Dostupni linkovi

Postizborna napetost u Srebrenici: Policija i dalje čuva listiće


Specijalci u zgradi Opštine Srebrenica
Specijalci u zgradi Opštine Srebrenica

Policijske snage nalaze se i danas u zgradi Opštine Srebrenica gdje, kako je navedeno, osiguravaju izborni materijal s ciljem održavanja stanja sigurnosti, a sve nakon što je poslije održanih lokalnih izbora u nedjelju utrka za načelnika Opštine Srebrenica postala neizvjesna i puna optužbi za neregularnosti.

Portparol Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Aleksandra Simojlović za RSE kaže kako su Opštinu napustile snage Jedinice za podršku, a umjesto njih policija "obezbjeđuje materijal otkako je dovezen u Srebrenicu i tako će biti dok ne bude otpremljen u Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK).

"Napominjemo da se pripadnici policije ni na koji način ne miješaju u izborni proces", dodala je Simojlović.

U međuvremenu, iz zgrade Opštine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal obezbjeđuju policijski službenici Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava.

U Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica smatraju da im je onemogućen rad za koji su, podsjetimo, od Centralne izborne komisije (CIK) dobili odobrenje.

Glasanje u Srebrenici provedeno je bez incidenata, a napetosti su uslijedile nakon što je počelo objavljivanje rezultata
Glasanje u Srebrenici provedeno je bez incidenata, a napetosti su uslijedile nakon što je počelo objavljivanje rezultata

"Oni su tu i 24-satni nadzor postoji. Niko nam ništa ne objašnjava i ne znamo šta se dešava. S obzirom da je CIK jučer donio zaključak da se pristupi otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata s biračkh mjesta koji još nisu objavljeni na zvaničnoj stranici CIK. Pod ovim pritiskom mi nismo u mogućnosti da radimo i tražimo od CIK-a da u okviru svojih nadležnosti omogući rad Opštinskoj izbornoj komisiji", tvrdi Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije Srebrenica.

CIK traži pismeno izjašnjenje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zatražila je da se članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica do sutra ujutro pismeno izjasne da li mogu nastaviti sa aktivnostima na privođenju kraju izbornog procesa u toj opštini ili ne.

Kako je saopšteno, nakon što CIK BiH dobije informaciju šta mogu, a šta ne, onda će ta državna institucija odlučiti šta dalje.

Član CIK-a Suad Arnautović, uz ogradu da je riječ o njegovom, a ne stavu CIK-a, smatra kako ovakva situacija nije uobičajena.

"Ovakva situacija nije uobičajena, nije normalna i nije u skladu s Izbornim zakonom BiH. Mislim da je Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom da bi javnost trebala da se uključi i da vidimo o čemu se radi. Mi nemamo službenih informacija o tim detaljima i nisam ovlašten da dajem službeni stav CIK-a, ali vas ja u svoje ime obavještavam", kazao je Arnautović novinarima.

Policijske snage obezbjeđuju listiće jer su, kako kaže Alivuković, obaviješteni kako je iz skupštinske sale iznošen dio izbornog materijala koji, međutim ne potpada pod tajni materijal, može dovesti u pitanje regularnost izbora već se radi o olovkama, makazama, ljepilu i slično.

Paralelno s ovim dešavanjima atmosfera u Srebrenici je napeta. Sinoć je demoliran ugostiteljski objekat u vlasništvu povratnice Zahide Ramić.

Demoliran objekat Zahide Ramić
Demoliran objekat Zahide Ramić


"Došli su, polupali prozore, polomili suncobrane, polupali mi sve živo. Najvjerovatnije da je to posljedica izbora, ništa drugo. To je sve politika", ističe Zahida Ramić.

Oglasio se i Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, te pozvao građane "da ne podliježu insceniranom kreiranju panike u našem gradu i da ostanu mirni i dostojanstveni, bez straha...".

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.957 glasova, a aktuelni načelnik Ćamil Duraković ima 1.645 glasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG