jedan od tri prstena zaštite na izborima. Nije davao izjave novinarima.

Portparol OEBS Nikola Gaon izjavio da je njihova preporuka bila da prebrojavanje listića sa ponovljenih izbora treba obaviti u Centru za prebrojavanje.

"Ovde imamo i kosovsku policiju i Euleks i Kfor, svi su tu, ali zašto ne preduzeti dodatne mere da se rizik svede na minimum i stoga naša preporuka ostaje da se listići broje u Prištini".

On je kazao da su sva biračka mesta na ponovljenim izborima u severnoj Mitrovici otvorena na vreme i da je glasanje proticalo u najboljem redu i nije bilo incidenata.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Direktan link
U tri biračka centra u Severnoj Mitrovici pravo glasa na ponovljenim izborima imalo je 23.378 birača na 27 biračkih mesta.
XS
SM
MD
LG