Dostupni linkovi

Tužilac provjerava prijavu o predizbornoj kupovini ličnih karata


Goran Danilović: Ovo je pokušaj da se tik do izborne tišine nanese šteta, ne više sada ministru kao instituciji, nego meni kao političaru
Goran Danilović: Ovo je pokušaj da se tik do izborne tišine nanese šteta, ne više sada ministru kao instituciji, nego meni kao političaru

U finišu izborne kampanje pred nedjeljne izbore, iz Demokratske partije socijalista (DPS) je stigla najava da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića jer je, kako tvrde kopirao i otuđio lične podatke građana što bi, strahuju u vladajućoj partiji, moglo da bude zloupotrebljeno za falsifikovanje ličnih karata.

I dok Danilović odbacuje takve navode, u MANS otkrivaju, kako sumnjaju novu kupovinu glasova u režiji vladajuće stranke.

DPS će protiv ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića podnijeti krivičnu prijavu jer navodno otuđio iz ministarstva zaštićene lične podatke crnogorskih građana, uključujući i fotografije koje predstavljaju dio podataka sa kojima isključivo raspolaže MUP.

Iz DPS-a tvrde da ovim podacima koji su mu dostavljeni na njegovo traženje u elektronskoj formi, niko prije njega nije mogao raspolagati pojedinačno i vaninstitucionalno, jer je postupanje s ličnim podacima striktno propisano zakonom.

U DPS dodaju da postoji realna opasnost da se korišćenjem tih podataka izrade teško uočljivi falsifikati dokumenata građana Crne Gore, prvenstveno lične karte.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja, Goran Danilović, odbacuje tvrdnje iz DPS kao čisto politikanstvo pred izbore u nedjelju i kaže da sve što radi u skladu je sa ingerencijama ministra i u saradnji sa drugim državnim organima.

Evo kako Danilović komentariše navode iz DPS-a:

"Kao jednu providnu, manipulatorsku, nedostojnu priču i pokušaj da se tik do izborne tišine nanese šteta ne više sada ministru kao instituciji nego meni kao političaru. Za sve što se ovdje radi imam precizna uputstva, o svemu pa i o tome što sam tražio da se kopija svih narezanih podataka dostavi ministru. To piše u aktu koji su proveli u djelu članovi radne grupe u kojoj su između ostalih i dvojica predstavnika Specijalnog tužilaštva. Specijalno državno tužilaštvo zna da ja u sefu ministra unutrašnjih poslova imam bekapovane podatke jer je to tako jedino realno."

Crna Gora iščekuje izbore u nedjelju, Podgorica
Crna Gora iščekuje izbore u nedjelju, Podgorica


Danilović kaže da je zanimljivo da DPS ne problematizuje to kako su uoči svih dosadašnjih izbora podacima građana raspolagali predstavnici Službe za informacione tehnologije.

"Tek će vrijeme pokazati kako su oni raspolagali podacima koji su navodno najbitnija stvar u Crnoj Gori i koji nikako ne smiju biti otuđeni. E, javnost će znati ko je sve imao pristup tim podacima, ko, kada i u koje vrijeme je pristupao bazama podataka, da li je to bilo organizovano kriminalno djelovanje ili je organizovano kriminalno djelovanje kada starješina ili rukovodilac organa traži da mu se dostave. Valjda bi ova država trebalo da ima više povjerenja u nekoga ko ima više odgovornosti – u instituciju MUP-a i ministra unutrašnjih poslova, nego u neke službenike koji su do sada bez ikakvih pravila, uputstava i ičije kontrole u susret svim izborima i u međuizbornom periodu pristupali bazi podataka na način koji je nedopustiv", riječi su Danilovića.

U međuvremenu, dok iz vladajuće partije optužuju Danilovića da je otuđio lične podatke građana, javnost doznaje za nove primjere navodne kupovine ličnih karata, za šta je u najvećem broju slučajeva do sada na tapetu bila DPS.

Istraživači tim MANS-a je, nakon obraćanja građana preko SOS telefona gdje im je prijavljena moguća kupovina ličnih karata, pozvao taj broj i sa druge strane im potvrđeno da se lične karte prodaju po cijeni od 100 eura i da se mogu prodati samo lične karte glasača opozicije ili neopredijeljenih, ali ne birača DPS-a, saopšteno je iz te organizacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Dva sata nakon ovog razgovora iz MANSA su sa broja telefona koji su pozvali dobili poruku da izvjesni Vule nije adresa za prodaju ličnih karata.

MANS je danas informisan od strane Specijalnog tužioca da je formiran predmet u ovom slučaju.

Na zahtjev tužilaštva iz te NVO su im dostavili sve informacije kao i snimak razgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG