Dostupni linkovi

Briselski dijalog: Ima dogovora, nema dogovora


Težnja ka evropskim integracijama
Težnja ka evropskim integracijama

Iz Beograda i Prištine stižu potpuno oprečne izjave o toku pregovora u Briselu, gde već treći dan dve delegacije razgovaraju o tehničkim pitanjima, uz posredstvo Evropske komisije. Sudeći po ocenama iz EU, prethodnih dana nije postignut dogovor o registarskim oznakama na Kosovu, kako su najpre tvrdili zvaničnici iz Prištine, baš kao što nije predstavljen ni Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je tvrdio Beograd.

Analitičari ocenjuju da, uprkos manipulacijama koje forsiraju obe strane, pregovori suštinski teku u dobrom smeru.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije Maja Kocijančič potvrdila je za RSE da u Briselu nije postignut sporazum o registarskim tablicama.

"Razgovara se o tome, ali potrebni su dalji napori", kazala je Kocijančič.

Podsetimo, ministarka u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je u četvrtak za RSE da je dogovor o tablicama postignut po modelu Grčke i Makedonije, što su zvaničnici u Beogradu ubrzo demantovali.

"To su marketinško-propagandni trikovi, oni su namenjeni jednoj vrsti publike", ovim rečima Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose komentariše najnovije nesuglasice na relaciji Beograd – Priština.

Dušan Janjić
Dušan Janjić


"Mislim da će ovaj deo u Srbiji prihvatiti. Svi mi na kraju znamo šta je iza, ali je lepše upakovano. Što se tiče Kosova, njima treba ova vrsta polemike, da ne bi bilo da su oni kapitulirali. Dakle, smatram da je ovo pena, a da je suština reka koja ide u pravom smeru", dodaje naš sagovornik.

Razmimoilaženja o toku pregovora se ne završavaju na registarskim tablicama. Srpska strana tvrdi da je Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština već počeo svoje aktivnosti, te da je ovo telo u četvrtak po prvi put predstavljeno u Briselu.

"Ovaj put ovaj proces kreće uz punu podršku vlade u Prištini i svih relevantnih političkih činilaca, što je nama jako bitno, da bismo konačno mogli da se bavimo stručnim delom posla, dakle izradom statuta", rekao je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) Ljubomir Marić, ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova i koordinator Upravljačkog tima koji čine predstavnici srpskih opština sa severa i juga Kosova.

Međutim, Marićeva koleginica Edita Tahiri kaže da uopšte nije bila upoznata sa njegovim odlaskom u Brisel, te da je EU odbila sastanak sa ovom grupom, zato što Upravljački tim još nije dobio ovlašćenje da počne sa radom.

"Moje je mišljenje da je Upravljačka grupa dopustila sebi da se manipuliše od strane Srbije, zato što je ova grupa 2013. formirana od Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Republike Kosova. To nije trebalo da se desi. Rad ove grupe može da počne samo onda kada ona bude bila autorizovana od Vlade Kosova. Takođe, nije samo ova grupa ona koja će da radi na statutu Zajednice, već su tu i ostali predstavnici Vlade, OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i EU", ocenjuje Tahiri.

Edita Tahiri
Edita Tahiri


Tahiri je takođe upozorila da postoji mogućnost da Priština razreši Upravljački tim, ukoliko njegovi članovi dozvole da ih "Srbija ponovo izmanipuliše".

Dušan Janjić smatra, međutim, da je sama činjenica da su kosovski Srbi ušli u institucije Vlade Kosova nametnula da Beograd neće moći da izdaje više direktne naredbe.

"Dakle, Beograd će, hteo – ne hteo, morati da polako priznaje kapacitet ljudi koji dole žive i da na njih prenosi sve veći deo odgovornosti i autonomnosti. Poslednja dva poteza koja su povučena – da Srpska lista ne da kvorum na glasanju o Zakonu o vojsci, pa sada i ovo predstavljanje u Briselu – su, u stvari, ti marketinški trikovi koji olakšavaju prenošenje odgovornosti na Srpsku listu. Ali, Beograd sigurno neće dozvoliti, niti bi to Srbi dozvolili da se potpuno pokida ta veza, što bi verovatno poželeo poneko iz kosovske vlasti", reči suJanjića.

Ovo nije prvi put da se briselski pregovori o tehničkim pitanjima između Beograda i Prištine različito interpretiraju u Srbiji i na Kosovu. Nesuglasica je bilo i oko statusa i ovlašćenja Zajednice srpskih opština, kao i o upravljanju prelazima.

Nova runda pregovora počela je u sredu, nekoliko sedmica nakon što je američki potpredsednik Džozef Bajden posetio Beograd i Prištinu, apelujući na obe strane da naprave pomak u dijalogu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG