Dostupni linkovi

Bitka za Srđ se nastavlja


Protest na generalnoj probi Dubrovačkih ljetnih igara
Protest na generalnoj probi Dubrovačkih ljetnih igara

Niti nakon niza sudskih presuda i protivljenja velikog dijela stanovnika Dubrovnika, izraelski investitor ne odustaje od izgradnje velikog kompleksa na brdu Srđ iznad Dubrovnika, gdje bi se pod krinkom golf-terena u vilama i apartmanima odjednom moglo smjestiti 20 do 25 tisuća turista. Iako je sudskom presudom zabranjeno povećanje površine projekta, HDZ-ove (Hrvatska demokratska zajednica) županijske vlasti iznova hoće projekt apartmanizacije sa 100 hektara "podebljati" na 310.

Generalna proba današnjeg (10.7.) otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara dobila je neočekivani finale - kada se u jednom trenutku publika sa tribina pridružila u plesu izvođačima, među njih doletjeli su deseci i stotine loptica za golf, a za njima sakupljačice loptica, dok su aktivisti na tribinama podigli transparente sa natpisima "Sloboda se na Srđu brani" i "Pošto sloboda, župane?"

(Video Dubrovačkog dnevnika)

To je bila reakcija nevladine udruge "Srđ je naš" na najnoviji pokušaj ovoga puta županijskih vlasti da ogoduju izraelskom investitoru koji već 12 godina - očito njušeći enormnu zaradu - želi na brdu Srđ iznad Dubrovnika sagraditi veliki kompleks u kojem bi se pod krinkom golf resorta u vilama i apartmanima odjednom moglo smjestiti 20 do 25 tisuća turista.

"To je bila naša reakcija na najnovije izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije", kaže za Radio Slobodna Europa Enes Ćerimagić, potpredsjednik nevladine udruge Zelena akcija, koja je također uključena u borbu protiv ove nezakonite devastacije.

"Tim se izmjenama uporno ignorira presuda Visokog upravnog suda iz 2012. godine, kojom je poništeno povećanje obuhvata projekta sa 100 na 310 hektara. Dakle, po toj bi presudi sada stanje trebalo biti 100 hektara, međutim HDZ očito nastavlja igrati svoju igru pogodovanja investitoru i ignorira tu sudsku presudu", komentira Ćerimagić.

Međutim, koordinator građanske inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor kaže kako je ovaj potez HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića samo kontinuitet u ponašanju vlasti kojima sudske presude u ovom slučaju ne znače ništa.

"Čitav projekt se temelji na neprestanom pogodovanju. Usprkos pravomoćnim sudskim presudama, političke strukture se trude i uspijevaju zaobići presude suda i - naravno - nakon što je sud ukinuo i lokacijsku dozvolu i građevinske dozvole, i nakon što je ukinuo rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš, i nakon što je ukinuo nezakonito povećanje površine projekta, ništa od toga nije omelo stranke okupljene u 'Dubrovački dogovor' - bilo da se radi o HDZ-u koji godinama gura projekt, bilo da se radi o Hrvatskoj narodnoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji - premijeri, vlade neprestano pružaju podršku ovom projektu", smatra Capor.

Župan Dobroslavić je spreman nametnuti ovaj projekt građanima: Đuro Capor
Župan Dobroslavić je spreman nametnuti ovaj projekt građanima: Đuro Capor

Ipak, nije baš čest slučaj da neki župan tako izravno ne poštuje sudsku presudu. Koja je bila Dobroslavićeva argumentacija?

"Njegovo je objašnjenje da ne možemo biti neozbiljni prema investitorima, a on time u stvari prikriva pravi smisao tog projekta. Radi se o mešetarima zemljištem koji su projekt u koji su ušli i koji je vrijedio 70 milijuna eura 'napuhali' na milijardu i 200 milijuna eura. 'Napuhali' su dakle taj nekretninski balon, a broj golf-terena se sa tri u međuvremenu smanjio na jedan i po! Prema tome, neovisno o tome o kakvom projektu se radi, neovisno o štetnim posljedicama za građane Dubrovnika, župan Dobroslavić je spreman nametnuti ovaj projekt građanima", kaže Đuro Capor.

Nevladine udruge nastavljaju otpor jedinim sredstvima koja im stoje na raspolaganju - javnim prosvjedima, tužbama i dopisima vlastima, i ne planiraju odustati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG