Dostupni linkovi

U potrazi za evropskim snom: Od Trsta preko Sarajeva do Srebrenice


Na putu kroz BiH
Na putu kroz BiH

Grupa talijanskih intelektualaca, okupljena u organizaciju "Nomadska republika" ovih dana pješači kroz BiH. Prije mjesec dana krenuli su pješice iz Trsta, a njihova finalna destinacija je Sarajevo, dok će se dio učesnika pridružiti Maršu mira do Srebrenice.

Na putovanje koje su nazvali "Evropski san", 30-ak članova "Nomadske republike" krenulo je iz Trsta, u kojem su u Drugom svjetskom ratu počinjeni zločini nad Židovima i političkim zatvorenicima. Putovanje završavaju u Sarajevu, dok će se dio grupe pridružiti Maršu mira za Srebrenicu.

Jedna od učesnica, Beatrice Bertolo, kaže da putovanje koje šalje poruku mira, ali upozorenje da su protekli ratovi, i sve ono što se danas događa, Evropu drastično promijenili i da su njene vrijednosti dovedene u opasnost.

"Ovom šetnjom, želimo poručiti da Evropa danas nije ono o čemu smo sanjali. Vjerujemo u Evropsku uniju, ali ne u to kakva je sada. To više nije kontinet ujedinjen zbog dobrobiti ljudi, nego su tu financijski i drugi interesi", kazala je Bertolo.

Članovi "Nomadske republike" smatraju da Evropa nije izvukla pouku iz proteklih ratova i da se ponovo suočava sa demonima.

Predsjednik ove organizacije Maurizio Michelangelo Netto kaže da bi aktualna borba potiv terorizma, koju političke elite vode tako što kriminaliziraju određene narode, mogla od Evrope napraviti taoca straha.

"Strah je već tu. Danas je u zapadnoj Evropi veoma lako biti isprepadan, a osobito nakon terorističkih napada, poput onih u Parizu, Briselu i Istanbulu. Da li vjerujete da možemo na val migranata, koji bježe od rata i siromaštva, reagovati podizanjem zidova. Ovim putovanjem od Trsta do Sarajeva želimo izaći iz naše zone sigurnosti i poručiti da podizanje zidova u Evropi nije dobar način za brobu protiv straha. Strah može biti uništen jedino znanjem, upoznavanjem drugih i rušenjem predrasuda", kaže on.

Članovi "Nomadske republike" ističu da prije svoga balkanskog putovanja nisu mnogo znali o BiH. Da je atentatom na austrougarskog prijestolonasljednika u Sarajevu nastala iskra koja je pokrenula Prvi svjetski rat, jedina je informacija koju je Claudio Agosti imao, a o ratu iz 90-ih znao je veoma malo.

Članovi "Nomadske republike"
Članovi "Nomadske republike"

"Skoro da smo susjedne zemlje, jer smo veoma blizu jedni drugima, ali tek samo ovom šetnjom saznao za većinu stvari koje su se dogodile. Nevjerojatno je to da sam iz Italije, a da nisam uopće poznavao BiH. Čak sam imao i predrasude zbog nekih slika koje sam vidio na televiziji, da su ljudi ovjde zatvoreni i nepovjerljivi prema strancima, ali sam doživio upravo suprotno, otvorene, srdačne i gostoljubive ljude", kaže Agosti.

Sudonici putovanja ističu da njihova stopala pokreće želja da blizninom tijela, umova i srca pokažu da je nova i drugačija Evropa moguća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG