Dostupni linkovi

Zašto informacije iz Tužilaštva cure u medije?


Slučaj pokušaja terorističkih napada tokom izborne noći u Podgorici u cilju svrgavanja vlasti, ima svoju medijsku dimenziju koja se ogleda u činjenici da se detaljne informacije iz tužilačke istrage objavljuju u dijelu domaćih medija.

Iako je kompletna istraga proglašena tajnom, na javnoj sceni se događa da je dio medija u jutarnjim satima izbornog dana 16. oktobra, saopštio "saznanja" da je došlo do hapšenja grupe terorista. Tu informaciju su u popodnevnim satima potvrdili policija i tužilaštvo.

Narednih dana do danas, tužioci su u nekoliko navrata iznosili javno svoje verzije pripreme potencijalnog terorističkog akta, dok je dio privilegovanih medija dodatno objavljivao tokove istrage protiv osumnjičenih. Tužilaštvo nije osporavalo autentičnost objavljenog.

Potom je Tužilaštvo prije deset dana saopštilo "da će se oglašavati samo kada se za to steknu uslovi" i tada je iz Tužilaštva upućeno upozorenje medijima – "da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju javnost".

Rezultat tog upozoranje bio je, da je dio medija objavilo gotovo kompletnu Naredbu o izmjeni i proširenju istrage na osobe iz Srbije i Rusije, sa detaljima o istrazi, kretanju osumnjičenih, njihovoj komunikaciji.

Objavljivanje tajnih podataka, kao što su između ostalog, iskazi osumnjičenih tokom saslušanja traju i danas.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tvrde da ni jedna informacija nije iz te institucije pošla ka medijima, a da su sa tokom istrage i dokumentacijom upoznati i branioci i okrivljeni.

Portparol Vrhovnog državnog tužilaštva Dragana Maljević je, odgovarajući na pitanja RSE saopštila da mediji objavljivanjem informacija mogu da naštete postupku.

"Tužilaštvo ostaje pri stavu koji je saopštilo 11. novembra ove godine, da će se samo, zvaničnim putem, oglašavati onda kada se za to steknu uslovi. Kao što sami podsjećate, Tužilaštvo je zamolilo medije da objavljivanjem poluinformacija, informacija od takozvanih povjerljivih izvora, ne zbunjuju i dezinformišu javnost. Tužilaštvo insistira na istovremenom obavještavanju svih medija o svim informacijama koje mogu da budu dostupne", ističe Maljević.

Zbog toga, navodi portparol Maljević, naglašavamo da Izmjene i proširenje Naredbe o sprovođenju istrage Tužilaštvo nije dostavilo ni jednom mediju u Crnoj Gori.

"Bez namjere da upiremo prstom u bilo koga, podsjećamo javnost da se u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku Naredba dostavlja i okrivljenima, kao i njihovim braniocima. Kao i u prethodnim slučajevima, kada su mediji objavljivali informacije iz postupka koji je u toku, naglašavamo da takvim postupanjem medija može da se nanese šteta postupku", dodaje Maljević.

Tužilaštvo insistira na istovremenom obavještavanju svih medija o svim dostupnim informacijama: Dragana Maljević
Tužilaštvo insistira na istovremenom obavještavanju svih medija o svim dostupnim informacijama: Dragana Maljević


Činjenica da se tajna istraga o pokušaju terorizma pretvara u javnu, može uticati na kompletan tok istrage, ali i kompromitovati istragu, kaže za RSE Dragan Šoć, podgorički advokat.

"Iznošenjem detalja istrage koja je označena tajnom, svakako se se može kompromitovati istraga. Tu nema dileme, ali se postavlja pitanje da li je u svakom momentu opravdano stavljati oznaku tajnosti na cijelu ili samo dio istrage. Kad već to izađe u medije onda bi se valjalo postarati da se na neki način zatvore ti izvori iz kojih curi. I ne treba zbog toga kriviti medije", ističe Šoć.

Prema riječima advokata Šoća, mediji žele da dođu do ekskluzive da prodaju svoje novine ili da se pojave sa ekskluzivnim informacijama.

"Pri čemu mediji poneki put nisu svjesni odgovornosti za tako nešto i nisu svjesni šta može da proiziđe iz te njihove želje da se 'busaju' sa odličnim izvorima i objavljivanjem nečega što drugi niko nije. Ali to je već stvar tužilaštva i tužioca i odgovornosti svih onih učesnika u tom postupku", zaključuje Dragan Šoć.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG