Dostupni linkovi

ARD: Ruski ministar sporta prikrivao doping, Kremlj demantuje


Zastave Rusije i Olimpijskih igara
Zastave Rusije i Olimpijskih igara

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko prikrivao je pozitivan test na doping jednog poznatog fudbalera i omogućio nekolicini trenera da nastave rad iako im je to doživotno zabranjeno zbog umešanosti u ovu nedozvoljenu radnju, navodi nemačka televizija ARD u dokumentarnom filu koji je prikazan u sredu veče.

Mutko je negirao ove tvrdnje, naglašavajući da su deo napada na njegovu zemlju u cilju sprečavanja učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ove godine.

Nemačka televizija ARD najavila je da će otkriti sistem "dopinga pod kontrolom države".

U filmu se takođe dokazuje da "treneri u atletici, osuđeni za doping i doživotno suspendovani, i dalje treniraju sportiste prvog ranga", saopštava nemačka televizija.

ARD navodi da je rezultate svoje istrage predao Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) koja je odgovorila u pismu od 1. juna da se radi o "vrlo ozbiljnoj stvari" i o "hitnom pitanju" koje izaziva "ozbiljnu zabrinutost".

Mutko: Cilj sprečiti učešće ruskih sportista na Olimpijadi

Vitalij Mutko je rekao da je film nemačke televizije o dopingovanju u sportu deo velike kampanje protiv Rusije.

Vitalij Mutko
Vitalij Mutko

"To se može videti ne samo u nemačkim medijima. To je usmereno protiv Rusije i dobro je organizovano", rekao je ruski mnistar sporta.

On je dodao da je bivši šef ruske antidoping agencije Grigorij Rodčenkov, koji je javno govorio o Mutkovoj ulozi u orkestrovanju sistematskog varanja, primio novac od onih koji su mu dali utočište nakon što je napustio zemlju.

Rodčenkov trenutno živi u SAD, ali na nepoznatoj lokaciji iz bezbednosnih razloga.

Mutko je ocenio da čitava afera predstavlja osvetu onih koji nisu zadovoljni odlukom da Rusija bude domaćin Svetskog fudbalskog kupa 2018. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da ruska vlada doživljava optužbe nemačke televizije kao “apsolutnu klevetu” sve dok neko ne prezentira “uverljive dokaze” za ove tvrdnje.

Već duže vreme Rusiju potresaju skandali vezani za doping, a sada je u celu priču uključen i Mutko, koji je postao ministar sporta 2008. godine. On ima veliki uticaj zahvaljujući međunarodnim vezama, kao što je članstvo u prestižnom Savetu FIFA-e, i prijateljstvu sa Vladimirom Putinom koji naglašava važnost uspeha ruskih sportista kao deo globalnog imidža zemlje.

U novembru 2015. nezavisna komisija Svetske antidoping agencije (WADA) otkrila je u šokantnom izveštaju rasprostranjeni sistem dopinga u Rusiji, zbog čega je Međunarodna atletska federacija privremeno suspendovala Rusiju iz svih međunarodnih takmičenja. Saopšteno je da u Rusiji postoji “duboko ukorenjena kultura varanja”.

Predsedavajući komisije Dik Paund (Dick Pound) kazao je tada da je “nemoguće” da Mutko nije znao šta se dešava.

Ta istraga je sprovedena posle reportaže ARD-a iz decembra 2014. u kojoj su obelodanjene velike razmere dopinga u ruskoj atletici.

“Kategorički odbacujemo tvrdnju da nismo preduzeli neophodne mere u cilju reformisanja antidoping operacije. Svesni smo da je borba protiv dopinga veliki izazov za celu Rusiju, pa neumorno radimo na dugoročnim reformama,” navodi se u saopštenju.

ARD: Rusi jedno pričaju, drugo rade

U izveštaju u martu IAAF je navela da je Rusija ostvarila "znatan napredak" od novembra, ali i istakla da ostaje još dosta da se uradi da bi se ispunili uslovi za rehabilitaciju.

Ruske vlasti su angažovale zapadnu PR kompaniju “Burson Marsteler” kako bi popravile imidž preduzimajući opsežne mere kao što je testiranje sportista koji bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama, zatim pokretanja antidoping obrazovnih programa u školama u cilju “promene pogleda na društvo”.

Međutim, Hajo Zepelt, autor dokumentarnih filmova na ARD, istakao je da “postoji velika razlika između onoga što Rusi kažu i stvarno čine. Sve što se tiče dopinga u Rusiji zapravo je sve gore umesto da se stanje poboljšava.”

Marija Šarapova
Marija Šarapova

U sredu je poznatnoj ruskoj teniserki Mariji Šarapovoj zabranjeno igranje na dve godine zbog korišćenja nedozvoljene supstance "meldonium".

Istovremeno, šampionu sveta u bacanju kladiva Kirilu Ikonikovu je dožitovno zabranjeno bavljenje sportom zbog dopingovanja.

Nastojanje Moskve da ove skandale prikaže kao politički motivisane napade zapadnih sila, sve je neuverljivija karta.

IAAF treba da se izjasni 17. juna o suspenziji Rusije, što je važno za učešće ruskih tamičara u Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (5-21. avgust).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG