Dostupni linkovi

Džihad 2.0: Zašto IDIL napada Saudijsku Arabiju?


Snage bezbjednosti vrše uviđaj nakon napada na džamiju poslanika Muhameda u Medini
Snage bezbjednosti vrše uviđaj nakon napada na džamiju poslanika Muhameda u Medini

Piše: David Patrikarakos (Prevela: Lejla Sarić)

Osama bin Laden možda jeste mrtav, ali su eksplozije bombi u Saudijskoj Arabiji 4. jula pokazale globalnoj javnosti da je njegov "priručnik" još u punoj primjeni, iako sa nekim većim izmjenama.

U onom što su jasno bili koordinisani samoubilački napadi pogođeni su gradovi Džeda, Katif i, najvažniji od svih, islamski drugi sveti grad, Medina, mjesto gdje je sahranjen poslanik Muhamed.

U Džedi, Pakistanac je ciljao Američki konzulat, ranivši dvojicu radnika obezbjeđenja. U Katifu je ciljana šiitska džamija. U Medini, cilj je bila kancelarija snaga bezbjednosti u blizini Poslanikove džamije. Ubijena su četiri čuvara.

I vrijeme napada i izbor meta su ključni za razumijevanje prirode napada. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali indicije govore da su gotovo sigurno djelo militantne grupe koja sebe naziva "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Napadi su izvedeni tokom islamskog svetog mjeseca ramazana. Kako navodi Nikolas Heras, istraživač za Bliski istok i saradnik u Centru za novu američku bezbjednost, napadi su se "uklopili u raspored ramazanskih aktivnosti koje su organizovale saudijske vlasti".

IDIL je, piše Heras, "definisao ramazan kao vrijeme krvarenja onih koje vidi kao nevjernike i neprijatelje – muslimane i one koji nisu muslimani".

Izbor meta je još indikativniji i tu se jasno može vidjeti Bin Ladenova ostavština. On je, kao Saudijac, uvijek negirao legitimnost saudijske kraljevske porodice, kao zakonskih staratelja u ime svih muslimana svijeta nad islamska dva sveta grada – Mekom i Medinom.

Borac IDIL-a
Borac IDIL-a

Vodeći cilj IDIL-a je da uspostavi islamski kalifat na što većoj teritoriji svijeta, a u tome je glavno preuzeti kontrolu nad islamskom svetom teritorijom.

Prema Herasovim riječima, IDIL šalje jasnu poruku saudijskog državi, izvodeći napade direktno na saudijsku monarhiju: "Dolazimo po vas".

Dva osnovna stuba drže saudijsku monarhiju.

Prvi je legitimitet koji joj daje starateljstvo nad dva najsvetija islamska mjesta, ali često osporavani legitimitet. Pleme Al-Saud preuzelo je ono što je postalo Saudijska Arabija snagom sile 1932. godine. Nema istinskih religijskih akreditiva i vladavina je preživjela samo tako što je vjerskim liderima dozvoljeno da promovišu vehabijski islam širom kraljevstva u zamjenu za ono što je prijeko potrebno kraljevskoj familiji – podrška vjerskih lidera.

Kombinacija te podrške i starateljstvo nad Mekom i Medinom omogućili su uticaj saudijskoj kraljevskoj porodici širom islamskog svijeta. Nije bez razloga nastao nadimak saudijske kraljevska kuća – "sunitski lav".

I sada dolazimo da napada u Medini. To je riskantan potez za IDIL, jer napad na mjesto gdje je sahranjen poslanik Muhamed uvijek je povod da se izazove ljutnja islamskog svijeta. Najviše vjersko tijelo Saudijske Arabije nedvosmisleno je osudilo napade. U međuvremenu, hashtag #PrayForMedina retvitovan je širom svijeta.

Međutim, organizatori su bili oprezni. Nisu napali direktno Poslanikovu džamiju, samo kancelariju snaga bezbjednosti u blizini, u napadu koji se može tumačiti kao poziv da se dovedu u pitanje tvrdnje saudijske monarhije da je kompetentan "zaštitnik" svetih gradova. Napad je, takođe, ciljao snage bezbjednosti saudijske države, a ne poslanika Muhameda.

Drugi stub saudijske kraljevine je američka podrška (nepovratno isprepletena sa naftnim bogatstvom koje finansijski obezbjeđuje saudijsku državu). Napad IDIL-a na Američki konzulat u Džedi (takođe poznat kao najkosmopolitskiji saudijski grad) je jasan udar protiv ultimativnog zapadnog neprijatelja i proveden je na dan kada Sjedinjene Američke Države slave Dan nezavisnosti – sve je to jasan i morbidan simbolizam poruke IDIL-a svima.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Međutim, napad na šiitsku džamiju u Katifu ima možda mnogo opasnije regionalne posljedice. Bliski istok je već u mukama zbog bitke sunita i šiita, koja je u Iraku dostigla gotovo genocidne razmjere, te u Jemenu. Za sunitsku militantnu grupu IDIL "otpadnici" šiiti su skoro pa gori nego nevjernici Zapada.

Ovaj je napad planiran da postigne dvije stvari. Prvo, kako kaže Nicholas Heras za RSE, "jasna je namjera IDIL-a da pošalje signal šiitima Saudijske Arabije da su nevjernici koji treba da napuste svetu islamsku zemlju".

Druga je namjera da stvori još veći jaz među progonjenom šiitskom manjinom i vlastima, što je još jedan način destabilizacije države. Činjenica da je Katif – i manjinska šiitska populacija u državi – smješten u naftom bogatoj istočnoj provinciji, gdje su centri naftne industrije koje kontroliše vladajuća porodica, samo je još jedan razlog usložnjavanja problema za Rijad.

Malo je vjerovatno da bi šiitske milicije koje se sada u ime Saudijske Arabije bore u Iraku i Siriji – mogle takođe biti organizator napada na džamije.

Brutalna represija nad lokalnom sunitskom populacijom u ove dvije države sada bi mogle eksalirati. U Faludži već ima dokaza da je osveta na pomolu. Kako je pokazala istorija, mnogi suniti koji nisu vidjeli da ima kraja brutalnosti i kako su ostali bez bilo kakve zaštite, pridružili su se IDIL-u.

Planiranje, izvođenje i, što je najvažnije, očigledan cilj ovih napada navode na zaključak da je organizator IDIL. Eksplozije su bile kako promišljene tako i provedene da budu brutalne i njihov cilj, poput nekad Bin Ladenovog, je da pošalje poruku vodećoj sunitskoj državi Bliskog istoka. Ovog puta, međutim, ulozi su viši. IDIL želi ne samo zbaciti saudijsku kraljevsku porodicu sa trona, nego pokoriti samu državu.

Dobro došli u džihad 2.0.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG