Dostupni linkovi

Beograd: Pravna borba svim sredstvima protiv revizije tužbe


Zastava BiH i Srbije
Zastava BiH i Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je vest o reviziji tužbe koju Bosna i Hercegovina pokreće protiv Srbije "teška i loša za odnose dve zemlje", te dodao da Srbija "ničim nije izazvala takvu odluku BiH".

"Bez obzira na sve, uveren sam da ćemo umeti da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali ćemo uprkos svemu, nastaviti da razgovaramo sa bosanskohercegovačkim rukovodstvom u želji da trajno osiguramo mir na Balkanu. Uveren sam da je ovom tužbom mnogo više izgubila Bosna i Hercegovina, nego što bilo šta može da izgubi Srbija", rekao je Vučić za "Blic".

Reagujući na najavu bh. zvaničnika da će tražiti reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da Srbija "neće trpeti poniženja" i da će se "boriti svim pravnim sredstvima".

"Imajući u vidu način na koji je predočeno da će se pokrenuti revizioni postupak, postavlja se pitanje da li se on pokreće institucionalno i da li se odluka o tome donosi od strane nadležnih institucija. Naročito je sporno pozivanje na još uvek neutvrđene činjenice iz postupka, koji nije ni prvostepeno okončan", navela je ona.

"Nema novih činjenica za reviziju tužbe"

Nekadašnji zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Tibor Varadi izjavio je za RSE da ne veruje da će zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid biti prihvaćen u Hagu.

On navodi da moraju postojati "novootkrivene činjenice koje ukazuju na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici", a da je njemu "teško zamislivo da one postoje".

"Prema Statutu Međunarodnog suda pravde, to bi trebalo da budu činjenice od čijeg otkrića nije prošlo više od šest meseci. To znači da bi tu trebalo da dođu u obzir samo činjenice koje su otkrivene posle 17. avgusta 2016. godine, a ja ne znam šta se od tada moglo otkriti", kaže Varadi.

To bi zatim, dodaje, "trebalo da budu i činjenice koje vezuju Srbiju za genocid u Srebrenici i koje donose nešto novo u odnosu na to, jer je genocid u Srebenici utvrđen".

"Ali je takođe utvrđeno da to nije pripisivo Srbiji. Ne mogu da isključim, ali je zaista vrlo malo verovatno da se tako nešto zaista otkrilo", ističe Varadi.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako će Međunarodnom sudu pravde u Hagu (ICJ) biti predat zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG