Dostupni linkovi

Da li je direktor FBI prekršio zakon objavom istrage o Clinton?


Istraga mejlova: Direktor FBI James Comey
Istraga mejlova: Direktor FBI James Comey

Lideri Demokratske stranke u američkom Senatu smatraju da je šef Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey moguće prekršio zakon objavljujući da vode istragu o emailovima koji su možda povezani sa kandidatkinjom njihove stranke za predsjednika SAD Hillary Clinton, deset dana uoči izbora.

FBI je u međuvremenu dobio dozvolu za pregled emailova koji pripadaju Humi Abedin, savjetnici Clintonove čiji je suprug, bivši kongresmen Anthony Weiner zapravo meta istrage zbog nedoličnih sex poruka.

Senator Harry Reid optužio je direktora FBI Jamesa Comeya za kršnje akta kojim je zaničnicima te službe zabranjeno miješanje u izborni proces kao i za duple standarde.

Vijest o tome da FBI istražuje emailove za koje, kako je u pismu naveo direktor Comey, nijesu sigurni da li su ili ne relevanti i povezani sa Hillary Clinton, stiže manje od dvije sedmice uoči izbora i predstavlja mogući „preokret“ ishoda izbora za predsjednika SAD koji će se održati 8. novembra.

Naime, uoči objave ove, kako je američki mediji zovu „bombe“, Clinton je bila u stabilnom vođstvu između 11 i sedam posto u zavisnosti od ankete, ispred kanadidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, od kojeg su se do sada javno distancirali i mnogi ugledni republikanci, da bi ankete medija urađene za vikend nakon objave o istrazi FBI-ja, pokazale da je trka sada izjednačena.

Od Comeya su tokom vikenda više informacija osim demokrata tražili i republikanci, a bio je izložen kritikama i mnogih bivših zvaničnika FBI i ministarstva pravde. Do američkih medija su procurile informacije i da su njegovi saradnici iz FBI bili protiv objavljivanja odluke bez presedana, ali da su ga protiv toga savjetovali i predstavnici Ministarstva pravde SAD.

Comey je u petak obavijestio pismom Kongres da je FBI došao u posjed emailova koji su bili u vezi sa ličnim serverom Hillary Clinton, ali u vezi jednog "nevezanog slučaja", te kako je naveo nije siguran da li su emailovi relevantni ili ne za bivšu državnu sekretarku i kandidatkinju demokrata za predsjednika SAD. Osim toga je naveo i da ne zna koliko dugo će FBI-ju trebati vremena da se slučaj ispita.

Hillary Clinton sa svojom savjetnicom Humom Abedin
Hillary Clinton sa svojom savjetnicom Humom Abedin

Odmah nakon objave šef kampanje Hillary Clinton, John Podesta, a potom i ona sama, zatražili su od direktora FBI, da imajući u vidu trenutak objave, odmah pruži više informacija i detalja u vezi sa istragom.

U međuvremenu se saznalo da je „nepovezni slučaj“ ustvari takozvana istraga „sexting“ i tiče se bivšeg kongresmena Anthonya Weinera, supruga jedne od glavnih savjetica Clintonove, Hume Abedin od kojeg se ona razvodi.

Weiner je 2011., podnio ostavku u Kongresu kada je otkriveno da je slao fotografije nedoličinog sadržaja mladim djevojkama. Istraga protiv njega pokrenuta je ponovo i 2013., kada se kandidovao za gradonačelnika New Yorka i kada su otkrivene iste aktivnosti, a nova istraga se vodi zbog toga što je 52-godišnji Weiner ovoga puta nedolični sadržaj slao 16-godišnjakinji. Huma Abedeni se u međuvremenu rastala od Weinerea ali razvod nije formalizovan.

Anthony Weiner i Huma Abedin 2013., kada je otkriven njegov drugi sex skandal
Anthony Weiner i Huma Abedin 2013., kada je otkriven njegov drugi sex skandal

Pod lupom je iPad koji su koristili i Weiner i Abedin, a koji je bio u vezi sa privatnim serverom Hillary Clinton i zbog čega treba prečešljati, kako navode mediji, 650 .000 emailova.

FBI je u nedjelju zatražio dozvolu od Ministrastva pravde da počnu pregled obimne elektronske pošte i oni reagovali promptno i odmah odobrili.

Donald Trump u međuvremenu nastavlja kampanju i do maksimuma koristi situaciju za povratak u igru.

Nakon objave Comeya, Trump je svojim pristalicama rekao da se radi "o većem korupcijskom skanadalu od 'Wathergate-a'", i da će pravda moguće konačano biti zadovoljena, kao i da sistem izgleda nije tako namješten kako je mislio.

Ipak ni on ni ti niko iz njegovog unutrašnjeg kruga eksplicitno nije želio reći da li će priznati izbore ukoliko ih izgubi.

U međuvremenu se na direktora FBI, čovjeka sa do sada neupitnom biografijom, takvom da ga je iako republikanca, koji je u oba izborna kruga finasirao njegove političke oponente, Johna McCainea i Mitta Romenya, predsjednik Barack Obama bez dvoumljena imenovao za direktora, sručila lavina krtika u vezi sa presedanom koji je napravio i sa kojim se, prema ocjenama mnogih i pravnika i političara, direktno umiješao u izborbi proces.

Senator Harry Reid je osim optužbe za miješanje u izborni proces Comeya optužio i za duple standarde tvrdeći da zadržava „eksplozivne informacije o bliskim vezama između republikanskog kandidata Donalda Trumpa, njegovih glavnih savjetnika i ruske Vlade“.

Reid je rekao da je Comey moguće prekršio „Hatch akt“ koji brani zvaničnicima da koriste svoje pozicije da bi uticali na izbore.

„Preko vaše jednopartjiske akcije vi ste možda prekršili zakon“ poručio je Reid.

U nedjelju je profesor prava na Unverzitetu Minesota i šef tima Bijele kuće u periodu 2005- 2007 za etičku advokaturu Richard Painter podnio žalbu protiv FBI-ja Kancelariji specijalnog savjeta koji je nadležan za kršenja „Hatch akta“.

U tekstu, koji je tim povodom napisao za The NewYork Times on je obrazložio svoj čin.

„Nikada nijesam mislio da bi bi FBI mogao biti uvučen u politički cirkus koji okružuje jednu od njihovih istraga. Sve do ove sedmice“.

U svakom slučaju prednost Hillary Clinton nad Donaldom Trumpom za vikend se istopila i sada isnosi svega jedan posto prema istraživanjima ABC Newsa /Washington posta odnosno dva do tri posto prema istraživanju CNN, ali sa marginom greške od tri posto.

James Comey je do sada u više navrata na različitim istražnim i tužiteljskim pozicijama vodio istragu protiv Clintonovih, još od vremena kada je bivši američki predsjednik Bill Clinton bio guverner Arkazansa, pa još u tri različite situacije, sve do afere sa emailovima i privatnim serverom koji je Hillary Clinton koristila u vrijeme dok je bila državna sekretarka SAD. Istrage su svaki put završile bez optužbi i procesuiranja.

Kada je u julu ove ove godine, nakon istrage emalova Hillary Clinton izašao u javnost sa ocjenom da ne preporučuje krivično gonjenje Ministarstvu pravade, jer nijesu našili da su zlopotrijebljene povjerljive informacije, samo da je Clinton imala "lošu procjenu" korištenjem privatnog servera, Jemas Comey se takođe našao u situaciji u kojoj su ga republikanci, a naročito Trump oštro kritikovali, a mnogi pravnici taj postupak takođe smatrali problematičnim presedanom.

Tada je njegova preporuka da ne bude krivičnog gonjenja Clintonove, opravdana time što je glavna državna tužiteljka SAD, Loretta Lynch u vrijeme istrage imala susret na aerodromu sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, što se moglo smatrati "konfliktom interesa", zbog čega je zaključak prepušten Comeyu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG