Dostupni linkovi

Da li vlast izbjegava raskid sa Rusima u KAP-u


Kombinat aluminijuma Podgorica-KAP
Kombinat aluminijuma Podgorica-KAP
Crnogorski parlament, ni nakon dvodnevnog zasijedanja, nije postigao saglasnost u vezi sudbine KAP-a, ali se do konsenzusa došlo unutar vladajuće koalicije. Uprkos energičnom protivljenju opozicije koja je se zalagala za rigidniju varijantu, skupštinska većina je usvojila predlog zaključaka vladajućih partija kojima se, u suštini, prolongira realizacija februarskih zaključaka koji obavezuju vladu da raskine ugovor sa ruskim investitorom u KAP-u.

Crnogorski parlament je većinom glasova usvojio zaključke kojima se Vlada Crne Gore kojima Skupština insistira na dosljednom sprovođenju svih zaključaka koji su usvojeni krajem februara, prema kojima je trebalo raskinuti aranžman sa ruskim investitorom u KAP-u, angažovati novi menadžment i ispitati poslovanje kompanije za cjelokupan period dok su njom gazdovali Rusi.

"Skupština poziva Vladu da u što kraćem roku nastavi sa aktivnostima kojima bi se realizovali ključni zahtjevi parlamenta u vezi sa raskidom sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom, na način koji Vlada smatra najefikasnijim i time se stvore preduslovi za ostvarivanje i ostalih zaključaka skupštine", rekao je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić čitajući usvojene zaključke.

"Svako dalje odgađanje realizacije ovog zahtjeva skupštine nanosi trajne štete ekonomsko socijalnoj stabilnosti Crne Gore", kazao je on.

Paralelno sa predlogom vladajućih partija, opozicioni Pokret za promjene je procesuirao svoj, daleko radikalniji, predlog zaključaka koji je pritom sadržao i političke komponente.

Potpisnici ovog teksta su tražili da skupština obaveže Vladu da za nekoliko dana preuzme KAP, formira operativni tim koji će na optimalan način raskinuti ugovor sa ruskim investitorom i sa povjeriocima dogovoriti isplatu stvarnog duga. Međutim, predlog je sadržao i stavku prema kojoj bi se, u slučaju nepoštovanja zadatih, veoma kratkih rokova, u skupštini pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, a potom i formiranje tehničke vlade i organizacija, kako su precizirali, slobodnih izbora.

Opozicija: Zaključci nemaju smisla

Predlog nije prošao, ali opozicionari su energično izražavali nezadovoljstvo predlogom vlasti.
Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

"Ovi zaključci nemaju smisla, oni su samo nastavak poznate igre i očekivanje prijevremenih izbora i o njima nećemo ozbiljno ni da razmišljamo. Bili smo uzdržani i tada, 29. februara. Niti nas je ko pitao, niti nas je ko uvažio ono što sma rekao – stečaj u KAP-u, održavljenje Rudnika uglja, koji je sada u privatnim rukama i za koji se neko žilavo zalaže da on i dalje bude privatni. Ne, mi želimo da on bude u državnom vlasništvu. Drago mi je što i kolege iz NOVE dijele naš stav da taj sektor mora biti kompletan. Dakle, oni koji su KAP i Crnu Goru doveli u ovakvu poziciju a to je parlamentarna većina i vi gospodo iz vlade. Vi sigurno nijeste ti koji će ove probleme rješavati. Kako će ih rješavati građani Crne Gore na izborima – o tom potom", kazao je Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije.

Podsjetimo, podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za nepunih 50 miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski ali njena vlasnička struktura nikad nije objelodanjena, pa značajan dio javnosti sumnja da nju čine i pojedini moćnici iz same Crne Gore.

Kupac se obavezao na dodatne investicije ali umjesto modernizacije fabrike, ruski investitor je uz podršku Vlade, samo isisavao novac građana kroz subvencije za struju izbjegavanje plaćanja raznih obaveza, pa i utaju poreza.

Od novih znanja, tehnologija i investicija i svega što su zagovornici ove privatizacije, na čelu sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem, obećavali nije bilo ništa, ali su zahvaljujući Vladinoj velikodušnoj garanciji za kredite KAP-a, građani dovedeni u situaciju da otplaćuju tuđe dugove. Država je u martu već isplatila dug KAP-a prema Deutsche banci u iznosu od 23 miliona eura, dok ukupne obaveze prema evropskim bankama sa kamatama iznose oko 180 miliona eura. Ukupni dugovi fabrike iznose oko 350 miliona eura.

Inače, drugi dan skuštinske rasprave koja bi trebalo da odredi sudbinu KAP-a bila je u sličnom tonu kao i dan prije. Vlada je trpjela žestoke kritike opozicije, ali i manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije koja je poručila da neće podržati nikakav nastavak saradnje sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom, čijem vlasniku Kombinat aluminijuma služi kao cjevčica za isisavanje novca, ali ni namjeru svog koalicionog partnera da se nacionalna Elektroprivreda podijeli, što se naslonilo na ocjene opozicije da se kroz rješenje KAP-ovih problema ustvari pokušava podijeliti Elektroprivreda što bi, navodno, bilo više nego profitabilno za italijanske partnere koji u EPCG sada imaju manjinski paket, a pogubno po Crnu Goru.

Pored opšteg neslaganja sa Vladom, opozicione poslanike, čini se, naročito je iritiralo nastojanje da sada kada je problem dobio dimenziju, kako su sami ocijenili,"nemoguće misije", odgovornost prebaci na parlament.

Na kritike je odgovorio ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

"Do parlamentarne rasprave je došlo onoga momenta kada je premijer procijenio da možda za ono što su prijedlozi vlade ne postoji većinska podrška. A što se tiče stečaja koji se stalno pominje, stečaj znači da svi radnici ostaju bez posla, stečaj znači da 110 miliona eura garancija se otvara odmah. Mi smo prošli put izašli iz Skupštine Crne Gore sa mandatom da izbjegnemo stečaj i mi smo to radili", rekao je Kavarić.

Revoltiran krajnjim ishodom dvodnevne rasprave, poslanik opozicionog Pokreta za promjene Branko Radulović je emotivno reagovao.

"Nekada se Crna Gora branila srcem i jataganom a zatim džeferdarom, pa onda puškom, a danas se brani Crna Gora poštenjem, obrazom, pameću i dosljednjošću. Građani Crne Gore poslušajte ono što vam danas kažem – pukla nam je pogibija", kazao je Radulović.
XS
SM
MD
LG