Dostupni linkovi

DPS - SDP koalicija: Završni obračun ili samo prijetnje?


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija

Sada već potpuno ogoljeni politički sukob lidera vladajuće DPS Mila Đukanovića i manje članice vladajuće koalicije SDP Ranka Krivokapića, prema mišljenju analitičara uvod je u pravi mali hladni rat u kojem obje strane prijete jedna drugoj obračunom na institucionalnom nivou.

Tako bi po nekim procjenama DPS mogla da pokuša da smijeni Krivokapića sa mjesta predsjednika parlamenta i politički ga marginalizuje, dok bi lider SDP mogao da im doskoči tako što bi prihvatio poziv opozicije da u parlamentu izglasaju nepovjerenje Vladi.

Koliko su realno mogući jedan i drugi scenarij?

Pojedini mediji su proteklih dana pisali o tome kako njihovi izvori iz vlasti tvrde da u DPS razmišljaju da u Skupštini Crne Gore pokrenu pitanje povjerenja predsjedniku Ranku Krivokapiću, ukoliko SDP ponovo odbije Vladine predloge o zakupu za Kraljičinu plažu i Mamulu.

U toj stranci, međutim takođe navodno ocjenjuju da ne bi bilo dobro sada otvarati to pitanja, pogotovo do odluke o članstvu Crne Gore u NATO. Takođe ni pitanje povjerenja Vladi, koje je najavio SDP ukoliko premijer i lider DPS-a Milo Đukanović ne promijeni ministre Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića.

Analitičar Miloš Bešić za naš program kaže da je ključ u rukama lidera SDP ali da nije realno očekivati da će Krivokapić i njegova SDP ako i dođe do glasanja o tome u parlamentu, podržati obaranje Vlade premijera Đukanovića:

Miloš Bešić
Miloš Bešić

„Za takve stvari u političkoj praksi naprosto važi pravilo da se ili dešavaju brzo ili ne dešavaju. Kada god imate stanje da neki od političkih aktera ima tu vrstu moći da proizvede određeni ishod a to ne radi u dugom roku to znači onda da ima jako dobrih razloga zbog čega je to tako. Smatram da nikakvu veliku promenu sada ne možemo očekivati jednostavno zato što gospodinu Krivokapiću iz određenih razloga to ne odgovara, kao što mu odgovara situacija u kojoj je cijeloj javnosti poznato da je ključ u njegovim rukama i mislim da će on tu situaciju da održava do narednih izbora. Tražiće neku poziciju za rješenje eventualno nakon tih izbora koji će biti posebno interesantni zbog velikog broja razloga.“

Sve žešćem i otvorenijem medijskom ratu DPSa i SDPa dodatni impuls dala je inicijativa opozicione Demokratske Crne Gore o održavanju vanredne sjednice skupštine početkom septembra na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi. Demokrati pozivaju SDP da obezbijedi prevagu i doprinese rušenju Vlade Mila Đukanovića.

Kao glavni razloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi opozicija navodi to što koalicija DPS-SDP faktički više ne postoji kao i da su međusobno iznesene teške optužbe koalicionih partnera potvrdile tu činjenicu.

Za direktorku Centra za građansko obrazovanje Daliborku Uljarević jasno je da je koalicija DPS i SDP suštinski odavno mrtva ali da ih formalno još uvijek vežu određeni interesi kao što je članstvo u NATO kao i neke uskopartijske veze:

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

„Ja mislim da u ovom trenutku ni jednoj ni drugoj strani ne odgovara potpuni raskid iako je on neminovan već da koriste sve mehanizme kako bi jednom ravnotežom straha ili moći držali jedni druge u zagrljaju. Tako će biti sve do trenutka kada će se jedna od strana osjetiti dovoljno moćnom i jakom da bez onog drugog partnera nastavi svoju politiku.“

Ako nije realno da SDP podrži izglasavanje nepovjerenja Vladi u parlamentu, koliko je onda realno da DPS uspije u namjeri da smijeni Krivokapića, pitali smo Miloša Bešića:

„S obzirom na raniji argument o rušenju vlade, odnosno saradnju SDP sa opozicijom u cilju rušenja vlade, isti argument sada DPS pokreće da sa opozicijom može da radi u pravcu rušenja gospodina Krivokapića, što bi za njega naravno bilo vrlo neprijatno. Mislim da je sve to jedna vrsta više medijske i političke igre kao u hladnom ratu kada protivnici više pete jedni drugima bez iskrene namere da se taj rat započne.“

XS
SM
MD
LG