Dostupni linkovi

Hag traži potvrdu Softićevog legitimiteta za reviziju


Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Javna nagađanja o tome šta je sadržaj pisama koje je trojici članova Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud pravde u Hagu, nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, prekinuo je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je za „Slobodnu Bosnu“ izjavio da Međunarodni sud traži izjašnjavanje o Sakibu Softiću, agentu BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

Takođe, Narodna Skupština Republike Srpske je u ponedjeljak usvojila zaključke u vezi Informacije o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Član bh. predsjedništva Bakir Izetbegović je izjavio da je tokom poslijepodneva primio pismo u kojem se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića, prema odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnatka, „kojim pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića“, rekao je Izetbegović za Slobodnu Bosnu.

Izetbegović je naveo kako prema pravnom poretku BiH nije potrebna nova odluka Predsjedništva kojom bi Softić bio ponovo imenovan za agenta BiH.

Ranije su predsjedavajući bh. Predsjedništva Mladen Ivanić i član tog tijela Dragan Čović izjavili kako pretpostavljaju da se pismima traži od tri člana kolektivnog šefa države izjašnjavanje o pokrenutom postupku revizije presude protiv Srbije po tužbi BiH.

Koga predstavlja Sakib Softić pred MSP-om
Koga predstavlja Sakib Softić pred MSP-om


Predsjedavajući Ivanić je, obraćajući se poslanicima Narodne Skupštine RS, izjavio da će na prvom koraku pasti zahtjev podnesen za reviziju presude.

„To potvrđuju i pisma za članove Predsjedništva BiH. Da je sve u redu, ne bi bilo pisama i ne bi nam se niko obraćao, Sud bi to prihvatio i ne bi komentarisao“, poručio je Ivanić.

U sličnom tonu je govorio i član Predsjedništva Dragan Čović, tokom susreta s novinarima:

Nema većeg šamara jednoj zemlji i jednoj politici, od ove situacije, da tri člana Predsjedništva prave pojedinačnu korespondenciju sa bilo kojom institucijom, pa bio to i Međunarodni sud pravde. To je, ja mislim, početak kraja funkcioniranja jednog sustava koji mi pokušavamo štiti od Dejtona do danas.

Osim nagađanja o sadržaju pisama koja su stigla na adrese tri člana Predsjedništva, nastavlja se i politika „tuk na utuk“.

Prije nekoliko dana je objavljeno kako je ambasadorica BiH u Hagu, Mirsada Čolaković, zaustavila pismo koje je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak uputio Međunarodnom sudu pravde u Hagu o nelegitimnosti revizije postupka presude, i to po naredbi Bakira Izetbegovića.

Tri pisma za jedno državno tijelo: Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović u Beogradu
Tri pisma za jedno državno tijelo: Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović u Beogradu


Mladen Ivanić je rekao da Izetbegović još uvijek nije povukao svoju naredbu kojom je ambasadorici zabranjeno slanje pisma.

„Razmišljam da, ako Izetbegović ne povuče nalog, uputim isti ambasadorima BiH iz reda srpskog naroda, što bi bio kraj diplomatsko - konzularne mreže. Ali, učiniću sve da do toga ne dođe“, rekao je Ivanić.

Poslanici Narodne Skupštine RS u raspravi povodom Informacije o reviziji presude, govorili su pretežno o bošnjačkoj politici. Predsjednik RS Milorad Dodik je tako izjavio da su se pojedinci mijenjali, ali politika je ostajala ista.

"U čemu je razlika između politike Izetbegovića, (bivšeg) reisa Cerića, (Sulejmana, bivšeg predsjednika SDA op.a.) Tihića? Ljudi su se mijenjali, ali politike nisu. Njih sve okuplja mržnja prema RS-u i neće propustiti priliku da manifestuju ono što znaju. Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije. Izetbegović i njegovi sljedbenici su urušili BiH dodatno. Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti", kazao je Dodik.

Takođe je predložio da se putem zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine uputi izvinjenje Republici Srbiji, jer je, kako je rekao, dovedena u poziciju da lažnim optuživanjem mora da objašnjava svoju međunarodnu poziciju".

Politički analitičar Esad Bajtal, na pitanje kako tumači to što iz Srbije stižu mirnije poruke od ove Dodikove, kaže:

Još uvijek u području licemjerja, moralnog, političkog i svakog drugog: Esad Bajtal
Još uvijek u području licemjerja, moralnog, političkog i svakog drugog: Esad Bajtal


„Zna se da su Dodik i ekipa bili na raportu u Beogradu. Ja bih volio da griješim, ali mislim da je to dio taktike na tragu strategije koja traje od devedestih godina, da je postignut dogovor sličan onom iz ratnih godina. Tada je Radovan Karadžić predložio Slobodanu Miloševiću da se ponaša kao odgovorni državnik, a da se oni ponašaju kao neodgovorni ili kako je rekao, kao ludi Srbi. I tako je to išlo pred međunarodnom zajednicom. Bojim se da je iza zavjese upravo tako sada u Beogradu dogovoreno – samo vi u BiH nastavite svoje, a mi ćemo za javnost ostati mirni, uljudni i slati poruke kako treba ostati hladne glave – kakvu je poruku poslao premijer Vučić, nakon beogradskog sastanka sa predstavnicima RS. Mislim da se o tome radi, da smo još uvijek u području licemjerja, moralnog, političkog i svakog drugog“, navodi Bajtal.

Posljednjih dana, ponovo se u BiH stalno čuje, kako je onaj drugi kriv, i odgovornost za novu političku krizu se prebacuje, što dalje od vlastitog kruga odgovornosti. Bajtal to komentariše ovako:

„Svi pričaju: 'Evo šta su mi uradili, evo šta su nam uradili...eto kakvi su'. I ispada sada da su svi žrtve. Dok je bio rat, svi su bili pobjednici. A zar ima ratnih pobjeda bez zločinaca? Zar ima ratnih pobjeda bez krvi? Eto te iracionalnosti, eto te slike naše stvarnosti“, kaže analitičar Esad Bajtal.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG