Dostupni linkovi

Zabrinjavajuće hapšenje kosovskih policajaca u Srbiji, kaže portparol EU


Portparol EU Peter Stano
Portparol EU Peter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su zabrinjavajuća nedavna dešavanja sa pritvaranjem kosovskih policajaca u Srbiji.

Zamenik direktora Policije Kosova Dejan Janković i četvorica policajskih službenika privedena su 17. aprila na graničnim prelazima sa Srbijom.

Policija Srbije saopštila je da su privedeni zbog "bezbednosnih provera".

Dan kasnije su, kako su saopštile vlasti na Kosovu, pušteni na slobodu.

Jankoviću je bilo određeno zadržavanje do 48 sati, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je rekao da je Janković bio u pritvoru pod "optužbama za rušenje ustavnog poretka Srbije".

Navodeći da su svi policajci sada pušteni, Stano je za RSE naveo da "niko ne može biti lišen slobode, osim ako je to opravdano i u skladu sa zakonom propisanom procedurom".

"Štaviše, Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga uz podršku EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije i treba da se poštuje", naveo je Stano.

Dodao je da EU očekuje da strane dijalogu izbegavaju sve poteze koji bi mogli da ugroze bezbednost i stabilnost i da obezbede pogodno okruženje za održavanje dijaloga.

Srbija je 17. aprila, prema podacima kosovskih vlasti, na više od 20 sati zadržala preko 1.400 građana Kosova na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Vlada Kosova je ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Srbija je demantovala te navode, rekavši da su kašnjenja uzrokovana dodatnim bezbednosnim merama na granici i da kretanje građana Kosova "nije ograničeno".

Tri dana pre privođenja kosovskih policajaca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će svi koji krše ustavni poredak države biti "gonjeni, uhapšeni i procesuirani".

"Svi vi što gazite ustavni poredak Srbije, svi vi koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način – odgovaraćete za to, svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to", kazao je Vučić 14. aprila na vojnoj svečanosti u Beogradu.

Na privođenja je reagovao i američki Stejt department, i pozvao Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija, te da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

XS
SM
MD
LG