Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila 12 zaključaka o reviziji presude


Skupština RS, ilustracija
Skupština RS, ilustracija

Skupština Republike Srpske usvojila je večeras na 22. posebnoj sjednici sa 46 glasova za i 23 uzdržana Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

SNSD predložio 12 zaključaka, među njima i dva posebno sporna za Savez za promjene - a to je da ubuduće predstavnici RS u institucijama BiH traže saglasnost prije donošenja bilo kave odluke, kao i da iskoriste sva pravna i politička sredstva da zaustave donošenja bilo kavih odluka na nivou BiH, dok se ne riješe pitanja bitna za RS, kao što su rad Suda i Tužilaštva BiH.

Za opozciju su bili sporni 3. i posebno 4. zaključak zbog čega su ostali suzdržani. Također, odluka je donesena bez prisustva bošnjačkih poslanika.

Zaključke u vezi Informacije o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore prenosimo u cijelosti:

1. Narodna skupština Reoublike Srpske odbacuje i oštro osuđuje odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

2. Narodna skupština Republike Srpske smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahjteva hitno i jasno regaovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

3. Narodna skupština Republike Srpske smatra da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za Republiku Srpsku i konstitutivnog srpskog naroda, koje se donose na nivou zajedničkih institucija, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija Republike Srpske, kako bi dejtonski položaj Republike Srpske, kao i prava i položaja srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

4. Narodna skupština Republike Srpske poziva sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

5. Narodna skupština Republike Srpske apeluje na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za Republiku Srpsku pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema Republici Srpskoj.

6. Narodna skupština Republike Srpske čvrsto stoji na poziciji odbrane slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava koja Republici Srpskoj po tom sporazumu pripadaju.

7. Narodna skupština Republike Srpske ukazuje na neophodnost donošenja akata o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

8. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske na nivou zajedničkih organa BiH a u cilju jačanja evropskog puta, pripreme odgovor Republike Srpske na sva trenutna pitanja koji će biti upućen svim relevantnim međunarodnim institucijama.

9. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

10. Narodna skupština Republike Srpske smatra da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju legitime revizije presude Međunarondog suda pravde.

11. Narodna skupština Republike Srpske traži od institucija na nivou BiH i Federacije BiH da ispune sve prethodne mjere iz pisma namjere koji su preduslov za realizaciju reformske agende na putu ka Evropskoj uniji.

12. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je na putu ka Evropskoj uniji neopravdano dalje postojanje viskog predstavnika za BiH, pa stoga, kao strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institiucije.

XS
SM
MD
LG