Dostupni linkovi

BiH na nogama: Suspenzije graničara, građani traže smjene i sigurnost


Građani Sarajeva traže smjene zbog pogibije studentica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Građani Sarajeva traže smjene zbog pogibije studentica

U Sarajevu protesti i zahtjevi za ostavkama, u drugim gradovima BiH peticije građana, sve u danu kada se u Srbiji u ekstradicijskom pritvoru našao Sanjin Sefić, osumnjičen da je vozeći velikom brzinom u centru Sarajeva u ponedjeljak ubio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić, a potom pobjegao u Srbiju preko graničnog prelaza Uvac kod Priboja. U Graničnoj policiji BiH uslijedile su suspenzije.

Četiri službenika Granične policije BiH suspendovana su jer nisu spriječili izlazak Sanjina Sefića iz Bosne i Hercegovine, saopštio je danas pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić.

''Pokrenuti su postupci protiv četiri službenika Granične policije, oni su privremeno suspendovani sa dužnosti. Granična policija je nastavila s provjerama i ukoliko utvrdimo da su i drugi službenici zakazali, da ćemo i njih blagovremeno i adekvatno sankcionisati'', rekao je Krstić na konferenciji za novinare.

Nije isključio ne pokretanje novih disciplinskih postupaka protiv službenika Granične policije.

''Nemamo informacije da su predstavnici nekih drugih službi pomogli u prelasku granice. Vođa tima Granične policije je dobio informaciju i bio je dužan s istom upoznati sve služenike koji rade provjere. Službenici su ili djelimično ili nedovoljno informisani. Ista osoba je evidentirana u bazama podataka i utvrđeno je da je on prešao granicu u utorak u 6.36 sati", dodao je Krstić i zaključio:

''Mogu govoriti samo o sankcijama koje će preduzeti Granična policija, to su disciplinski postuci protiv svih odgovornih. Trenutni disciplinski postupak se zasad odnosi samo na ove četiri osobe."

BiH zatražila izručenje Sefića

U međuvremenu, Viši sud u Novom Sadu odredio je ekstradicioni pritvor Sanjinu Sefiću do dva mjeseca, nakon što je u srijedu uveče uhapšen u Srbiji i saslušan, a ministar policije Srbije Nebojša Stefanović najavio da će biti procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima.

Ministarstvu pravde Srbije stigao je zahtjev Kantonalnog suda u Sarajevu za izručenje Sefića, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo službeno je obavješteno od Interpola Sarajevo da je osumnjičeni Sanjin Sefić uhapšen, te da slijedi ekstradicijski postupak.

Glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić rekla je da je sud o odluci obavijestio Ministarstvo pravde, kao i organe BiH koji treba da mu u roku od 18 dana dostave zamolnicu za izručenje sa pratećom dokumentacijom zbog čega ga potražuju ili da traže eventualno produženje tog roka.

Nakon prijema zamolnice odlučivat će se o ispunjenosti uslova za izručenje, napomenula je Karapandžić.

Sanjin Sefić – od ranije poznat policiji
Sanjin Sefić – od ranije poznat policiji


Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, kaže da je ovo ministarstvo zvanično obaviješteno o hapšenju navedenog lica i da će odmah zatražiti da se pripremi neophodna ekstradiciona dokumentacija.

Ona za RSE ističe da je obaveza na nadležnom sudu da kompletira dokumentaciju i putem Ministarstva pravde BiH podnese molbu za izručenje.

"Izručenje će biti zatraženo odmah po dobijanju kompletne dokumentacije, s tim da konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Srbije. Same rokove, također, određuje država koja izručuje potraživano lice. Od nadležnog, kantonalnog Suda zavisi koliko će brzo reagovati, kompletirati dokumentaciju i dostaviti Ministarstvu pravde", riječi su Marine Bakić.

Kojić: Čekamo instrukcije

Savjetnik u Ambasadi BiH u Beogradu Miroslav Kojić za RSE kaže da su jutros obaviješteni, te im je dostavljeno rješenje Višeg suda u Novom Sadu da je Sefić Sanjin uhapšen u Novom Sadu, sinoć u 23 sata i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

"Mi smo odmah dobiveno rješenje poslali našem nadležnom ministarstvu i čekamo dalje instrukcije. Sve što se tiče ambasade BiH u Beogradu, urađeno je odmah i na vrijeme. Nadležno ministarstvo uradiće sve što je iz njihove nadležnosti. Ako dođe do ekstradicije, mi ćemo to, normalno, po propisu i po zakonu uraditi", ističe Kojić.

Miroslav Kojić navodi da čekaju na naredne instrukcije.

"Mi, kao ambasada, nismo ovlašteni da dajemo druge informacije, osim o ovome što je kod nas urađeno. Mi smo u stalnom kontaktu s nadležnim ministarstvom, ali ne možemo ništa reći da li će ekstradicija biti danas", dodaje Kojić.

Građani traže smjene vrha vlasti, a Vlada policijskog komesara

Istovremeno, u glavnom gradu BiH ispred Vlade Kantona Sarajevo građani su ne protestu predali zahtjeve u traže da im se garantuju sigurnost i zaštite životi.

"Sarajevo, kao i cijela zemlja, po ko zna koji put žali za žrtvama terora na gradskim cestama, a vlasti izbjegavaju odgovornost, kako za ovaj slučaj tako i za poboljšanje cjelokupne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo", poruka je protesta.

Građani traže i neopozivu ostavku premijera Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedrana Mulabdića, jer smatraju da pored moralne odgovornosti, premijer i ministar snose političku odgovornost.

Traže i smjenu komesara policije Kantona Sarajevo, načelnika sektora uniformisane policije, komandira jedinice za saobraćaj, te glasnogovornika MUP-a Kantona Sarajevo.

"Komesar policije i rukovodioci relevantnih sektora i jedinica odlučuju o načinu rada policije na terenu, a na osnovu procjene sigurnosne situacije. Već nekoliko godina grad bruji o noćnim trkama glavnom ulicom, ljudi ginu a 'trkači' na Internetu reklamiraju svoje vještine. Međutim, nadležni nisu ni pokušali pojačati prisustvo policije na terenu niti joj omogućiti efikasno vršenje zakonom propisane dužnosti", navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Građani traže i hitnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o bezbjednosti i utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.

Građani pred zgradom Vlade zatražili smjene
Građani pred zgradom Vlade zatražili smjene

Iz Kantonalne vlade u međuvremenu je saopšteno da će ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić podnijeti Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara inicijativu za smjenu policijskog komesara kantonalnog MUP-a.

U saopštenju Vlade navedeno je kako "Vlada pozdravlja brzo donošenje zakonskih propisa, te pooštravanje sankcija i kazni za počinioce djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja, a od sudova traži izricanje strožijih kazni, kao i prestanak pravne prakse u kojoj se izriču presude koje nisu adekvatne počinjenim krivičnim djelima".

"Vlada Kantona Sarajevo sugeriše Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da razmotri zakonom propisane mjere sa ciljem unapređenja efikasnosti rada tužilačkih i pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo", saopšteno je iz Vlade.

Studenti: Ovo neće biti prvo okupljanje

Smjene vrha kantonalne vlasti zatražili su i studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji su studirale ubijene Edita Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selma Agić (20) iz Bugojna.

Sead Beganović, predsjednik studentske asocijacije Fakulteta, kaže da na ovaj način poručuju nadležnima da pomno prate proces.

"Zahtijevamo da ubica bude priveden pravdi, s obzirom da još uvijek nije izručen Bosni i Hercegovini, a potom da pravda zaista bude zadovoljena. Nakon toga želimo smjenu komesara Vahida Ćosića, ispitivanje odgovornosti premijara KS Elmedina Konakovića i ministra MUP-a Kantona Sarajevo Vedrana Mulabdića", ističe Beganović.

Sead Beganović: Tražimo da pravda bude zadovoljena
Sead Beganović: Tražimo da pravda bude zadovoljena


Beganović je poručio da ovo neće biti prvo okupljanje studenta sve dok pravda ne bude zadovoljena.

Student Filozofskog fakulteta Ajdin Grošo pita nadležne do kada će se ovakve situacije dešavati.

"Zamislite kako se osjećaju njihovi roditelji, pošaljete djecu u drugi grad i nešto se ovako tragično desi. Nadam se da se ovakvo nešto više neće ponoviti", navodi Grošo.

"One (poginule studentice) su došle ovdje da ostvare svoje mladalačke snove, da budu ljudi, da budu uspješni psiholozi, a vraćene su u tabutu. Za takve događaje, kao i slične, mnogo je subjekata koji su napravili propust", rekao je dekan Fakulteta Salih Fočo.

Dok su u Sarajevu organizovani protesti, u nekim gradovima Bosne i Hercegovine uslijedilo je potpisivanje peticija na ulicama za sigurniji saobraćaj u BiH i oštriji zakonski propisi za prekršitelje.

Potpisivanje peticije za sigurniji promet u Tuzli organizovali su mladi iz tog bh. grada u kojem, kao i u ostalim gradovima često stradaju pješaci, posebice na južnoj magistralnoj cesti.

(Video - Peticija Tuzlaka: Za život i siguran saobraćaj)

Peticija Tuzlaka: Za život i siguran saobraćaj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG