Dostupni linkovi

Troje Bugara, osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, privedeni u Britaniji


Biser Džambazov i Katrin Ivanova
Biser Džambazov i Katrin Ivanova

Tri osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju u Velikoj Britaniji uhapšene su i optužene u sklopu veće nacionalno-sigurnosne istrage, javlja BBC.

Osumnjičenici su bugarski državljani koji navodno rade za ruske sigurnosne službe.

Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirao bugarsku ambasadu u Velikoj Britaniji radi potvrde, ali su rekli da za sada nemaju takvu informaciju i da ih britanske vlasti nisu kontaktirale.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Bugarske rekla je da odjel još istražuje slučaj.

Protivteroristički detektivi londonske policije, zaduženi za pitanja špijunaže, pritvorili su ih u februaru na temelju zakona o službenim tajnama.

Optuženi su za posjedovanje identifikacionih dokumenata s neprimjerenom namjerom i navodno su ih imali znajući da su lažni.

Dokumenti uključuju pasoše, lične karte i druge isprave iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke.

Kako prenosi BBC, privedeni su Orlin Rusev (45) iz Great Yarmoutha u Norfolku, Biser Džambazov (41) iz Harrowa, sjeverozapadni London, i Katrin Ivanova (31) sa iste adrese u Harrowu.

"Mi kao ambasada i konzularna služba redovno tražimo i primamo informacije o pritvorenim licima. Moram reći da se te osobe ne nalaze na ovim spiskovima. Odnosno, naša ambasada i konzularna služba nisu obaviješteni od britanskih vlasti o pritvaranju osoba obih imena", rekao je za RSE bugarski ambasador u Velikoj Britaniji Marin Rajkov.

"To ne znači da oni nisu privedeni", dodao je ambasador.

Njih troje u Britaniji žive već tri godine radeći na raznim poslovima i boraveći u nizu nekretnina u predgrađima.

Rusev, naprimjer, ima poslovne kontakte u Rusiji i radi u oblasti pružanja finansijskih usluga.

Podaci sa internetske stranice Centralne izborne komisije pokazuju da je na izborima za Evropski parlament 2019. Džambazov bio predsjednik izborne komisije u Ealingu, četvrt u Zapadnom Londonu, Ivanova zamjenica predsjednika komisije u ambasadi u Londonu.

RSE je pokušao kontaktirati Džambazova i Ivanovu putem telefona navedenog na internetskoj stranici njihove organizacije Bugarska socijalna platforma, ali bezuspješno.

Britanska protivteroristička policija javno govori o sve većoj količini vremena utrošenog na sumnju u državne prijetnje i špijunažu, posebno u vezi s Rusijom, podsjeća BBC.

Njihova zabrinutost uslijedila je nakon incidenata posljednjih godina koji uključuju operacije ruske obavještajne službe u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ruski operativci su 2018. pokušali ubiti bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u Salisburyju, Wiltshireu, koristeći smrtonosni nervni agens novičok. Njih dvoje, kao i detektiv Nick Bailey, liječili su se u bolnici i jedva preživjeli.

Kasnije te godine, stanovnica Dawn Sturgessa, koja nije bila povezana sa slučajem Skripalj, umrla je nakon što je bila izložena nervnom agensom koji je bio ostavljen u Wiltshireu u bočici parfema.

Ruski obavještajac Aleksandar Litvinjenko umro je u Londonu 2006. nakon što su ga otrovale ubice koje su radile za Rusiju.

XS
SM
MD
LG