Dostupni linkovi

Brisel i Tači oštro reagovali na blokade puteva na Kosovu


Blokada u mestu Padalište, opština Istok
Blokada u mestu Padalište, opština Istok

Povodom najave političara Srpske napredne stranke da će održati predizborne skupove za predsedničke izbore i na Kosovu, na nekoliko lokacija osvanule su blokade puteva, koje su ubrzo sklonjene.

Baki Keljani, portparol policije Kosova, potvrdio je da su svi putevi otvoreni, a da je blokada magistralnih puteva prekinuta pošto su građani saznali da predsednički kandidat Aleksandar Vučić ipak neće posetiti Kosovo.

Policija Kosova je saopštila da je nekoliko grupa građana u jutarnjim satima na pet - šest lokacija vozilima blokirala puteve i time privremeno prekinula saobraćaj u znak protesta održavanja predsedničkih izbora Srbije na Kosovu i protiv predizborne kampanje zvaničnika te države na Kosovu. Zbog toga, nekoliko autobusa u kojima su bili Srbi, koji su krenuli za Leposavić na predizborni skup vratili su se nazad, a nekoliko je nastavilo svoj put.

Blokada je trajala oko dva sata.

Okupljeni građani su tokom protesta izložili kosovsku i albansku zastavu, kao i natpise 'Vučiću ostavi nas na miru', 'Gradimo Kosovo zajedno' i 'Vi pripadate ovoj zemlji, ne Vučić'", upućenim srpskom zajednici.

Ljirija Podrimaj, portparolka policije u Đakovici, saopštila je za Radio Slobodna Evropa da je policija u Orahovcu naišla na četiri vozila sa 15 građana koji su u blizini Velike Hoče, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, izašli da izraze nezadovoljstvo povodom kampanje srpskih zvaničnika. Ona je dodala da nije bilo blokade puta i da se sve završilo do 10 časova.

Građani su protestvovali istim povodom i na magistrali Priština – Mitrovica, kao i na magistrali Gnjilane – Priština.

Policija je takođe saopštila da je protesta bilo u mestu Padalište, opština Istok, gde su oko 25 građana sa tri vozila od 8:00 – 10:40 blokirali put.

Policija je naglasila da se protest završio mirno i da nije zabeležen ni jedan incident.

Povodom blokade puteva oglasio se predsednik Kosova, Hašim Tači, navodeći da je takvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo, jer su "sloboda kretanja, sloboda okupljanja i slobodno političko razmišljanje garantovani Ustavom i zakonima Kosova".

“To važi za svakog građanina Kosova i nikome neće biti dopušteno da ugrozi ta prava, bez obzira na razlike i uverenja”, napisao je Tači na Facebooku.

“Blokada puteva unutar Kosova je blokada puteva Kosova u svetu… Od takve logike blokade puteva, koja se desila danas, najviše imaju korist oni koji ne žele dobro našoj zemlji”, dodao je Tači.

Brisel je saopštio da je za žaljenje što se posete srpskih zvaničnika na Kosovu nisu realizovale u duhu briselskog dijaloga, te poziva vlasti da omoguće ljudima koji to žele, da prisustvuju okupljanjima na Kosovu povodom predsedničkih izbora u Srbiji.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU, dodala je da Brisel prati dešavanja na severu Kosova zbog posete zvaničnika Srbije povodom izborne kampanje za predsedničke izbore.

"Pozdravljamo takve posete koje su zakazane na osnovu dogovora u dijalogu", dodala je ona.

"Dobili smo izveštaje o blokadi puteva, koja sprečava ljude da prisustvuju takvim okupljanjima na severu danas", dodala je.

Kocijančić dodaje da OEBS treba da posreduje u sakupljanju glasova na Kosovu za predsedničke izbore u Srbiji, na osnovu ranije prakse i u skladu sa dogovorima iz Brisela.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da neće otputovati na Kosovo, jer ne prihvata ucenjivanja iz Prištine. Umesto njega, na miting u Leposaviću dolazi direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG