Dostupni linkovi

Erdogan oduzima imunitet poslanicima, novi napadi u Turskoj


Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

U eksploziji automobila-bombe u utorak ujutro ispred sedišta policije na jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom, poginulo je troje ljudi, uključujući jednog policajca, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

On je novinarima u Istanbulu rekao da su napad izveli pripadnici ilegalne kurdske Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turska agencija Dogan navela je da je u eksploziji u gradu Midijat, u južnoj turskoj provinciji Mardin, povređeno više od 30 ljudi, uključujući policajce i civile, preneo je Rojters.

Istanbul, 7. juna
Istanbul, 7. juna

Napad je usledio posle smrtonosne eksplozije u ponedeljak u kojoj je u turističkoj zoni Istanbula poginulo 11 osoba, među kojima sedam policajaca i četiri civila, dok je ranjeno 36 osoba.

“Ne osećamo se bezbedno”, rekao je stanovnik Ankare Emre Karaagac Rojtersu dan nakon napada. “Želimo da vlada preduzme neophodne mere i da učini da se osećamo sigurno.”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da su turske snage bezbednosti ubile 7.600 kurdskih boraca od 20. jula 2015, dana kada je u Turskoj zabranjena Kurdistanska radnička partija (PKK) odlučila da prekine dvogodišnje primirje.

“Danas, oni koji koriste terorističke organizacije kao oružje da nam naude, pretrpeli su još jedan poraz. PKK (Radnička partija Kurdistana) trpi poraze istorijskih razmera u poslednjih godinu dana. Rovovi koje su iskopali i zamke koje su postavili, postali su njihova groblja. Bombe koje su napravili da bi podelili ovu zemlju, eksplodiraju u njihovim rukama”, rekao je Erdogan u obraćanju porodicama ubijenih pripadnika bezbednosnih snaga.

Nekoliko sati posle napada u Istanbulu, Erdogan je potpisao zakon o oduzimanju imuniteta poslanicima u slučaju krivičnog gonjenja. Rojters navodi da je u pitanju ustavna promena koja će se verovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku Narodnu demokratsku stranku HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo naoružanih boraca koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije.

HDP odbacuje da ima bilo kakve veze sa militantima zabranjene Radničke partije Kurdistana PKK. Strahuje se da bi većina od 59 poslanika mogla da završi u zatvoru na osnovu novog zakona, prvenstveno zbog svojih stavova.

Poslanici su do sada uživali imunitet od gonjenja. Novi zakon omogućava tužiocima da gone bilo koga od 138 članova parlamenta koji su trenutno pod istragom. Od tog broja 101 poslanik je iz HDP ili turske najveće opozicione partije Republikanske narodne stranke CHP.

Erdoganovi protivnici navode da je oduzimanje imuniteta deo strategije da se HDP istisne iz parlamenta što bi ojačalo vladajuću Partiju pravde i razvoja AK, čiji je on jedan od osnivača, kako bi konsolidovao podršku u parlamentu za izvršni predsednički sistem za koji se zalaže.

Zakon je izazvao zabrinutost EU u vezi sa stanjem demokratije i ljudskih prava u vreme kada unija pokušava da primeni kontroverzan dogovor sa Ankarom o zaustavljanju ilegalne migracije u Evropu sa turske obale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG