Dostupni linkovi

Crna Gora i Srbija: Pokušaj rješavanja otvorenih pitanja


Foto: inserbia.info
Foto: inserbia.info
Srpski premijer Ivica Dačić boravi u petak u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje se sastaje sa najvišim crnogorskim zvaničnicima: predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem, što će biti prilika da se razgovara o otvorenim pitanjima i odnosima dvije države kojih, gledano iz ugla Crne Gore, ima u svim oblastima.

Sudeći po najavama vladajuće Demokratske partije socijalista, dominantne teme tokom susreta crnogorskog državnog vrha sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem, obilježiće ekonomske teme, odnosno načini za dinamiziranje ekonomske saradnje, poboljšanju putne infrastrukture, razvoju turizma i uspostavljanju platnog prometa.

"Otvorenih pitanja u odnosima Crne Gore i Srbije ima u svim oblastima", kaže za naš program funkcioner DPS-a i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, Miodrag Vuković, koji kao glavni razlog dosadašnjeg nerješavanja problema navodi odsustvo političke volje u Srbiji da Crnu Goru uvažava kao nezavisnu državu ali i naglašava da je "promjenom vlasti u Srbiji, u posljednjih godinu - godinu i po dana došlo do odredjene, vrlo vidljive promjene kada je u pitanju odnos Srbije"

"Kada je vidljivo trajala ona nepotrošena ambicija da se ipak na određeni način prema Crnoj Gori manifestuje jedan odnos koji nije bio odnos uvažavanja, tolerancije, doživljaja Crne Gopre kao ravnopravne zajednice. Naprotiv, bil je vidljivo miješanje u njene unutrašnje poslove. To je sada smanjeno, daleko je podnošljivija atmosfera i sada treba ono što je dugo potiskivano a ostalo neriješeno isturiti u prvi plan i riješiti", navodi Vuković.

"U vezi granica između Crne Gore i Srbije nema i ne bi trebalo da bude nikakvih spornih pitanja", kaže Vuković koji podjseća da je ta granica utvrđena još 1913. godine, u trenutku kada su obje države imale pun međunarodno-pravni kapacitet.

Srpsko-crnogorski medeni mesec

Srbija i Crna Gora bolje sarađuju od promene vlasti u Beogradu, to je evidentno ,kažu sagovornici Branke Mihajlović u Beogradu koji očekuju dalji pomak i prilikom posete premijera Ivice Dačića Podgorici u petak. Ipak, ima dosta otvorenih pitanja između dve države o kojima treba razgovarati u procesu normalizacije odnosa u regionu, navode i u Beogradu.

Više o komentarima iz Srbije u tekstu Srpsko-crnogorski medeni mesec.
"Sporno može biti jedino međusobno razumijevanje u odnosu na granicu između Crne Gore i Kosova, ali to treba smjestiti u kontekst rješavanja pitanja Kosova i Srbije. Poznato je da je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu i da teku razgovori o pitanjima granice između dvije države sa realnom ambicijom da budu vrlo brzo riješeni i da vrlo brzo to pitanje bude riješeno", kaže Vuković.

Iako je prošlo već više od sedam godina od kada su Crna Gora i Srbija, nakon crnogorskog referenduma kojom je obnovila punu državnost, postale nezavisne, direktan platni promet između dvije države još uvijek nije uspostavljen, a u javnosti se moglo čuti da je prepreka bila poremećen politički odnos.

"Da li je sve to uzrokovano političkim nesporazumima, problemima u političkoj sferi, da li se generiraju problemi i u ostalim sferama kao što je platni promet. Ja sam više nego siguran da jeste. Smirivanje političkih tenzija, racionalnijnim političkim i državniim odnosima sigurno je da će se podići magla koja je skrivala, pokrivala samo problem i tako ga naizgled činila nerješivim, a ustvari je rješiv kao što je sličan problem rješiv između drugih državnih zajednica i ne samo na ovima prostorima", tvrdi Vuković.

Zajedničko crnogorskim partijama i vlasti i opozicije je što registruju više identičnih otvorenih pitanja između Crne Gore i Srbije, a među njima su potreba intenziviranja ekonomskih odnosa i poboljšanje kvaliteta putne infrastrukture. U prosrpskom dijelu opozicije, međutim, navode i položaj srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

Milutin Đukanović, funkcioner Nove srpske demokratije koja je dio šire koalicije - Demokratski front.

"To je poptuna neravnopravnost u državnim organima gdje procenat Srba ni približno neodgovara procentu koji je zastupljen u populaciji. Neće valjda biti da su Srbi manje obrazovani od Crnogoraca i drugih naroda. Što se tiče obrazovanja, vidite koje ogromne probleme imaju djeca koja ne mogu da dobiju obrazovanje na maternjem jeziku, srpskom jeziku koji je većinski jezik u Crnoj Gori", kaže Milutin Đukanović.

Milutin Đukanovć kao sporan navodi i nezadovoljavajući status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Crnogorska vlast nije ništa uradila da ispoštuje tradiciju i značaj SPC u Crnoj Gori. Ta crkva je u suštini osnovala državu Crnu Goru. Na tom polju bi mogla da se urade značajna poboljšanja", smatra Milutin Đukanović.
XS
SM
MD
LG