Dostupni linkovi

Država nemoćna da otkrije batinaše u policiji


Neredi u Podgorici, oktobar 2016.
Neredi u Podgorici, oktobar 2016.

Preko sedam mjeseci nakon oktobarskih protesta u Podgorici tužilaštvo i policija još nijesu otkrili koji su pripadnici specijalne antiterorističke jedinice tukli građane po ulicama glavnog grada od kojih je najgore prošao Mijo Martinović koga su njih 30 brutalno pretukli što se vidi i na snimku objavljenom na internetu.

U međuvremenu iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda podnijeli su krivičnu prijavu protiv komandanta te jedinice jer je, kako tvrde, ometao istragu i izbjegao da saopšti identitet batinaša u unifomi.

Odgovornost za Lješkovića zatražio je i novi ministar unutrašnjih poslova.

Za brutalno prebijanje građanina Mija Martinovića za sada su optuženi samo dvojica SAJ-ovaca Goran Zejak i Boro Grgurović za koje se, međutim sumnja da su se dobrovoljno prijavili da bi ostali učesnici prebijanja Martinovića izbjegli odgovornost.

Znakovita je ostala izjava komandanta SAJ Radosava Lješkovića da je u noći protesta bio u jednom od vozila SAJ-a, ali da ne zna ko su ostali specijalci koji su bili sa njim.

Upravo su protiv Lješkovića iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda podnijeli krivičnu prijavu jer je, kako tvrde, zloupotrijebio službeni položaj, ometao istragu o postupanju specijalaca tako što se solidarisao sa policijskim službenicima, koji su učestvovali u torturi – prebijanju građanina Milorada Martinovića.

"U ovom slučaju imamo situaciju da Lješković i pripadnici SAJ-a tvrde da ne znaju ko su učesnici prebijanja, odnosno ne žele da kažu i time ometaju pravdu. Samo su dvojica optuženi i oni su sami priznali da su učestvovali u prebijanju. Na snimcima se vidi da su najmanje 14 specijalaca primjenjivali silu. Ovakvo postupanje je neprihvatljivo. Ja sam očekivao od policije i MUP-a da će identifikovati počinioce, a budući da to nije urađeno i da sam nedavno dobio novo obavještenje iz policije da nema nekih novih dokaza u konkretnom slučaju, ja sam podnio tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Lješkovića i očekujem da me u blagovremenom roku obavijesti o postupanju", kaže ombudsman Šućko Baković.

(Snimak prebijanja Martinovića)

Novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović na prvoj konferenciji za novinare od kada je stupio na tu funkciju zatražio je utvrđivanje odgovornosti za komandanta SAJ-a zbog događaja iz oktobra prošle godine.

"Vjerujem na osnovu onoga što su informacije do kojih sam došao kroz zvanične zapisnike i izjave koje je Lješković dao unutrašnjoj kontroli, minimum onoga što tražim jeste da mi kao MUP i Uprava policije utvrdimo komandnu odgovornost. Neće nam mnogo pomoći što će i neki drugi državni organi poput tužilaštva, i evo danas vidim reagovanje Ombudsmana, raditi svoj posao. Mi smo dužni da utvrdimo odgovornost policijskih službenika, za početak u ovom slučaju, a kasnije i po dubini. Ako već imamo instrumente unutrašnje kontrole i odgovornosti u hijerarhijskom rukovođenju onda će to biti urađeno zasigurno“, ustvrdio je Danilović.

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja prijavu protiv Lješkovića, čije su udaljenje iz policije zatražili odmah nakon zaključenja slučaja prebijanja Martinovića.

Aleksandar Zeković smatra da je njegovo ćutanje o batinašima glavni razlog zašto istraga o postupanju specijalaca u noći 24. oktobra tapka u mjestu:

"Na žalost, toleriše se punih osam mjeseci njegovo nezakonito i neprofesionalno ponašanje i, naravno, toleriše se i njegovo dalje prisustvo na komandnoj poziciji. To je u potpunosti urušilo policijski integritet, a ono što dodatno zabrinjava jeste da je Lješković takvim ponašanjem i daljim prisustvom u policijskoj organizaciji dozvolio i afirmisao višedecenijsku i štetnu kulturu policijskog ćutanja i međusobne solidarnosti po svaku cijenu koja u potpunosti limitira efekte demokratskog nadzora nad radom policije i što je još opasnije poptuno blokira dalji rad nadležnih, državnih istražnih organa", komentariše Zeković.

Protesti u Podgorici 25. oktobra 2015.
Protesti u Podgorici 25. oktobra 2015.

Oprečna su mišljenja o tome da li je tokom nereda uopšte bilo potrebno da budu angažovani specijalci.

Dio javnosti smatra da je bilo dovoljno drugih jedinica policije koje su mogle da obezbijede i institucije i javni red i mir.

Aleksandar Saša Zeković kaže da je to teško procijeniti:

"Zato što sa jedne strane imate pripadnike opozicije, građanskog sektora koji tvrde da nije bilo neophodno, dok sa druge strane imate visoke predstavnike države, predsjednika i premijera koji tvrde da je te noći bila ugrožena država. Kada uzmemo u obzir takav splet viđenja događaja onda može da se zaključi da je izvođenje te jedinice imalo smisla, ali isključivo to kažem u ovom kontekstu. Ne moguće je u ovom trenutku dati neku konačnu ocjenu, ali nadam se da ćemo, kako se bude odvijala demokratizacija policije, saznati mnogo više detalja o tom događaju i da će onda biti formirana jedna komisija eksperata koji će dati sud koliko je to u tom trenutku bilo ispravno", zaključuje Zeković.

Tokom demonstracija Demokratskog fronta 24. oktobra došlo je do nasilnog ponašanja demonstranata prema policiji koja je obezbjeđivala zgradu crnogorske Skupštine. Bacane su kamenice, molotvljevi kokteli i flaše - policija je najprije bila strpljiva, a potom je reagovala u skladu sa zakonom.

Međutim, istaga je pokrenuta o kasnije primjenjenoj prekomjernoj, pa i brutalnoj upotrebi sile Specijalne antiterorističke jedinice prema građanima Podgorice, među kojima je bilo i onih koji nisu ni učestvovali na protestima, a na zahjev nevladinih organizacija, partija, parlamenta i tužilaštva.

Najbrutalniji slučaj je premlaćivanje bokserskog menadžera Milorada Martinovića, koga su specijalci uporno tukli palicama i ostavili ga sa višestrukim prelomima na ulici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG