Dostupni linkovi

Gasi se Novosadska lezbejska organizacija


Sa konferencije za novinare, Biljana Stanković, Zoran Petakov, Smiljana Milinkov, Jelena Anđelovska
Sa konferencije za novinare, Biljana Stanković, Zoran Petakov, Smiljana Milinkov, Jelena Anđelovska

Nakon deset godina rada, Novosadska lezbejska organizacija formalno prestaje sa radom. Ovo udruženje bilo je prvo u glavnom gradu Vojvodine koje je pokušalo da promeni svest o lezbejskoj zajednici.

Pre deset godina u jednom novosadskom stanu rodila se ideja da se pokrene organizacija za podršku lezbejkama. Bila je to prva ovakva inicijativa u Novom Sadu. Nakon početnih problema Novosadska lezbejska organizacija uspela je da zainteresovanima organizuje radionice samopodrške, umetničke i aktivističke festivale. Osnivačica organizacije, Biljana Stanković Lori, kaže da je njen prvenstveni motiv bio da uradi nešto za sebe.

„Veliki upliv te neke nepravde u životu me pokrenuo da nešto uradim na polju promena. Nekako saznanje o sebi, da iza sebe treba stati kao neke lezbejke, koja se autovala tu u Vojvodini, i neko lično osećanje da zaista mi kao ljudi imamo pravo na jednakost i da reagujemo na nepravdu koja nam se dešava“, objašnjava Lori.

Osim podrške lezbejkama da se suoče sa sopstvenim identitetom, Novosadska lezbejska organizacija je pokušala da ovoj marginalizovanoj zajednici omogući, kako one kažu, osvajanje javnog prostora.

Ipak, uprkos naporima, nema većeg pomaka na ovom polju, ocenjuje predstavnica organizacije Jelena Anđelovska.

„Naša ideja od samog početka bila je podrška ženama iz same zajednice, ne toliko lobiranje ka spolja, iako smo i to radili. Teško je proceniti kakav je uticaj imala naša organizacija. Ali ono što je sigurno to je da država i sistem utiču na to šta društvo misli. Naravno, taj stav je izuzetno negativan. Ne pružajući nam podršku država pokazuje taj izrazito antigej stav. Mislim da nažalost naš aktivizam u nekom momentu je imao veliki uticaj, ali da generalno nema velikog pomaka“, smatra Anđelovska.

Novosadska lezbejska organizacija formalno prestaje sa radom, ali kako kažu, ovo ne znači da više neće imati aktivističke poduhvate.

Osvajanje javnog prostora nijednoj marginalizovanoj zajednici nije lako, ali lezbejkama je to posebno veliki izazov, smatra Smiljana Milinkov, saradnica Filozofskog fakulteta koja već godinama analizira medijsku scenu.

„LGBT populacija se koristi u odnosu na dnevno političke interese. Kada je gej parada tema zato što nam treba za evropske integracije onda se priča o tome, kada ona nije tako važna tema, mediji ne prenose. Izveštavanje medija o LGBT zajednici zapravo je odraz realnosti, odraz jednog patrijarhalnog društva gde je sve podređeno bogovima moći, političkim odnosno crkvenim“, naglašava stručnjakinja.

Inače, kao rezultat desetogodišnjeg rada Novosadske lezbejske organizacije nastala je video eseja “U raskoraku zvezde”. Film je premijerno prikazan u četvrtak u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG