Dostupni linkovi

Montenegro prajd: Podrška porodice je najvažnija


Prajd u Podgorici: Tražimo podršku porodice i društva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Stotinjak pripadnika LGBT populacije, njihovih porodica, prijatelja, nevladinih aktivista, gostiju iz regiona te predstavnika delegacije EU u Crnoj Gori, prošetali su danas po prohladnom ali suvom vremenu centrom Podgorice čime je okončan 4. Montenegro prajd.

Pred početak šetnje organizatori su sa bine poručili da je podrška porodična vrijednost i da im je posebno drago što su, pored ostalih podržavalaca među učesnicima prajda ove godine i roditelji LGBT osoba.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro posebno je pozdravio porodice LGBT osoba i pozvao ih da ne odbacuju svoju djecu zbog drugačije seksualne orijentacije.

"Mi ovim prajdom tražimo podršku od onih do kojih nam je najviše stalo. Tražimo podršku od naših očeva, od naših majki, naše braće i naših sestara, od naše rodbine. Tražimo podršku onih od kojih je uvijek dobijamo osim kada saznaju da smo mi gejevi, biseksualne, trans, interseksualne ili kvir osobe. Dajte nam podršku. Jedino ako vam saopštimo ko smo i ako nas prihvatite kao takve mi možemo imati pravi, iskren porodični odnos", navodi Kalezić.

Danijel Kalezić: Tražimo podršku
Danijel Kalezić: Tražimo podršku


U šarenoj povorci, među ostalim učesnicima bili su Ministar ljudskih i manjinskih prava Mehmed Zenka, ministar kulture Janko Ljumović i predsjednik Skupštine grada Podgorice Đorđije Suhih.

Ministar Zenka je pozdravio učesnike Prajda i poručio da niko ne može da sudi drugome o tome kako i sa kim živi. Obećao je još snažniju saradnju sa LGBT aktivističkim organizacijama kako bi se poboljšao status te populacije u crnogorskom društvu.

"Podrška je svakome od nas potrebna i, kao što reče moj prethodnik, najbitnija je podrška porodice iz koje proističemo. Društvo je razvijeno koliko i njegova svijest, ljudi su jaki onoliko koliko poštuju slabije. Na kraju, niko nikome ne može da bude sudija. Neko drugi će svima nama jednog dana presuditi. Iznad svega nam je najbitnija saradnja svih institucija u sistemu kako bi se stvarala dobra podloga za kvalitet života svih nas", kaže ministar Zenka.

Šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Aivo Orav je sa još deset kolega iz Delegacije takođe prošetao centrom grada u okviru 4. Povorke ponosa. Nakon šetnje je kazao da je primijetio veliko prisutvo policije kao i da se nada da će ono već od narednog Prajda, 2017. godine, biti značajno manje.

"Ovaj događaj danas je o ljudskim pravima, o toleranciji a protiv diskriminacije. Veoma jake mjere sigurnosti su preduzete danas, što je dobro ali se nadam da će mnogo manje policije biti potrebno angažovati za Prajd naredne godine", ističe Orav.

Obezbjeđenje skupa je bilo kao i prošle godine, vrlo jako a tokom i nakon šetnje nijesu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Nakon prajda program je nastavljen u jednom podgoričkom kaficu gdje je organizovan umjetnički market, služena je hrana koju su pripremali pripadnici populacije kao i njihove porodice i prijatelji a obezbijeđen je i program za djecu.

Tamo je crnogorskim roditeljima poruku uputio i glumac Stevan Radusinović: "Da stanu iza svoje LGBT djece. Da kada možda primijete neke znake feminiziranosti kod sinova a kod čerki muškobanjasto ponašanje da se toga ne plaše i ne trude da to mijenjaju jer će im djeca biti sretnija samim tim i svi mi".

Podsjetimo, u Crnoj Gori su do sada održane četiri povorke ponosa. Prva u Budvi u julu 2013. godine protekla je uz nasilje i nerede, a prvi Montenegro prajd održan u Podgorici na jesen iste godine je protekao bez fizičkih incidenata, ali je pričinjena materijalna šteta.

Isti skup je 2014. i 2015. održan u Podgorici uz neviđene mjere bezbjednosti i protekli su bez incidenata.

Prošle godine je u dva navrata Povorka ponosa zakazivana u Nikšiću, ali je oba puta otkazana zbog bezbjednosne procjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG