Dostupni linkovi

U toku istraga ranjavanja Peconija


Dnevne novine u Srbiji opširno izveštavaju o pucnjavi u beogradskom hotelu Prag u kojoj je ranjen Predrag Ranković Peconi
Dnevne novine u Srbiji opširno izveštavaju o pucnjavi u beogradskom hotelu Prag u kojoj je ranjen Predrag Ranković Peconi

Nakon sinoćnje pucnjave u beogradskom hotelu Prag, u kojoj je ranjen biznismen Predrag Ranković Peconi, o ovom događaju se u srpskim medijima opširno izveštava, ali se nadležni ne oglašavaju. U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na više upita RSE.

Poslednja informacija iz MUP-a je da je zvanična istraga u toku.

Javni servis Srbije, pozivajući se na sazanja u policiji, javlja da je identifikovana osoba koja je pucala, objavljujući inicijale Ž.R. Mediji javljaju i da osumnjičeni još njie uhapšen, da je tokom dana pretresena kuća u kojoj živi, ali da tamo nije pronađen.

Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, ocenjuje za RSE da se po svemu sudeći radi o obračunu koji se može nazvati mafijaškim.

"Pričamo o osobi koja ima krivični dosije iza sebe i o nekome ko je, po policijskim informacijama, bio uključen u organizovani kriminal", rekao je Dojčinović.

U Beloj knjizi o organizovanom kriminalu MUP-a Srbije iz vremena Vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića, za Predraga Rankovića se navodi da je devedesetih godina sarađivao sa grupom koja je okaraterisana kao kriminalna, a u javnosti poznata kao Surčinska grupa, čiji je vođa, prema podacima policije, Ljubiša Buha Čume, a stalni članovi Dejan Milenković Bagzi (danas svedok - saradnik u slučaju ubistva premijera Đinđića), Milan Naradžić Limun koji je početkom meseca takođe ranjen u Beogradu.

"Veliku materijalnu dobit stekli su nedozvoljenom trgovinom nafte i naftnih derivata i cigareta. Nelegalno stečeni novac plasirali su u legalne tokove kroz razne investicije, kao što su 'trgovina naftom, nabavka i kupovina mašina za asfaltiranje puteva i dr. U transformaciiji novca u legalne tokove direktno je učestvovao Ranković Predrag zv. Peconi", stoji u Beloj knjizi MUP-a Srbije.

Predrag Ranković Peconi je bio hapšen i tokom "Sablje", policijske akcije sprovedene u mesecima nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, ali je pušten.

"On je uspeo da se legalizuje kasnije. Barem po informacijama koje mi imamo, on je bio van tog sveta kriminala poslednjih godina jer je ušao u baš velike biznise", ukazuje Stevan Dojčinović.

Stevan Dojčinović: Reč je o osobi koja ima krivični dosije
Stevan Dojčinović: Reč je o osobi koja ima krivični dosije


Poznato je da je Ranković vlasnik kompanije "Invej", čija je osnovna delatnost proizvodnja ulja, kao i televizije Happy sa nacionalnom frekvencijom, u čijem se programu najvećim delom emituju rijaliti emisije ne jednom okarakterisane kao "najniži mogući sadržaj".

Ilustracije radi, mreža Žene protiv nasilja Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu podnela je nedavno tužbu tražeći ukidanje rialiti emisije Parovi televizije Happy, zbog slučaja seksualnog nasilja.

TV Happy poznata je i kao televizija bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) premijera Aleksandra Vučića.

Njegovo ranjavanje u sredu uveče, ističe Stevan Dojčinović, definitivno se ne može smatrati tek "kafanskom razmiricom".

"Kao prvo, toj osobi ne može ni lako da se priđe. Ima prilično jako obezbeđenje. On je već imao problema i ranije. Pre par godina bila je pucnjava između njega i Ljubiše Buhe Čumeta", kaže Dojčinović.

"Planski napad"

Prema pisanju medija, u junu 2010. godine, na Novom Beogradu je član Rankovićevog obezbeđenja pucao na mercedes u kome se nalazio Buha.

Takođe, u knjizi Oni su jači od nas – tajne i zablude o mafiji, biznisu, politici, policiji... autora Miodraga Vukovića i Vojislava Tufegdžića, objavljeno je i da su članovi kriminalnog klana označenog kao "zemunski", Rankovića 2000. godine oteli. Prema rečima jednog visokog rukovodioca MUP-a Srbije koji je citiran u knjizi, Ranković je pušten nakon što je plaćen traženi otkup.

Dojčinović dodaje da je Peconi danas veoma obazriv čovek i da ne može da mu se dogodi da se tek tako sa nekim "pokači" na ulici.

"Deluje da je neko planski hteo da ga ošteti. Ne znam da li je to bio pokušaj ubistva ili zastrašivanja", reči su Dojčinovića.

Vest o ranjavanju biznismena Predraga Rankovića dolazi u nizu onih o mafijaškim obračuna na ulicama gradova Srbije. Prema rečima Dojčinovića, gledajući medije, u proseku imamo jednu takvu pucnjavu mesečno.

Meta zločina i pre su bili biznismeni.

Podsetimo da je u novembru 2014. godine ispred svoje kuće u beogradskom naselju Senjak, ranjen biznismen Milan Beko, koga, kao i mnoge druge nosioce krupnog kapitala u Srbiji, u novinskim naslovima neretko prati i dodatak "kontroverzni".

Motivi tog napada za sada nisu poznati. Ono što se zna jeste da je pre oko dva meseca potvrđena optužnica kojom se izvesni Aleksandar Zdravković tereti za pokušaj teškog ubistva. Zdravković je uhapšen u julu 2016. godine kada je ranjen ispred jednog kafića u Beogradu. Ispostavilo se da se njegov DNK poklapa sa DNK uzorkom uzetim na mestu napada na Milana Beka.

O motivima ovih napada ne treba spekulisati, ukazuje Dušan Davidović sa Instituta za kriminološka istraživanja. „Dok na sudu ne vidimo šta je i kako je, ne možemo da prejudiciramo“, kaže.

Ipak jedno se može reći – u pitanju su biznismeni, barem u jednom trenutku državno potpomognuti, o kojima se zapravo ne zna mnogo.

„Živi kao veliki moćnik, o kome se ne piše, koji se nigde ne pojavljuje, ali koji je kupio jednu, drugu, treću fabriku i ko zna šta još...“ , opisao je Davidović pojedine srpske biznismene.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG