Dostupni linkovi

Ellis: Osnivanje Specijalnog suda ispravan potez za Kosovo


Mark Ellis
Mark Ellis
Razgovarala: Arbana Vidishiqi, priredila: Amra Zejneli

Sud se odnosi na odgovornosti pojedinaca, i goniće se oni pojedinci koji su počinili zločine, kazao je u intervjuu za RSE Mark Ellis, izvršni direktor Međunarodne advokatske komore.
RSE: Iako nerado, kosovski zakonodavci su odobrili formiranje Specijalnog suda koji će se baviti navodima o ratnim zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu, 1998 – 1999. godine. Prema vašem mišljenju, da li je osnivanje ovog suda bilo potrebno?

Ellis: Mislim da jeste. Iako je na Kosovu zabeležen izvanredan napredak, postoji jedna opšta ocena da je sudski sistem i dalje slab, te je možda najbolje da se formira jedan sud koji će se baviti specifičnim pitanjima.

Znamo da ima dovoljno dokaza kako bi se sud bavio ovim slučajevima. Mislim da je
ovo pozitivan korak za Kosovo, i aplaudiram Kosovu za ono što su uradili u tom pravcu. U skladu je sa obavezama koje ima, i na međunarodnom polju, na ovo će se gledati pozitivno.
RSE: Šta znači ovaj sud za, recimo, 15 godina međunarodnog nadgledanja pravde na Kosovu; počelo je sa misijom UN-a, koji se brinuo za vladavinu zakona, a sada to radi misija EU?

Ellis: To je bio tranzitni period sa misije UN-a na EU, i ocenjujem da je to bilo ispravno i slažem se sa tim. Takođe znam da je Skupština odobrila produžetak mandata Evropske misije za vladavinu prava za još dve godine, i tu su interesantne promene.
Postepeno ćemo videti kako Kosovo preuzima sve više odgovornosti. Ne iznenađuje me činjenica što je to dug proces; možete videti da bilo gde na svetu, u post-konfliktnim mestima, taj proces traje sporo. Pitanje je da li su ti procesi na pravom putu, i što se toga tiče, mislim da je ovo pozitivan korak za Kosovo i pokazuje njenu posvećenost za pravosuđem.
RSE: Jedan sud za Kosovo, sa dva centra, na Kosovu i možda u Holandiji, sa međunarodnim sudijama i tužiocima...To pomalo zvuči kao Međunarodni tribunal u Hagu, kao što su rekli neki posmatrači.

Ellis: Da, tako deluje, ali kad god se može formirati jedan sudski sistem u sklopu sa domaćim sistemom, treba se iskoristiti ta mogućnost kao najbolji mogući pristup.
Ovaj sud o kojem govorimo imaće međunarodnu komponentu, ali mislim da se smatra kao inicijativa Kosova za jednim specijalnim sudom, pod nadzorom Kosova, uz podršku međunarodne zajednice.

Jurisdikcija Haškog tribunala se završava, a ovim sudom se prepoznaje važna uloga koju ima jurisdikcija domaćeg sudskog sistema. I upravo zbog toga mislim da je Kosovo poduzelo ispravan korak.
RSE: Između ostalog, pristalice ovog suda kažu da će se njime jednom zauvek razjasniti ozbiljni navodi iz izveštaja Saveta Evrope, kao što su kidnapovanja, i ono što jr najkontradiktornije, trgovina organa od strane bivših pripadnika OVK. Verujete ovom argumentu?

Ellis: Da, verujem. Oni koji su osećali nespremnost da pred licem pravde dovedu one koji su počinili zločine, pogrešili su. Kako bi jedno društvo moglo izlečiti sebe, ono mora da snosi odgovornost, tako što će pred lice pravde izvesti sve one koji su počinili međunarodne zločine, a u pomenutim navodima, radi se o međunarodnim zločinima.
Činjenica da je Kosovo poduzelo ovaj korak, kako bi se realizovala ova suđenja, nije samo važan korak, već je korak koji će izvesti pred pravdu one koji su počinili zločine, a to je ono što je za mene važno. Doprineće jednoj vrsti mira za žrtve ovih zločina, uključujući i one žrtve koje više ne mogu da govore.
RSE: Šta bi ste rekli onima koji se protive ovom sudu, koji tvrde da će sud biti selektivan po etničkoj osnovi, i kao takav, identifikovaće Kosovo kao agresora, a ne žrtvu rata?

Ellis: Zapravo, u svakoj konfliktnoj situaciji, fokus treba biti na pojedincu, to je individualna odgovornost. Ovo nije sud koji će goniti državu Kosovo, nema takav mandat. Radi se o individualnoj odgovornosti i krivično će se goniti oni pojedinci koji su počinili zločine. Ovi pojedinci, bilo da se radi o Albancima, Srbima, Hrvatima ili bilo kome drugom iz ratova bivše Jugoslavije, moraju izaći pred licem pravde.
Prihvatajući ideju međunarodnog prava, i Kosovo takođe treba da prizna da ukoliko ima takvih pojedinaca koji su počinili zločine, od apsolutnog značaja je da se oni izvedu pred licem pravde. I, ukoliko Kosovo može da učini tako nešto, putem ovog Specijalnog suda, uveravam vas da je ovo u očima međunarodnog faktora ogroman korak, ali i u očima građana Kosova.
XS
SM
MD
LG