Dostupni linkovi

Okršaj DPS i SDP nastavljen preko medija


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, ilustrativna fotografija

Iako je prije tri dana, zbog protivljenja većine poslanika, bar do daljeg, stavljena tačka na dva nova investiciona projekta koje je Vlada dogovarala sa stranim partnerima, okršaj partnera u vladajućoj koaliciji se nastavio preko medija. DPS optužuje manju članicu vladajuće koalicije – SDP da tjera investitore iz Crne Gore, a iz SDP-a odgovaraju da je pravi problem Vladina promašena ekonomska politika.

Za razliku od dva nova investiciona projekta koji nijesu dobili potrebnu većinu, aneks ugovora za Sveti Stefan kojim je predviđeno produženje zakupa sa 30 na 40 godina i smanjenje zakupnine za 30 odsto grčkom biznismenu Petrosu Statisu je usvojen prošlog petka ali, tu se radilo o već postojećem aranžmanu koji je samo modifikovan, doduše u korist investitora, a ne države.

Međutim, oko dva nova projekta: gradnja vila i apartmana za prodaju kod Kraljičine plaže koje je Vlada htjela da da takođe Statisu i izdavanje ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula kompaniji Orascom, egipatskog biznismena Samiha Savirisa su se više sati lomila koplja, ali Vlada nije uspjela da dobije većinsku podršku.

Nakon toga, stare optužbe DPS-a premijera Mila Đukanovića na račun manje članice vladajuće koalicije SDP-a, predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića su dobile nov zamah pa su se pojavile računice o finansijskoj šteti koja se mjeri milionima i izgubljenoj prilici za otvaranje hiljadu novih radnih mjesta.

„Crna Gora ima višestruku štetu. Prije svega po rast BDP-a, otvaranje novih radnih mjesta, izostaće porezi i doprinosi na zaposlene, PDV i multiplikativni efekti na djelovanje lokalnih zajednica, prije svega, Herceg Novi“, kaže funkcioner DPS-a, Zoran Jelić.

Đukanovićev DPS je optužio manjeg koalicionog partnera, SDP da tjera investitore i onemogućava oporavak zemlje, a odgovor SDP je bio - da se svaki pojedinačni ugovor koji je Vlada sklopila sa investitorima za Kraljičinu plažu, Miločer i ostrvo Lastavica kosi sa crnogorskim zakonima, te da postoje rupe u ugovorima koje mogu dugoročno oštetiti Crnu Goru.

Funkcionerka SDP-a, Draginja Vuksanović je, u međuvremenu, optužila Vladu da, tezom o parlamentarnoj diktaturi koja opstruiše Vladine razvojne projekte, zapravo izbjegava odgovornost zbog promašene ekonomske politike.

Govoreći o ugovorima koji nijesu dobili podršku SDP-a koji u parlamentu ima poziciju jezička na vagi između dominantne DPS i opozicije, funkcionerka SDP-a, Draginja Vuksanović je otvoreno optužila DPS da su dozvolili da strani investitori u Crnoj Gori postavljaju uslove i da sami pišu ugovore koje Vlada, potom, prosljeđuje Skupštini.

„Mi smatramo da svaki pravni posao koji nije u saglasnosti sa zakonima i Ustavom za nas ne može biti prihvatljiv. SDP će uvijek podržavati sve projekte valorizacije državnih dobara, ali u skladu sa zakonima i Ustavom.“

Vlada je namjeravala da grčkom biznismenu Petrosu Statisu da pravo da gradi apartmane za prodaju na području Kraljičine plaže, odnosno, Miločera na šta je iz SDP-a rečeno da bi na tom mjestu trebalo graditi hotel, a ne vikendice za prodaju od kojh će korist imati samo investitor.

Ostrvo Lastavica na ulazu u Boku sa ostrvom Mamula je, prema Vladinoj zamisli, trebalo iznajmiti na 49 godina po cijeni od svega 4.000 eura mjesečno što je od strane opozicije i SDP-a ocijenjeno kao nedovoljno.

U DPS-u smatraju da poslanici koji nijesu digli ruke za ove projekte ne razumiju problematiku.

„Nažalost, dio poslanika ove stvari posmatraju usko-politički i, na neki način, žele da nanesu štetu Crnoj Gori zaustavljanjem razvoja. Ja im poručujem da se to neće desiti i da će Crna Gora ići zacrtanim tempom“, kaže Jelić.

Funkcionerka SDP-a, Draginja Vuksanović odbacuje optužbe da njena partija nanosi štetu državnim i nacionalnim interesima ali postavlja i dodatna pitanja.

„Koliko su građani Crne Gore do sada imali koristi od svih privatizacija? Da li su povećane penzije? Da li su povećane plate? Mi smatramo da najveća šteta po državu nastaje ako se zaključuju pravni poslovi koji su suprotni zakonima i da je dobrobit za građane i državu investicija koja je u skladu sa zakonima ove države.“

XS
SM
MD
LG