Dostupni linkovi

Dobrosusjedsko prisluškivanje


Vrijeme većeg povjerenja: Čelnici BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović u zvaničnoj posjeti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću
Vrijeme većeg povjerenja: Čelnici BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović u zvaničnoj posjeti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću

Prisluškuje li i prati Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) zvaničnike Srbije, pitanje je koje ovih dana – kako navode politički predstavnici iz Republike Srpske (RS), ali i Srbije – prijeti da naruši prijateljske odnose između dvije zemlje.

Dokument pod nazivom "Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora", a čije su metode navodno dio akcije "Ušće" su, zapravo, kako stoji u dokumentu, odgovor na obavještajni nastup sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH. Međutim, još nema informacija o tome da li je dokument autentičan, niti šta je njegova stvarna namjera.

Predstavlja li dokument OSA-e po kojem se u okviru akcije "Ušće" prate i prisluškuju zvaničnici Srbije prilikom dolaska u Bosnu i Hercegovinu, zvaničan dokument, te čime je iniciran u BiH još niko ne zna. Prema onome što je u njemu navedeno radi se o odgovoru na obavještajne akcije srbijanskih tajnih službi prema građanima i institucijama BiH koje predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Iz OSA-e se ne oglašavaju, a u to o kakvom se zapravo dokumentu radi, te da li je ono što je dospjelo u javnost autentično, ne znaju ni oni koji nadziru rad OSA-e.

Nikola Špirić, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom Agencije, kaže kako će tek biti utvrđeno o čemu se radi.

"Kad sam dobio dokument proslijedio sam ga Komisiji i svi članovi će se upoznati s njim i utvrditi autentičnost i sadržaj. S obzirom da se radi o povjerljivim stvarima, mislim da javnost treba da dobije pravovremenu informaciju onda kada mi kroz taj dokument u Komisiji zajedno prođemo", ističe Špirić.

Javnost treba da dobije pravovremenu informaciju: Nikola Špirić
Javnost treba da dobije pravovremenu informaciju: Nikola Špirić


I dok se poziva na oprez, jer se ne zna odakle je povjerljivi dokumet procurio u javnost i je li uopšte istinit, već je procirkulisao institucijama.

Pošiljka s oznakom "tajno" došla je i na adresu potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića. Okarakterisao ju je kao neprijateljski akt prema Srbiji.

"Ovdje je riječ o nepotrebnom izazivanju sukoba s Republikom Srbijom koja je garant Dejtonskog sporazuma. Možda postoje slični dokumenti i sa Hrvatskom, i govori o tome da se obavještajna služba na nivou BiH ne bavi našom zaštitom od terorizma, nego nas zavađa sa susjednim državama i narodima", ukazuje Stevandić.

"Pokušaj zamagljenja i destabilizacije"

Reagovali su i srbijanski zvaničnici, a premijer te zemlje Aleksandar Vučić, naglasio je kako "Srbija nije obavještajno slabija ni od koga u regionu".

Osnovni problem i jeste u narušavanju obavještajnog prostora, ali Bosne i Hercegovine od tajnih službi Srbije, kaže bivši bh. ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, podsjećajući na slučaj kada su u Potočarima na obilježavanju 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u gomili protivzakonito bili i policajci iz Srbije.

"Nije slučajno da se to poklopilo s ovim što se dešava sa agentima sigurnosnih agencija iz Srbije koji su bili u Srebrenici i svega što se tamo dešavalo. Tražila se odgovornost ljudi u BiH, a da niko do sada ne traži odgovornost zašto su i po čijim uputama bili u BiH, šta su radili i koji su imali zadatak. Sve što se u ovom trenutku događa liči na pokušaj da se zamagli upad sigurnosnih agencija u BiH i da se destabilizira naša obavještajna služba", ocjenjuje Ahmetović.

Očekuje se da će parlamentarna Komisija za nadzor nad radom OSA-e zatražiti od ove institucije i zvaničan izvještaj, tim prije što su u dokumentu precizirane i operativno-tehničke mjere koje će se primjenjivati u sklopu akcije "Ušće".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG