Dostupni linkovi

Da li je Phelps najveći Olimpijac svih vremena


Michael Phelps sa svojom 19. olimpijskom medaljom, 31. jul 2012.
Michael Phelps sa svojom 19. olimpijskom medaljom, 31. jul 2012.
John Mehaffey (Reuters), prevela Biljana Jovićević

Ko je najbolji atleta u istoriji Olimpijskih igara od kada je drevni sportski festival oživio ponovo u Atini prije 116 godina?

Debata o tome ponovo je otvorena u utorak veče nakon što je Michael Phelps donio američkoj četvorci u plivanju u disciplini 4x200 metara slobodnim stilom još jednu izvanrednu pobjedu na Olimpijskim igrama u Londonu i povećao ukupni broj osvojenih medalja na 15 zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

Time je Phelps premašio rekord koji je držala sovjetska gimnastičarka Larisa Latynina sa ukupno 18 osvojenih medlaja, od toga devet zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane, i dobio nepodijeljene ovacije publike u londonskom Aquatic centru.

“Je li on najveći Olimpijac svih vremena?“ upitao je oficijelni spiker dok je Phelps sa svojim timom pravio pobjednički krug pokazujući zlatnu medalju publici oko olimpijskog bazena.

Možda - mogao bi biti iskren, ali nezadovoljavajući odgovor jednom kada se euforija rasprši.

Phelpsova zvijezda 2012. pomalo blijedi, i on više nije fenomen koji je osvojio rekordnih osam zlatnih medalja u Pekingu prije četri godine.

Do sada u Londonu nije uspio da osvoji individualnu zlatnu medalju, a takođe nije uspio da postane prvi muški plivač koji bi osvojio tri uzastopne titule, jer je završio drugi na 100 metara u prethodnom finalu u utorak, u disciplini leptir.

Pa, ipak u 27. godini, na četvrtim Olimpijskim igrama prije povlačenja, on će ući u istoriju kao sportista sa najviše medalja u istoriji, a one će biti upisan kao najbolji svjetski plivač ikada.

Ranije pomenuta gimnastičarka Latynina, danas 77-godišnjakinja, koja je porijeklom iz Ukrajine i čiji je otac poginuo u bici za Staljingrad, tri puta je bila učesnica Olimpijskih igara za Sovjetski Savez počevši sa Melburnom 1956.

Ona je jedna od dvije žene koje su osvojile sva zlata dva puta, zaslužujući tako sve počasti koje sport može da donese na šta je i dalje s pravom ponosna.

I Phelps ima sličnih prednosti kada je njegov sport u pitanju, kao i Latynina, po pitanju disciplina u kojima može učestvovati, imajući tako priliku da se bori i osvaja četri medalje.

Atletičari mogu tračati, bacati ili skakati ali rijetko kad kombinuju dvije discipline, izuzimajući muški desetoboj i ženski sedmoboj što su posebne discipline.

Najviša priznanja

Dvojica muških atletičara trčali su i skakali za Olimpijske titule na igrama od izuzetnog značaja i konkurencije.

Neuporedivi i jedinstveni Jesse Owens osvojio je zlatne medalje na 100 i 200 metra, skoku u dalj i štafeti 4x100 metara na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, što je ponovio Carl Lewis u Los Anđelesu 1984. godine.
Legenda boksa Muhamed Ali
Legenda boksa Muhamed Ali

Owens nije imao šansu da se takmiči i eventualno ponovi uspjeh nakon Drugog svjetskog rata, jer kao amater nije imao sredstava da učestvuje na više od jedne Olimpijade, kao i mnogi drugi sportisti tog vremena.

Lewis je pak učestvovao na četiri Olimpijade i zahvaljujući čistoti svoje tehnike osvojio zlato za skok u dalj na svakoj od njih iako na posljednjim igrama 1996. njegova brzina i elastičnost nijesu bili ni izbliza dobri kao nekada.

U intervjuu za TV Reuters u utorak, prije nego što je Phelps zablistao još jednom, Lewis je odbio da komentariše šta je to što smatra svojim ličnim olimpijskim nasljeđem.

Umjesto toga je istakao prilike koje je on imao u odnosu na ono što nijesu imali njegovi prethodnici.

“Bilo je to kada su Olimpijske igre postale moderne. Da nije bilo profesionalizacije olimpijskih igara, mi ne bismo vidjeli da ljudi učestvuju na tri ili četri ili pet Olimpijada”, rekao je Lewis.

“Mislim da je to sjajno naročito kada je riječ o mom sportu. Kada sam počeo mislio sam da ću učestvovati na jednoj ili dvije Olimpijade najviše, jer sam želio da imam posao za život, kao što su ga prije imali i moji prethodnici”.

Boks je još jedan sport koji izaziva kontroverze, i tako je bilo i u ranijim i u modernim vremenima, izuzimajući Kubance, velika reputacija sticana je samo pobjedama u profesionalnoj areni.

Najveći od svih bio je Muhamed Ali, koji je osvojio samo jednu zlatnu olimpijsku medalju u Rimu 1960.

Legendarni Ali, koji boluje od Prakinsonove bolesti, pojavio se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Primio je nagradu za doprinos borbi za ljudska prava od 1960-tih, te svojoj nezaboravnoj i virtuoznoj karijeri.

Lewisovi pak najveći dani su sa Olimpijskih stadiona.

Uzimajući u obzir njegove uspjehe tokom tako dugog razdoblja u dvije različite discipline, on bi osvojio priznanje kao najveći savremeni olimpijac ispred svih.
XS
SM
MD
LG