Dostupni linkovi

Radnici Željezare Zenica: Borba za zarađene pare


Traže isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa: Protest radnika Željezare Zenica u Sarajevu
Traže isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa: Protest radnika Željezare Zenica u Sarajevu

Oko 200 radnika Željezare iz Zenice u četvrtak protestuje u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Oni traže isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa.

Osman Ćosić već 36 godina radi u zeničkoj Željezari i 60 postotni je invalid rada. U firmi u kojoj radi cijeli životni vijek bio je elektromehaničar, a nakon što je preduzeće privatizovano, njegova kvalifikacija ništa nije značila i trenutno radi kao vratar. Mjesečna plata mu je 220 eura, ali zato što radi novac mu nije isplaćen već pet mjeseci. Drugu polovinu majske plate dobio je dan prije protesta.

Pašteta, jogurt ili mesni narezak: Bon za topli obrok
Pašteta, jogurt ili mesni narezak: Bon za topli obrok


„Topli obrok je jedan bon. U tom bonu dobijete jednu pavlaku ili paštetu, tri šnite hljeba, a ako je narezak, dobijete jogurt. To je naš topli obrok, dok se u ovoj zgradi Vlade bore da im topli obrok bude stotinu maraka, a radnici ispod dna“, kaže Osman Ćosić.

Persa Odobašić je u Željezari radila 37 godina, a od 2014. čeka da bude penzionisana. To pravo ne može ostvariti, jer godinama njoj i njenim kolegama nije uplaćivan radni staž.

„Ušla sam u treću godinu i nemam penzije. Trideset sedam godina sam pošteno i džaba radila. Kakva korist od toga. Sad čekam kod kuće penziju. Ništa od njih ne tražim, hoću ono što sam ja zaradila“, navodi Persa Odobašić.

Više od 60 bivših radnika ovog preduzeća ne može ostvariti pravo na penziju, jer im nije uvezan radni staž od 2012. godine.

Među njima su i Mehrija Beganović i Hetka Hulović.

Plate kasne, penzije nema: Mehrija Beganović i Hetka Hulović
Plate kasne, penzije nema: Mehrija Beganović i Hetka Hulović


„Nemam primanja, a i ovo što dobijam, kasni. Dobijem jedan dio plate koja je minimalna. Ja dobijam 300 maraka u dva dijela“, kaže Mehrija Beganović. Na njenu priču nadovezuje se Hetka Hulović:

„Imam 34 godine radnog staža, prije dvije godine sam potpisala prijevremenu penziju, jer imam bolesnu kičmu. Živimo od muževih primanja, muž nekad radi, nekad ne. Sin radi sezonski.“

U željezari je zaposleno 473 radnika. Krajem oktobra, Vlada FBiH je usvojila informaciju da Željezara iz tekućeg poslovanja osigura sredstva za uvezivanje staža za pet radnika koji su stekli uslove za penziju, a zadužena je Uprava i Nadzorni odbor da analiziraju mogućnost dobijanja kredita u iznosu od milion i po eura za penzionisanje 59 radnika željezare.

„Došli smo ovdje sa tri zahtjeva. Prvi je redovna isplata plata, drugi je uplata doprinosa i povezivanje staža, i treći da Vlada bude garant zaključaka koje je donijela 20. oktobra. Mi smo firma sa stopostotnim državnim kapitalom“, kaže Esad Skomorac, predsjednik sindikata Željezare.

Željezara Zenica bila je najveća željezara i najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini.

Firma je bila u državnom vlasništvu i djelovala pod imenom BH Steel d.o.o. Zenica do decembra 2004. godine, kada su je kupili holandski Mittal Steel Company, inače najveći proizvođač željeza na svijetu. Međutim, manjinski dio željezare ostao je u državnom vlasništvu i počeo od tada poslovati kao Željezara Zenica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG