Dostupni linkovi

Beograd: Miksalište opet puno izbeglica


Oko 400 izbeglica prošlo je kroz novo Miksalište prvog radnog dana ovog centra za pomoć u Beogradu, nakon što je preseljen sa prethodne lokacije u kvartu Savamala. Najviše migranata je iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Afrike, Iraka i Irana, a među njima su i brojne porodice sa malom decom.

U barakama nedaleko od centra grada, u blizini glavne autobuske i železničke stanice, izbeglice dobijaju hranu, odeću, medicinsku i psihološku pomoć.

Šahid (20), iz Pakistana, došao je u Srbiju tek iz drugog pokušaja.

"Juče smo stigli, dobro nam je ovde, ali nas je prethodno policija uhvatila i vratila u Makedoniju. Onda smo, drugi put, pešačili 12 sati preko velike planine da bi prešli granicu. Neki su i umrli na tom putu. Mnogo teško je bilo. Strašno me brine što su zatvorili granice", priča Šahid.

U Beogradu je sa još nekoliko sunarodnika. Dobili su da jedu, nešto nove garderobe i obuću. Ali teški problemi su ostali. Ako ne dospe do cilja Šahid nema gde da se vrati.

"Krijumčarima sam dao 8.000 evra da me dovedu do Nemačke. Oni sa izbeglicama pošalju svoje ljude da ih prevode preko granice. Prodao sam kuću i svu zemlju da bih mogao da ih platim. Nemam više para, mnogo sam siromašan, i idem da nađem posao u nekom hotelu", kaže.

Tajana Zadravec iz Miksališta kaže da pristiže isti broj izbeglica kao i prethodnih meseci.

"'Balkanska ruta' oficijelno jeste zatvorena, ali ljudi sve granice prelaze ilegalno. Koriste usluge krijumčara kojih je svakim danom sve više i koji otvoreno rade sa izbeglicama. I kako jedan krijumčar padne u ruke policije, drugi odmah dođe na njegovo mesto. Tako da je izrazito teško da se to iskoreni. Mi ih svakako upućujemo na legalne procedure, kako da se prijave, registruju, i tako dalje", navodi Tatjana Zadravec.

Najmlađe izbeglice, koje sve češće dolaze bez roditelja, u Miksalištu mogu da se igraju u "dečjem kutku". Tu crtaju i zabavljaju se uz asistenciju volontera iz Srbije i inostranstva. U jednom ćošku migrante čeka i stoni fudbal, a po otvaranju Miksališta pred njim je bila gužva kao na stadionu.

Kao i svi oni, Mahdžabin (16) iz Kunduza u Avganistanu, kratko će biti u Beogradu i onda produžiti u bolji život.

"Odavde prvo idemo u Mađarsku, pa onda možda u Nemačku ili Švedsku. Do ovde smo putovali dva meseca. Peške, preko planina, kroz šumu, pa onda autom, brodom... Kad stignem na kraj puta odmah ću da ušišem školu. To mnogo želim. U Avganistanu nisam mogla da se obrazujem, jer tamo nema mira, stalno se puca", priča Mahdžabin.

Novo Miksalište, u Ulici Gavrila Principa 15, otvoreno je svakog dana od devet do 16 časova.

Stari prostor ovog centra za pomoć izbeglicama u Mostarskoj ulici u Savamali, koji vode navladine organizacije, krajem aprila srušila je vlast da bi izgradila Beograd na vodi:

Srušen centar za izbeglice "Miksalište"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG