Dostupni linkovi

Zamenik direktora policije Kosova pušten iz pritvora u Srbiji


Zamenik direktora policije Kosova Dejan Janković (foto arhiv)
Zamenik direktora policije Kosova Dejan Janković (foto arhiv)

Dejana Jankovića, zamenika direktora policije Kosova vlasti Srbije pustile su iz pritvora i on je na putu da se vrati na Kosovo, saopštilo je kasno u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova (MPJD).

Janković je priveden 17. aprila na graničnom prelazu Jarinje - koji povezuje Kosovo sa Srbijom i optužen je za narušavanje ustavnog poretka Srbije, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla.

"Ministarstvo spoljnih poslova obaveštava širu javnost da je predstavnik kancelarije Republike Kosovo u Srbiji, ambasador Jetiš Jašari, potvrdio da je zamenik direktora policije Kosova Dejan Janković upravo pušten i da se nalazi na putu za Kosovo", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova na Fejsbuku.

Kosovsko ministarstvo je saopštilo da će više detalja o ovom slučaju biti objavljeno naknadno.

Kosovska ministarka inostranih poslova Donika Gervala-Švarc rekla je posle Jankovićevog puštanja na slobodu kasno u četvrtak da je "bio samovoljno pritvoren dva uzastopna dana i da su ga srpske vlasti ispitivale".

Prema navodima kosovskih vlasti, Janković je bio među 10 kosovskih zvaničnika koje su srpske vlasti pritvorile 17. aprila. Svi su već pušteni.

Njegovo oslobađanje dolazi nekoliko sati nakon što je američki Stejt department rekao Radiju Slobodna Evropa(RSE) da očekuje da će Janković odmah biti oslobođen.

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordiniranih akcija, da postupa transparentno i u punoj saglasnosti sa zakonom u vezi sa kosovskim državljanima koji su juče pritvoreni u Srbiji.

"Proizvoljna ili neopravdano duga zadržavanja, posebno ako su ciljana na službenike kosovske policije, smatraće se eskalirajućim akcijama koje narušavaju mir i stabilnost“, rekao je portparol Stejt departmenta za RSE 18. aprila.

Ranije tokom dana, Džefri Hovenier, američki ambasador u Prištini, i Jorn Rohde, nemački ambasador u Prištini, pozvali su na oslobađanje Dejana Jankovića.

'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Srbija je 17. aprila, prema podacima kosovskih vlasti, na više od 20 sati zadržala preko 1.400 Kosovara na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Vlada Kosova je ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Srbija je demantovala te navode, rekavši da su kašnjenja uzrokovana dodatnim bezbednosnim merama na granici i da kretanje građana Kosova "nije ograničeno".

XS
SM
MD
LG