Dostupni linkovi

Direktor CIA: Važno da SAD i Rusija poboljšaju odnose


Rusi se već godinama miješaju i pokušavaju manipulisati izborima u Evropi: John Brennan
Rusi se već godinama miješaju i pokušavaju manipulisati izborima u Evropi: John Brennan

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan u intervjuu za PBS News je izjavio da je od suštinske važnosti za globalnu stabilnost da Sjedinjene Američke Države i Rusija poboljšaju odnose.

On je kazao da se zalaže za to da se premosti trenutni period visokih tenzija u odnosima Rusije i SAD.

John Brennan je u intervjuu rekao i da, prema njegovom mišljenju, ne postoje osnove za priču o novom hladnom ratu. Kako je naveo, “nada se da je stvarno tako".

"Stvarno se nadam, imajući u vidu nekoliko narednih godina, da će se odnosi između Moskve i Washingtona popraviti, jer je od ključne važnosti za globalnu stabilnost da SAD i Rusija imaju bolje odnose, apsolutno, i ja u potpunosti to podržavam", naveo je Brennan.

On je rekao i da Rusija preduzima brojne akcije koje potkopavaju demokratske principe u mnogim zemljama.

"Ono što se desilo na našim nedavnim izborima nije novo. Rusi se već godinama miješaju i pokušavaju manipulisati izborima u Evropi", naveo je Brennan.

Nekoliko američkih obavještajnih agencija, među kojima su Federalni istražni biro (FBI) i CIA, ranije je optužilo Rusiju da stoji iza hakiranja e-mailova demokrata tokom predsjedničke kampanje u SAD-u, podsjeća agencija AP.

Pristalica Donalda Trumpa u njegovom tornju u Njujorku
Pristalica Donalda Trumpa u njegovom tornju u Njujorku


Kako se navodi, hakirane podatke o kandidatkinji demokrata Hillary Clinton tokom kampanje objavljivali su WikiLeaks i drugi portali, što je pomoglo kandidatu republikanaca Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima.

Šef Centralne obavještajne agencije je izjavio da se Rusi koriste prilikom da korumpiraju političare.

"Oni će finansirati partije i grupe koje podržavaju njihove ciljeve. Otuda postoji aktivna eksploatacija i manipulacija političkim procesima", ocijenio je on.

AP podsjeća da je novoizabrani predsjednik Trump bacio sumnju na optužbe da Rusija stoji iza hakiranja Demokratskog nacionalnog komiteta.

On je u srijedu izjavio da je pomjeren njegov sastanak sa obavještajnim službama o miješanju Rusije u američke izbore. Ovu informaciju su zvaničnici odlazeće administracije demantovali.

Prethodno je Trump na Twitteru naveo da je veoma čudno što je sastanak odložen.

Nakon toga, saopšteno je da novoizabrani predsjednik SAD-a planira da se u petak sastane s direktorima CIA, FBI i Nacionalne obavještajne službe, a tema brifinga biće konačni izvještaj američkih obavještajnih službi o pitanju ruskog hakovanja američkih političkih grupa i pojedinaca.

Trampov portparol Sean Spicer je u četvrtak novinarima rekao da će na sastanku sa Trampom u Njujorku učestvovati direktor CIA John Brennan, direktor FBI James Comey i direktor Nacionalne obaveštajne službe James Clapper, prenosi Rojters.

Bez kontramjera zbog protjerivanja 35 ruskih diplomata iz SAD: Barack Obama i Vladimir Putin
Bez kontramjera zbog protjerivanja 35 ruskih diplomata iz SAD: Barack Obama i Vladimir Putin


Administracija odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame 29. decembra prošle godine donijela je nove sankcije protiv Rusije zbog navodnog hakiranja američkih političkih institucija.

Te sankcije uključile su i protjerivanje 35 ruskih diplomata i njihovih porodica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da neće protjerivati američke diplomate iz Rusije kao odgovor na "neprijateljske akcije odlazeće američke administracije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG