Dostupni linkovi

Šešeljevci sprečili šefa delegacije EU da govori u Skupštini Srbije


Prozivke i opstrukcije: Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije
Prozivke i opstrukcije: Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije

Poslanici Srpske radikalne stranke sprečili su šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta da govori u Skupštini Srbije, nakon čega je sednica Odbora za evropske integracije odložena do daljeg. Ohrabreni pobedom Donalda Trampa, kog su podržali uoči američkih predsedničkih izbora, radikali su skoro pet sati opstruirali rad Odbora i tako onemogućili Devenporta da pred članovima tog parlamentarnog tela predstavi izveštaj Evropske unije o napretku Srbije u evrointegracijama.

„Šta se ono u Njujorku sjaji, Donaldovi prameni na glavi. Oj Donalde pramene zaliži, Ameriko barjake podiži. Amerika Hilarina nije, tamo Donald ljuti barjak vije,“ novokomponovana četnička pesma, koju je sa telefona Vojislav Šešelj uživo pustio Majklu Devenportu, bila je vrhunac provociranja šefa delegacije Evropske unije u Srbiji i vladajućih poslanika, u režiji i izvedbi radikala na sednici Odbora za evrointegracije.

Zasedanje, na kom je Devenport trebalo da predstavi Izveštaj Evropske unije o napretku Srbije, ostalo je samo u pokušaju posle primedbi da taj dokument poslanicima nije dostavljen na srpskom jeziku.

„Službeni jezik u Republici Srbiji je srpski jezik. U Srbiji ne postoji srpska nacionalna manjina, niti američka nacionalna manjina... Nemojte da se smejete, ovo nije ni malo smešno. A ovde je pogažen i elementarni moral. Njegova država, Velika Britanija, jedva je dočekala da pobegne iz Evropske unije, a on bi nas tamo da gura. Ma, mi Srbi nećemo u Evropsku uniju“, rekao je Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je provocirao Devenporta i molbom da mu ostavi broj telefona kako bi mu prebacio novi četnički hit o Trampu.

Majkl Devenport u holu Skupštine nakon opstrukcije radikala
Majkl Devenport u holu Skupštine nakon opstrukcije radikala


Da će sednica odbora biti burna videlo se odmah po ulasku poslanika SRS-a, tačno u 8.30, koji su zauzeli stolicu na kojoj je trebalo da sedi Devenport, posle čega je odlučeno da se zasedanje održi u većoj sali. Ali, tu je tek počeo cirkus u Skupštini, jer su opozicioni poslanici tražili da se gost sa svog mesta, sa kog se obično obraća predsedavajući, premesti na balkon, na galeriju za goste.

„Objasniću vam zašto bi ga ipak trebalo pustiti da govori. S obzirom da je gospodin Majkl Devenport član Vlade Srbije, da prisustvuje njenim sednicama, da je samim tim ministar bez portfelja ili možda potpredsednik Vlade. Možda je on predsednik Vlade, a Vučić je ministar bez portfelja, pa je potpuno prirodno i normalno što je pozvan na ovu sednicu Odbora. Znači to je vlada evrofanatizma, a on je kolonijalni upravnik“, rekao je Boško Obradović, iz Dveri.

Skoro zaboravljeni repertoar radikala, dobacivanje iz skupštinskih klupa i glasan smeh, i ovom prilikom obeležio je raspravu koja je pauzama prekidana u dva navrata. Majkl Devenport strpljivo je čekao svoj red da izađe za govornicu i zbunjeno gledao dešavanja u maloj sali Skupštine Srbije.

Osim poslanika vladajuće Srpske napredne stranke, koji su pokušali da urazume radikale, pred Odborom se obratio Čedomir Jovanović, poslanik Liberalno-demokratske partije, i pozvao na dostojanstvo parlamenta.

„Možemo da imamo makar jedan zajednički stav, a to je da iskažemo poštovanje. Poštovanje se može iskazati kroz pristojnu kritiku, ali kroz vređanje mi vređamo sami sebe, a ne druge. Ako Srbija ne želi u Evropu, onda se zna način na koji će se to saopštiti.“

Opstrukcije i provokacije, među kojima je bilo i puštanje himne Rusije sa Šešeljevog telefona, predstavnik Evropske unije ćutke je istrpeo, a posle svega zasedanje Odbora na kom će izneti izveštaj odloženo je, kako je objašnjeno, „dok se za to ne steknu uslovi“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG