Dostupni linkovi

Penzioneri i internet: Nakon šest decenija ponovo u školskim klupama


Crnogorski internet penzioneri
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

U Podgorici je počela obuka penzionera za internet koju organizuju Biznis akademija Vijesti, kompanija M:Tel i Univerzitet Mediteran. Prva grupa od nekoliko stotina njih obučava se za upotrebu računara i surfovanje internetom.

Kako je to kada u trećem dobu imate istu onu glad za znanjem kao neko ko tek upisuje studije ili želi da se usavrši u nekoj oblasti?

Različiti su motivi polaznika kursa zašto žele da ovladaju vještinama rada na računaru i upotrebe interneta, ali ostavljaju utisak da su odlučni da nauče da koriste internet za ono što ih zanima...A zanima ih dosta toga:

"Voljela bih da čitam o književnosti, da mogu da pročitam novine na internetu, da slušam muziku. Generalno me zanima umjetnost. Kada sam bila dijete, imala sam pametnu majku koja bi mi uvijek govorila: 'Čitaj bilo šta samo nemoj mlatiti praznu slamu', misleći na to da ne pričam bez veze", kaže polaznica kursa Mila Ostojić.

Vojo Milošević ističe da želi da koristi internet, ali i poručuje da mu neće robovati:

"Čovjek koji je fizički i duhom svjež ima vječitu glad za nečim novim, nesaznatim i nepoznatim. Ovo je za mene samo još jedan izazov. Ali odmah da kažem da u životu nikada ničemu nijesam robovao pa neću ni internetu", navodi Vojo Milošević.

Na času kojem smo prisustvovali tema je bila kako koristiti Word. Iako se prvi put susreće sa tim programom, Dari Sekulović nije izgledao komplikovano:

"Pa nije, bar meni nije...Ja nikada nijesam radila recimo na daktilografskoj mašini, ali ovo mi je baš onako prirodno i prihvatljivo. Atmosfera je super i vidim da su svi zainteresovani da razumijemo i naučimo ovo o čemu pričamo. Ko se bolje snalazi zna da pomogne onome kome treba pomoći", komentariše Dara Sekulović.

Volja i želja

Dari i drugim starijim sugrađanima predaje Damira Kalač iz Biznis akademije Vijesti koja ističe da je zadovoljstvo raditi sa, kako kaže, veoma zainteresovanim učenicima:

"Već sada vidim da su se oni prijavili na ovaj kurs zato što zaista žele da nauče. Rade i kažu mi da su vježbali između dva časa koliko smo do sada imali. Pitaju me, stalno postavljaju pitanja. Različiti su im motivi, ali su motivisani da nauče i sjajno je da ljudi bilo kada tokom života shvate da im nešto treba, o čemu god da se radi i koja god vještina da je u pitanju. Pogotovo mi je drago da su to računari, da oni žele da nauče, da pomognu i sebi i drugima, da ubrzaju neke stvari i dosta toga završe na internetu", kaže Damira Kalač.

Među polaznicima kursa ima i onih koji su radno aktivni i u sedmoj deceniji, poput Stojana Kralja koji nam, dok pedantno u svojoj svesci zapisuje svaki detalj o Word programu, kaže da je uključen u porodični posao oko proizvodnje uniformi, gdje uz njega glavnu riječ ima njegova kćerka:

"Stalno treba pisati mejlove i ja mogu da ponudim kćerki osnovnu pomoć, da je rasteretim i da ja uđem na internet i vidim koje su ponude drugih firmi i šta se događa na tržištu, jer ja sam šef proizvodnje. Ja sam kupio juče knjigu Osnovi interneta za starije ljude. Sada nema nazad, ili ga uči ili ga ne uči", konstatuje Kralj.

I dok pojedini penzioneri u Crnoj Gori tek ovladavaju prvim vještinama interneta, čini se da itekako prate trendove u modernim tehnologijama, pogotovo kada su mobilni telefoni u pitanju.

Kako nam kaže Persa Spaić iz M:tel-a,kompanije u kojoj su i došli na ideju da penzionere obučavaju za internet, oni više ne žele da koriste stare modele mobilnih telefona sa klasičnom tastaturom:

"Penzioneri sada žele i androide i tablete i obuku na računaru i internet. Iz svega toga razvila se i ova priča, ova ideja i M:Tel je kao društveno odgovorna kompanija ušla u realizaciju ove ideje", pojašnjava Persa Spaić.

Organizatori najavljuju da će od Nove godine, osim Podgorice, ovakvi kursevi za penzionere početi i u drugim crnogorskim gradovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG