Dostupni linkovi

Dani europskog nasljeđa u Olovu: Zaštititi kulturna dobra


Posjetitelji obišli obelisk kralja Tvrtka
Posjetitelji obišli obelisk kralja Tvrtka

Piše: Kadir Plećan, dopisnik RSE iz Olova

Dani europskog nasljeđa održavaju se u Olovu, gradu smještenom 50 km sjeveroistočno od Sarajeva. Višegodišnji projekat Vijeća Europe, koji se realizuje u više od 50 europskih zemalja pa tako i u BiH, ove godine je prema mjestu održavanja nazvan "Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja".

Kako su izjavili organizatori manifestacije, Dani nasljeđa su prilika da se usmjeri pažnja na kulturno-povijesne spomenike na ovom području, pored ostalog da se promoviše lokalitet stećaka Mramor u Musićima koji su nedavno upisani na, listu svjetske kulturne baštine.

"Nekropola u Musićima je upisana na Listu svjetske baštine UNESCO, u okviru zajedničkog projekta Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovakvi događaji kao što je obilježavanje Dana evropske baštine zaista puno znače za lokalne zajednice. Oni promovišu nasljeđe i skreću pažnju na ono što BiH ima i što se mora štititi i zaista promovisati. Nasljeđe ne može biti neiskorišteno, ono mora postati generator razvoja, a lokalne zajednice moraju shvatiti da kroz ovakve lokalitete, kao što je ovaj u Musićima, mogu privući turiste i mogu ostvariti određene benefite za lokalnu zajednicu. Ali, prvenstveno moraju zaštititi ovaj lokalitet", navodi Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH.

Govoreći o stećcima u Musićima, Zijad Halilović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kaže da se na ovoj lokaciji nalazi 81 stećak.

"Dvadeset tri su u formi ploče, šesnaest je sanduka, a najveći broj je sljemenjaka odnosno sarkofaga, četrdeset i dva", dodaje Halilović.

Nekropola stećaka u Musićima
Nekropola stećaka u Musićima


Otvarajući manifestaciju, ministrica kulture i sporta federacije BiH Zora Dujmović je poručila kako kulturno nasljeđe BiH predstavlja ogromno bogatstvo koje zaslužuje više brige i bolju promociju.

"Ovom kulturnom manifestacijom želimo, između ostaloga, pokazati nama i svijetu kako smo ponosni na našu kulturu, kako smo prebogati kulturno-povijesnim nasljeđem i da se umijemo brinuti za kulturnu baštinu. Istina, moramo mnogo toga još uraditi kako bi to naše materijalno i nematerijalno kulturno bogatstvo u svim segmentima sačuvali i valorizirali", izjavila je Dujmović.

U ulozi domaćina načelnik Općine Olovo Đemal Memagić je posebno pohvalio aktivizam oko 600 mladih, koji su učešćem u ovoj manifestaciji pokazali da znaju prepoznati i čuvati kulturno bogatstvo.

"Posebno se oslanjamo na omladinu, da oni ovo baštine u dijelu svega što će Bosnu i Hercegovinu i Olovo učiniti sastavnim dijelom evropskog nasljeđa", ističe Memagić.

Brojne delegacije, kulturni radnici i predstavnici ministarstva kulture Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Ambasade Hrvatske, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, uvjerile su se u bogatstvo spomenicima u ovom kraju.

Osim obilaska područja nekropole sa stećcima Mramor u Musićima (80 stećaka) posjetioci su obišli i druga mjesta bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa Olova i olovskog kraja: obelisk Kralja Tvrtka, što je jedan od najstarijih kulturno-povijesnih spomenika čija starost još nije precizno procijenjena, zatim ostatake srednjovjekovne crkve sv. Roka u Bakićima Donjim (jedno od najstarijih crkvišta na Balkanu), Crkvu Majke Božje izgrađene u XIV stoljeću - proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, graditeljsku cjelinu Drvene džamije u Solunu kod Olova izgrađene 1546. godine - proglašene nacionalnim spomenikom BiH koja baštini iskustva i tradiciju drvenih džamija u Bosni i Hercegovini.

Drvena džamija u Solunu kod Olova izgrađena je 1546.
Drvena džamija u Solunu kod Olova izgrađena je 1546.


Upriličena je i posjeta kovačnicama u selu Oćevija (smještenom između Vareša i Olova), koje su do danas, sačuvale tradicionalni, srednjovjekovni način kovanja željeza.

"Nastojali smo upoznati ljude o kulturnoj baštini Olova, koja je jako bogata spomenicima. Mi jesmo zaštitari, mi smo Zavod za zaštitu spomenika koji pokušava konzervirati, obnoviti, sanirati, ali to možemo samo u suradnji sa lokalnom zajednicom. Ovi lokaliteti koje smo obišli bili su u lošijem stanju, ali, evo, radimo zajedno, Ministarstvo kulture i sporta, u čijem smo sastavu i lokalna zajednica Olova", poručila je Lidija Mićić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

U srijedu se održavaju okrugli sto i stručni simpozij o kulturnom nasljeđu olovskog kraja, zatim izložba i prezentacija literarnih i likovnih radova mladih na ovu temu.

Podsjećanja radi, Dani europskog nasljeđa su tradicionalna manifestacija koja se svake godine obilježava u više od 50 zemalja Europe. Različitim kulturnim programima želi se ukazati na važnost očuvanja zajedničke kulturne baštine, poštivanja različitosti, poticanja tolerancije, kao i borbi protiv rasizma i ksenofobije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG