Dostupni linkovi

Istraga protiv Dragaša za paljenje crkve u Sarajevu


Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Nedeljka Dragaša zbog sumnje da je u nedjelju u jutarnjim satima zapalio drvene daske magacina pravoslavne Crkve Svetog Preobraženja u Sarajevu.

Prema navodima iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičeni Nedeljko Dragaš je kroz zaštitnu rešetku na prozoru magacina u crkvi uz upotrebu otvorenog plamena zapalio daske.

Nakon toga, požar je zahvatio unutrašnjost crkve, pričinivši štetu od 2.000 maraka.

U međuvremenu, stižu osude za podmetanje požara.

Crkvu Svetog Preobraženja danas je posjetio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, te članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Dunović očekuje adekvatnu sankciju za paljenje dijela Hrama.

Ukoliko se radi o namjernom podmetanju požara, prema riječima Dunovića, ponovo bi na sceni imali retrogradne snage koje pokušavaju uništiti svaki vid suživota u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"Vjerski objekti u Sarajevu su bili sačuvani i u ratu i to od ljudi koji pokušavaju da negiraju svaki vid suživota. Građani Sarajeva, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost nikada neće podržati i opravdati ovakve postupke, zato što je Sarajevo i Bosna i Hercegovina dostigla takav vid tolerancije i suživota da to nije nešto vještački - to je nešto što mi živimo vijekovima", rekao je Dunović.

Milan Dunović (u sredini) u posjeti pravoslavnoj Crkvi Svetog Preobraženja, Sarajevo, 23. august 2016.
Milan Dunović (u sredini) u posjeti pravoslavnoj Crkvi Svetog Preobraženja, Sarajevo, 23. august 2016.

Solidaranost su izrazili članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

"Kao predstavnici crkava i vjerskih zajednica osuđujemo ovaj napad na pravoslavnu crkvu, posebno jer je riječ o manjinskoj zajednici. Svjedoci smo da su sve učestaliji napadi na manjinske zajednice, kada kažem manjinske, onda mislim na manjinu na nekoj određenoj teritoriji. Ovim putem apelujemo na državne organe da što prije riješe ovakve slučajeve", rekao je Igor Kožemjakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH.

"Nadamo se da ovaj napad na crkvu, kao i na druge vjerske objekte neće zasjeniti viševjekovnu tradiciju suživota, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine", ističe Meho Šljivo iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Ivo Paradžik, župnik župe Presvetog Trojstva, iskazao je razočarenje ovim činom.

"Ko može napraviti tako nešto ružno ovako lijepom hramu, koji treba biti ponos ovom gradu?", pita se župnik Paradžik.

Paroh dolački u crkvi Svetog Preobraženja Čedomir Đelmo zahvalio je svima, kako na konkretnoj pomoći, tako i na moralnoj podršci.

Čedomir Đelmo
Čedomir Đelmo

"Posebno želimo zahvaliti običnim, čestitim, dobrim ljudima svih nacionalnosti iz grada Sarajeva i šire, koji su došli da nam pruže ruku, da nas pogledaju u oči, kako se ovakve stvari više ne dešavaju", rekao je paroh Đelmo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG