Dostupni linkovi

Da li od izbora zavisi opstanak Crne Gore?


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Pitanje - da li od izbora zavisi opstanak Crne Gore? - je u vrh kampanje postavio predsejednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović na prvom promotivnom skupu održanom na Cetinju. O tome da li može biti urgožen opstanak države ili njen evroatlantski put političke partije različito tumače.

Ključna poruka lidera DPS-a Mila Đukanovića sa prvog promotivnog skupa je da se na ovim izborima moraju odbraniti istorijske vrijednosti referenduma o nezavisnosti, pri čemu glavnu opasnost po državi vidi u svojim političkim protivnicima.

Zato je Đukanović naglasio, da sadašnja politička borba neće biti manje značajna i manje teška od one prije deset godina:

"Sve vrijednosti za koje smo se borili i izborili 21. maja 2006. godine, na probi su upravo na ovim parlamentarnim izborima. I na parlamentarnim izborima moramo i odbraniti. Počev od crnogorske slobode i prava Crne Gore da bitiše kao nezavisna država, da slobodno i suvereno bira svoj put u budućnost. Sve partije i lideri koji su tada bili ljuti protivnici crnogorske slobode i sada su još ostrašćenije protiv savremene potrebe Crne Gore da učvrsti svoje temelje, usvajajući prestižne standarde ekonomski i demokratski razvijenog evropskog društva", rekao je Đukanović.

Zamjena teza

Prvi odgovor je stigao od opozicione koalicije „Ključ“, čiji je jedan od lidera Žarko Rakčević rekao da se pričom o ugroženosti države zamjenjuju teze i pokušava nametnuti teme koje svađaju Crnu Gori kako bi se u kampanji skrajnule teme o lošoj ekonomskoj, socijalnoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori:

"Ako je Crna Gora ugrožena danas, kao što pokušavaju da predstave ti 'branitelji' Crne Gore, onda je po našem viđenju ugrožena od uništavanja eknomije, od onih njihovih ortaka koji zatvaraju fabrike širom Crne Gore, koji 'sigurnim korakom' vode do 41.000 nezaposlenih, koji vode do 'Limenke', do potpredsjednika DPS-a koji potpisuje specijalne sporazume, do grozdova organizovanog kriminala...to nije naša Crna Gora", kaže Rakčević.

Da li će tema o ugroženosti države prednjačiti u odnosu na ostale tokom izborne kampanje pitali smo Daliborku Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje:

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

"Ja ne mislim da se tekovine 21. maja brane time što će se insistirati na podjelama ili time što će se plašiti biračko tijelo da bilo kakva vrsta drugosti ili različitosti u eventualnom izboru tokom glasanja može da ugrozi ono što je dobijeno samim činom nezavisnosti. Mislim da je to vještački otvorena tema ali nije neočekivana jer DPS koristi tu patriotsku ili epsku platformu da bi vodio izbornu kampanju, pošto nema suštinskih, ekonomskih i reformskih uspjeha koji bi bili dovoljno upečatljivi da se na njih ta kampanja osloni", komentariše Daliborka Uljarević.

Integracije Crne Gore u NATO predstavljaju drugu krupnu temu ovih izbora. DPS, sada opoziciona Socijajldemokratska partija (SDP) i jedan broj manjih stranaka i nacionalnih manjina se zalaže za formalno priključenje Sjevernoatlantskoj alijansi, za dio opozicije to nije tema ovih izbora, dok je drugi dio opozicije oštro protiv NATO integracija.

NATO završeno pitanje

Daliborka Uljarević konstatuje da je članstvo Crne Gore u NATO praktično završeno, odgovarajući na pitanje koliko će tema NATO integracija biti u fokusu političkih partija u toku kampanje:

"Ulazak u NATO je po mom sudu završeno pitanje i to jako dobro znaju u DPS-u. Ali to je istovremeno jedan od rijetkih uspjeha kojima DPS može da se pohvali, dakle jedan od uspjeha iz oblasti spoljne politike. I DPS ide istovremeno na dvije vrste poruka – koliko je bio uspješan u vođenju takvog spoljnopolitičkog kursa i računajući na vrlo različite stavove oko NATO u opoziciji koju dalje treba da dijeli u vezi sa ovim pitanjem ili da ih međusobno konfrontira", navodi Uljarević.

Izbori u oktobru 2016 godine su četvrti od proglašenja nezavisnosti Crne Gore prije deset godina. Najviše glasova je osvajao Đukanovićev DPS koji uz koalicinog partnera SDP i stranke nacionalnih manjina formirao Vladu.

Ključni uspjeh njihove vladavine u posljednjih deset godina je napredak u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji i činjenica da se Crna Gora nalazi na pragu članstva u NATO.

Istovremeno, nevladin sektor, opozicija i izvještaji Evropske unije su ukazivali da su najveći problemi države - javni dug, izostanak napretka u oblasti vladavine prava, sprega politike i organizovanog kriminala i visok nivo korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG