Dostupni linkovi

Čelnici entitetskih MUP-ova: Policija kontroliše situaciju u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sigurnosna situacija u BiH bila je tema o kojoj su u utorak razgovarali čelnici entitetskih MUP-ova u Doboju. Poručili su da građani ne trebaju biti zabrinuti i da policija kontroliše situaciju na čitavom području BiH.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da je u toku istraga koja će pokazati zbog čega direktor SIPE Goran Zubac nije dozvolio da specijalna jedinica ove agencije bude angažovana na zaštiti Predsjedništva BiH tokom demonstracija u Sarajevu.

Situacija u BiH je složena, ali je pod kontrolom službi bezbjednosti, kazao je, nakon sastanka sa čelnicima MUP-a FBiH, ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić. Dodao je da u RS protesti nisu zabranjeni, te ponovio da će u slučaju njihovog održavanja policija spriječiti svaki oblik nasilja:

„Ali i da je MUP RS spreman da odgovori na bilo koju destrukciju, na bilo koji pokušaj rušenja institucija, ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti bilo kog pojedinca ili bilo koje institucije na bilo kojem nivou.“

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš:

Ti protesti moraju biti u jednom demokratskom okruženju i u demokratskom duhu, a nikako da se to čini nasiljem, paljenjem i rušenjem državnih i drugih institucija, kao što je bio slučaj u Federaciji.“

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je, odgovarajući na novinarska pitanja, da je u toku istraga zbog izostanka reakcije specijalne jedinice SIPE na zaštiti objekta Predsjedništva BiH, koji je, kako se izrazio, napadnut tokom demonstracija:

„Ta jedinica nije angažirana, odnosno nije dobila odobrenje za angažiranje od strane direktora ove agencije. U fazi je utvrđivanje razloga zbog čega to nije urađeno.“

Lukač se istovremeno osvrnuo i na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnijela SIPA zbog zloupotrebe službenog položaja:

„Što se tiče tih prijava i tih kojekakvih gluposti, oni imaju drugu dimenziju i oni su dio specijalnog rata.“

RSE: Protiv koga?

Lukač: Protiv raznih institucija i raznih stvari koje se događaju u kontekstu zadnjih događaja u Federaciji BiH.
XS
SM
MD
LG