Dostupni linkovi

Borba za Faludžu: Izazov za šiitsko-sunitsku koaliciju


Provladine snage kod Faludže, maj 2016.
Provladine snage kod Faludže, maj 2016.

Dok iračke snage opsedaju Faludžu, kako bi je oslobodile od militanata takozvane "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL), pitanje koje se postavlja je – hoće li ova bitka pomiriti ili još više produbiti sukobe između šiitskog i sunitskog dela stanovništva u Iraku.

Bitka za Faludžu je počela kasno uveče 23. maja. Iračke trupe su, uz podršku vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, napale grad, u nameri da ga otrgnu iz ruku IDIL-a.

Tokom prvog dana ofanzive iračke snage bezbednosti (koje predstavljaju iračka vojska i šiitska milicija) oslobodile su nekoliko predgrađa, ali, prema rečima iračkog premijera Hajdera el Abadija, glavni izazovi, odnosno otvaranje koridora kako bi civili izašli izgrada, tek slede.

Faludža je u rukama IDIL-a od januara 2014. godine. Bila je prvi veliki grad koji su militanti IDIL-a osvojili, i to šest meseci pre proglašenja svog kalifata.

Osim što neosporno ima veliki simbolički značaj za IDIL, Faludža, koja je na svega 65 kilometara od Bagdada, ima i veliku stratešku važnost.

Irački premijer Hajder el Abadi očajnički treba ovu pobedu. Od kako je preuzeo funkciju nije uspeo da donese niti političku stabilnost, niti sigurnost Iraku, još manje da ublaži netrpeljivost i podele između šiitskog i sunitskog dela stanovništva, a to ima reperkusije i na bojnom polju.

Naime, šiitska milicija u poslednjih nekoliko meseci dominira u borbi protiv terorističkih grupa, pogotovo kada je reč o Faludži. Onim što je do sada postigla dokazala je da je najefikasnija provladina grupa na terenu, daleko uspešnija u borbi protiv IDIL nego što su to iračke snage bezbednosti.

Zajedno sa svojim borbenim junaštvom, međutim, šiitska milicija sa sobom nosi i sektaški prtljag, a Faludža je, podsetimo, pretežno sunitski grad.

Animozitet između šiita i sunita tinja, a tome potpomaže i brutalna borbena taktika koju milicija praktikuje nad svojim iračkim sunitskim kolegama. Kada je milicija preuzela Tikrit od IDIL-a prošle godine namerno su uništili stotine kuća i prodavnica u gradu i navodno oteli oko 200 sunitskih građana. Njih 160 se i dalje vode kao nestali.

Stanovnici Faludže su, otud, praktično u zamci. IDIL ih, navodno, koristi kao živi štit u napadima sa zemlje i iz vazduha, a ono što znaju jeste da čak i ako iračke snage zauzmu grad, ono što ih čeka – može biti jednako loše.

Irački šiitski duhovni vođa ajatolah Ali el Sistani pozvao je u sredu iračke snage da "poštede civile zarobljene u gradu", prenosi Rojters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG