Dostupni linkovi

Đurđević: Bolja reakcija bezbednosnih službi doprinela atmosferi u Mitrovici


Nenad Đurđević
Nenad Đurđević
Atmosfera u kojoj nije bilo nikakvih incidenata tokom ponovljenih izbora u tri biračka centra u severnoj Mitrovici, prekinutih pre samo dve nedelje zbog upada ekstremista koji su lomili glasačke kutije i fizički i verbalno napadali glasače, ukazuje na promenu percepcije u bezbednosnim merama koje je trebalo preduzeti u obezbeđivanju glasačkih centara, ali i sprečavanju eventualnog dolaska ekstremista iz Srbije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Veću izlaznost građana na ponovljenom glasanju Đurđević vidi kao direktnu posledicu ispunjenja tog uslova, ali i intenzivne kampanje da građani srpske nacionalnosti za gradonačelnika izaberu kandidata iz svojih redova.
„Koliko sam ja dobio informacije, vrlo su aktivne sve snage u obezbeđivanju mirnog toka glasanja. Oni koji su bili za bojkot, pozvali su svoje pristalice da izađu iz Mitrovice kako bi praktično dokazali da nemaju ništa sa neredima od pre dve nedelje. S druge strane svi ostali zainteresovani, dakle Vlada Srbije, međunarodna zajednica i Vlada Kosova su pozivali na mir i na jednu staloženu atmosferu. Takva atmosfera pogoduje biračima da razmisle da li će, ili neće izaći. Pogoduje i onome što je najvažnije, a to je percepcija bezbednosti, odnosno da ljudi koji žele da izađu na izbore to učine na miran način", smatra Đurđević.
Upitan koliko je bila značajna uloga zvaničnog Beograda u obezbeđivanju mirne atmosfere tokom ponavljanja izbora u severnoj Mitrovici, Đurđević ukazuje na mnogo bolju reakciju bezbednosnih službi koje su očigledno osujetile takve pokušaje, ukoliko ih je bilo.
„Tako da, koliko je poznato iz izveštaja medija, nismo imali dolaske ekstremističkih grupa i dolaska pojedinaca iz Srbije. Čini se da je tu učinjena i najvažnija stvar: da se praktično obezbedi kontrola, da nema dolazaka iz Srbije. Da se nekako tiho obezbedi da nema provokacija. Izgleda da je saradnja bezbednosnih službi koja je zakazala prethodnog puta, sada mnogo bolje funkcionisala. I to je rezultat koji sada imamo“, objašnjava Đurđević.
Podaci Centralne izborne komisije Kosova, po kojima je na ponovljeno glasanje na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici izašlo 22,38 odsto upisanih birača kojih ima oko 23 000, prema Đurđevićevoj oceni može se smatrati uspehom, na koji je presudno uticalo nekoliko uslova.
„To je uspeh činjenice samog poziva na izlazak na izbore, obezbeđivanja mirnih uslova, ali i jako intenzivne kampanje da je važno da Srbi izaberu predstavnika iz svoje zajednice koji će da bude gradonačelnik Mitrovice. Dakle, da se većim odzivom ustvari obezbeđuju bolje šanse da praktično Srbi formiraju vlast. Verovatno su to i poruke koje su sa ovim merama bezbednosti, motivisale birače da izađu u ova tri biračka mesta“, zaključuje Đurđević.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG